Neden magnezyumsuz olmaz? Magnezyum eksikliğinin 10 işareti! Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı...
Magnezyum eksikliği son zamanların en yaygın beslenme sorunlarından biridir. Diğer taraftan magnezyum, sadece beden değil ruh sağlığı için de son derece önemli bir mineraldir.

Magnezyum yetersizliği halinde hücresel fonksiyonlarımız düzgün çalışamıyor. Neredeyse 300’den fazla genimiz magnezyum eksikse eğer, yeterince aktive olamıyor.
Kalp hastalıkları riskini azaltmak, kalp ritmini düzeltmek, kalpten arzu edilen maksimum verimi sağlamak, kan dolaşımı ve kan basıncını optimal bir iyilik seviyesinde sürdürülebilir kılmak için de magnezyuma ihtiyacımız var.

Yalnızca kalp kası hücrelerinde değil, diğer hücrelerde de hücresel enerjimizin kaynağı ATP’nin üretilebilmesi için de magnezyum şart! Kan şekerini dengelemek, insülin direncini önlemek, şeker hastalığı riskini azaltmak, tiroid bezi fonksiyonlarını aksatmadan sürdürmek, kâfi miktarda testosteron ve östrojen üretebilmek için de magnezyuma muhtacız.
Bitmedi! Bağışıklık sistemimizi güçlendirebilmek, felç riskimizi azaltmak, serotonin üretimini arttırarak mutluluğa ve huzura kavuşmak, stresi törpüleyip sinir sistemini sakinleştirmek, ağrıları azaltıp kas kramplarını önlemek için de magnezyum gerekiyor. Kısacası BİZ MAGNEZYUMSUZ YAPAMAYIZ. Magnezyumun daha pek çok “akla ziyan marifetleri”(!) var. Onları da yandaki kutuda özetlemeye çalıştım. NETİCE ŞUDUR: Yeterince magnezyum yoksa güçlü bir sağlığı daha en baştan unutabiliriz.

1- Kemik bütünlüğü için zorunludur.
2- Böbrek taşlarını önlemek için gereklidir.
3- Antialerjiktir.
4- Kronik ağrıların tedavisinde işe yarar.


1- Fibromiyaljiye bağlı yaygın ve tekrarlayıcı kas ağrıları.
2- Kas spazmları ve krampları.
3- Halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik halleri.
4- El ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, hissizlik işaretleri.
5- Uyku bozuklukları.

6- Unutkanlık ve konsantrasyon kayıpları.
7- Tekrarlayan baş ağrıları ve migren atakları.
8- Kronik yorgunluk ve bitkinlik halleri.
9- Kabızlık, şişkinlik ve gaz sorunları.
10- Ruhsal dengesizlik, depresyon, panik bozukluk ve benzeri davranış bozuklukları.


MAGNEZYUM eksikliğini kan testleriyle değil, oluşturduğu şikâyetlerle değerlendirmekte fayda var.
Zira kandaki normal magnezyum seviyeleri sizde mevcut olabilecek gerçek bir magnezyum eksikliğini net olarak ispatlayamaz. Ama yine de magnezyum eksikliğinin kesin teşhisi için kullandığımız bazı testler var.
1- Hücre içi magnezyum seviyesi.
2- İdrarda magnezyum araştırması.
3- Kandaki toplam magnezyum seviyesinin belirlenmesi.

MAGNEZYUM SİTRAT: Kas ağrıları, kas krampları, tekrarlayan kas spazmları, kronik kabızlık halleri gibi durumlarda öncelikle tercih edilecek magnezyum formudur.
MAGNEZYUM GLİSİNAT: Uyku sorunları, kronik stresle mücadele, âdet sancıları ve sakinleşme ihtiyacı durumlarında tercih edilmelidir.
MAGNEZYUM OROTAT: Kalp kaslarını koruyup kollama, kalp ve dolaşım sistemini destekleyip yorgunluk ile mücadele etmede diğerlerinden daha etkilidir.
MAGNEZYUM MALAT: Kronik yorgunluk, fibromiyalji ağrıları, kronikleşmiş kas ağrıları, depresif ruh halleri ve benzeri sorunlarda ilk tercih olmalıdır.
MAGNEZYUM TREONAT: Kan beyin bariyerini geçtiği için özellikle belleği güçlendirmede, öğrenme kabiliyetini desteklemede, hafif/orta derecedeki bilişsel kayıplarla mücadelede, depresyon ve kronik yorgunluğu engellemede, stresi dengelemede daha etkili olduğu kabul ediliyor.

HOŞGÖRÜNÜZE sığınarak aşağıdaki magnezyum formlarını ben “ÇÖP MAGNEZYUMLAR” olarak da tanımlıyorum. Bunlar daha ucuz ama biyolojik yararları daha düşük, yan etkileri ise (özellikle ishal sorunu) daha fazla olan magnezyum formlarıdır.
BİR: Magnezyum karbonat
İKİ: Magnezyum oksit
ÜÇ: Magnezyum hidroksit
DÖRT: Magnezyum sülfat
BEŞ: Magnezyum klorür