hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ortopedi Nedir? Ortopedi Hangi Hastalıklara Bakar? Uzmanı Ve Doktoru Neye Bakar?

    Ortopedi Nedir Ortopedi Hangi Hastalıklara Bakar Uzmanı Ve Doktoru Neye Bakar
    expand

    Ortopedi; genel şekilde iskelet ve kas sistemi hastalıklarıyla ilgilenmektedir. Ortopedi bölümünde, hasta bireylere gereken bilgilendirilmeler yapılmaktadır. Daha sonra tedavi için uygun medikal ve cerrahi, bilimsel metotlar ile uygulanmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ortopedi Nedir?

    Ortopedi; hareket sisteminde oluşabilecek her çeşit yaralanma ve hastalıklarla ilgilenen tıbbi ana bilim dalıdır. Bu dal içerisinde değişik alt dallar bulunmaktadır. Artroplasti; omuz, diz, el, ayak, ayak bileği cerrahisi ortopedi alanının alt dallarındandır. Artroplasti, eklem protezleri adına yapılan işlemlere verilen addır. Ortopedi bölümünde yapılan el cerrahisi işlemlerinde, mikro cerrahiden de faydalanma olanağı bulunmaktadır. Ortopedi ana bilim dalının, alt dalları sadece cerrahiden oluşmaktadır. Bunların dışında; boy uzatma, spor travmatolojisi, ortopedik onkoloji, bacak eşitsizliği, çocuk ortopedi ve travmatolojisi, kemik iltihabı gibi tedavilerde ortopedi alanının alt dalları içerisindedir.

    Ortopedi Hangi Hastalıklara Bakar?

    Ortopedi bili dalı; hareket sistemini etkileyen, her çeşit hastalığın teşhisinde ve tedavisinde görev almaktadır. Bu alanda bakılan hastalar, sonradan oluşan yaralanmalar ve travmalar olacağı gibi, doğuştan da oluşabilmektedir. Doğuştan oluşan, bacak eşitsizliği ve kalça çıkıkları ortopedi alanının sürekli olarak takip ettiği hastalıklar şeklinde sıralanmaktadır. Bunların dışında ortopedi; sinir sıkışması, eklem burkulması, menisküs yaralanması, eklem kireçlenmesi ve topuk dikeni gibi hastalıklara da bakmaktadır. Bakılan bir diğer hastalıklar ise; eklem ağrıları, kemik kırığı, kemik iltihabı, romatizmalar, bel ve boyun fıtığı, çıkıklar şeklinde sıralanabilir.

    Ortopedi uzmanlarına başvuran kişilerde genel olarak hareket zorluğu ve yoğun derecedeki ağrı belirtileri görülmektedir. Bireyden bireye farklılık gösterse de ortopedik rahatsızlıkların temel bulguları; alakalı yerde ani tutulmalar, his kaybı, ağrı ve kuvvetsizliktir. Boyun, bel ve sırt ağrılarıyla alakalı yerde denge bozukluğu ve uyuşukluk da ortopedi hastası kişilerde görülen bulgular içerisindedir. Ortopedik hastalıklar tedavi edilmediği zaman yanlış kaynama, kemik eğriliği, hareketlerde güçlük gibi durumlara neden olmaktadır. Bundan ötürü; kemik, kas ve diğer dokularda hissedilen hastalıklarda zaman kaybedilmeden ortopedi uzmanına danışılması oldukça önemlidir. Ortopedi hastalarına; fizik tedavi ile ilaçla ve cerrahi müdahaleler ile değişik tedaviler söz konusudur.

    Ortopedi Uzmanı ve Doktoru Neye Bakar?

    Ortopedi uzmanı ve doktorunun baktığı hastalıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

    - Menisküs yaralanması,
    - Doğuştan oluşan kalça çıkıkları,
    - Bacak eşitsizliği,
    - Sinir sıkışması,
    - Siyatik,
    - Eklemdeki bağlarda burkulma ve ezilme,
    - Lif kopması,
    - Tetik parmak,
    - Eklem kireçlenmesi,
    - Tenisçi dirseği,
    - Eklemdeki ağrılar,
    - Bel- boyun fıtığı,
    - Kıkırdak yaralanması,
    - Romatizmalar,
    - Değişik eklemlerdeki çıkıklar,
    - Topuk dikeni olarak sıralanabilir.

    Ortopedist Nedir?

    Ortopedi uzmanları; eklemleri, sinirleri, kasları ve kemikleri inceleyen, incelediği yerler ile alakalı muayene, tanı, tedavi süreciyle ilgilenen tıbbi personeller olarak tanımlanabilir. Ortopedist olabilmek adına 6 senelik tıp eğitimi şarttır. Tıp fakültesinden alınan eğitim sonrasında 5 sene boyunca ortopedi alanında uzmanlık eğitimi alınmaktadır. Bu eğitimlerin sonunda ortopedi uzmanı şeklinde göreve başlanabilir. Ortopedi uzmanlığı sonrasında 2 sene eğitim alıp, el cerrahisi alanında yan dal yapılmaktadır.

    Ortopedi Ne Anlama Gelir?

    Ortopedi, 6 senelik tıp eğitiminden sonra, eğitim süreci süren bir uzmanlık alandır. Bu alanda uzmanlaşmak isteyen kişilerin bu alanda 5 sene boyunca aktif şekilde çalışması gerekir. Ortopedi uzmanlığı almaya hak kazanan kişiler, 2 sene daha fazla okuyarak, el cerrahisi sahasında yan dal yapma hakkında sahip olmaktadırlar. Ortopedi uzmanlarının yetki ve görev alanı çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu alanda bir onkoloji uzmanın yetki ve görevleri aşağıdaki gibi sıralanabilecektir;

    - Hasta bireyin şikayetinin dinlenmesi,
    - Hastanın ailesinde kalıtsal bir vaziyetin varlığına değinmek ve hastanın öyküsünü almak,
    - Hasta bireyin ortopedik bakımdan fiziki şekilde muayenesini yapmak,
    - Hastaneye yatması gereken bireylere yatış işlemlerinin yapılması,
    - Durum ile alakalı gereken tahlil ve testlerin yaptırılması,
    - Gerekli vaziyetlerde başka ana bilim dalının uzmanlarıyla iletişim kurmak,
    - Yapılan testlere göre tanı ve teşhisi koymak,
    - Doğuştan kaynaklı olan iskelet sistemi hastalıklarında tedavi süresince takipte kalmak,
    - Protez uygulamalarının en doğru şekilde yapılması,
    - Kopan vücut uzuvlarının ve yaralanan bölgelerin tedavi edilmesi,
    - Gereken durumlarda problemli olan yere; doku, deri, kemik ve kas nakli yapmak şeklinde sıralanabilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow