Pandemi döneminde tüp bebek tedavisi ertelenmeli mi?
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Turgut Aydın, pandemi döneminde tüp bebek tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Pandemi döneminde gerekli önlemlerin alınması koşuluyla tüp bebek tedavisi güvenli bir şekilde yapılabilir. Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs binlerce çiftin anne baba olma hayalini de etkiledi. Çiftler pandemi nedeni ile tedavilerini ertelemek durumunda kaldı. Mayıs ayından itibaren alınan yüksek önlemler ile çiftler tedavilerine yeniden başladı.
Tüp bebek tedavisinde pandemiden önce de bulaşıcı hastalıklar göz önünde bulundurularak her türlü önlem alınıyordu. Koronavirüsü nedeniyle alınan önlemler daha da sıkı hale getirildi. Sadece hastanede ve muayenehanede değil diğer ortamlarda virüs bulaşma riskini en aza indirmek için maske kullanmaya, el temizliğine, elimizi yüzümüze, ağzımıza, burnumuza değdirmemeye dikkat etmeliyiz. Riskli durumlarda gerekli değerlendirmeleri yapıp hastaların güvenliği açısından ertelemeler yapabiliyoruz.
Pandemi dönemi tüp bebek tedavisi önlemleri
Tüp bebek tedavisine hastaneye girişten itibaren hastanın ateşine bakılarak tedavi süreci başlatılıyor. İlk etapta öksürük, ateş, kırgınlık, karın ağrısı gibi herhangi bir hastalık belirtisi var mı diye hastalardan bilgi alınıyor. Daha sonra kan tetkikleri yapılıyor ve en ufak bir enfeksiyon işaretinde tedavi iptal ediliyor. Tüp bebek tedavi süreci yaklaşık 20 gün kadar sürer. Yumurtalıkları uyarma aşamasından itibaren hasta en az 4-5 kez görülüp, muayene edilir. Bu süre içinde ortaya çıkabilecek hastalık belirtileri veya şüpheli temasları dikkatle değerlendirilir. Şüpheli durumlarda gerekli değerlendirmeler yapılıp karar verilir.
Yumurta toplama işlemi yapılacaksa, diğer kan tetkikleriyle beraber enfeksiyonla ilişkili testler de yapılır. Bunun yanı sıra mutlaka hastanın herhangi bir belirtisinin olup olmadığına bakılır. Tedavi süresince tüm ekip ve hasta maske kullanır. Klinik ortamında havalandırma da dahil olmak üzere her türlü hijyen önlemi titizlikle uygulanır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
EKMEK Mİ, ŞEKER Mİ? Hangisi daha zararlı? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı! "Kan şekerini yükseltip insülin patlamasına..."
Unutkanlık, hafıza sorunları ve yorgunluğun sebebi B12 eksikliği olabilir! İşte B12 zengini besinler listesi
Kalbi iyileştiren süper besinler! Uzman diyetisyen tek tek anlattı
Obezitenin sihirli anahtarı: Ölçülü yemek
Bağışıklığın güçlü olması, iyi beslenmeden geçiyor