hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pnömokok Aşısı Nedir? Ne Zaman Yapılmalı? Pnömokok Aşısının Yan Etkisi Var Mı?

    Pnömokok Aşısı Nedir Ne Zaman Yapılmalı Pnömokok Aşısının Yan Etkisi Var Mı
    expand

    Sağlık Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu aşı portalı içerisinde yer alan bilgilere göre; pnömokok adlı bakteriler, pnömokok rahatsızlıklarına neden olmakla beraber ölümcül seviyede ciddiyet taşıyan hastalıklardan birisidir. Pnömokok bakterisi; hafif şekilde değerlendirilecek olan rahatsızlıklardan, menenjit, ciddi ve ölümcül olan kan zehirlenmesi gibi pek çok hastalığa kadar, hayat boyu sakatlığa da neden olabilecek bir bakteridir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Pnömokok bakterisi; 5 yaşından ufak çocuklardaki omurilik ve beyni saran zarın iltihap kapmasının en sık sebebi olarak tanımlanabilir. Bunun dışında kan zehirlenmesi, kulak iltihabı, zatürre ve sinüzit gibi hastalıklara sebep olabilir. Zatürrenin oluşum sebebi hem yetişkinlerde hem de çocuklarda pnömokok bakterisinden kaynaklıdır. 

     Pnömokok Aşısı Nedir?

    Akciğerlerin iltihaplanması durumuna zatürre denir. Zatürre oluşumunun veya başka ismi ile Pnömani hastalığının oluşmasının en mühim nedenlerinden birisi de pnömokok bakterisi olarak belirtilebilir. Pnömokok bakterisi; çocuklarda ve yetişkinlerde zatürre, sinüzit, beyin ve omurilik iltihabı, kemik enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, kan iltihabı gibi hastalıkların oluşmasına neden olan en önemli mikroorganizmadır. Pnömokok bakterisi, çocukluk dönemlerinde özellikle kreş ve okul çağı döneminde boğazda ve burunda yaygın bir şekilde bulunmaktadırlar. Çocuklar hasta olmasa dahi aile bireylerine bulaştırma ihtimali yüksek olup, aile içerisinde zatürreye sebep olabilirler.

     Pnömokok Aşısı Ne Zaman Yapılmalı? 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pnömokok bakterisinin yaklaşık olarak doksandan fazla türü bulunmaktadır. Bununla beraber pnömokok aşısının iki farklı türü vardır. Bunlar; konjuge pnömokok aşısı ve olisakkarit pnömokok aşısı olarak sıralanabilir. Her iki aşının da yapılma aralığı farklıdır. 

     - Konjuge pnömokok aşısı:

     Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takviminde bulunan konjuge pnömokok aşısı, pnömokok bakterisinin yaklaşık olarak 13 türüne karşı oldukça etki göstermektedir. Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takviminde aşı; ikinci, dördüncü ve on ikinci ayda olmak üzere 3 ayrı doz olarak uygulanmaktadır. Bu aşı, 5 yaşın ve üzerindeki sağlıklı çocuklara; tehlikeyi çoğaltan hastalık yoksa uygulanması gerekli değildir. 5 ve üstündeki yaş grubunda yer alan çocuklarda, pnömokok hastalığı tehlikesini arttıran vaziyetin olması durumunda ve 65 yaş üstü sağlıklı bireylere de uygulanmalıdır. Bununla birlikte aşılanma şeması yaşa ve hastalıklara göre değişkenlik göstermektedir. 

     - Polisakkarit pnömokok aşısı: 

     Bu aşı türü, pnömokok bakterisinin 23 türüne karşı etkili bir aşı türüdür. 2 yaş ve altındaki küçük çocuklarda etkili bir aşı değildir. Pnömokok rahatsızlığı riskini arttıran durumların var olmasıyla beraber sağlıklı bireylere tavsiye edilir. Aşılanma şeması yaş ve hastalık durumlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Pnömokok Aşısının Yan Etkisi Var mı?

    Her aşının bir yan etkisinin olmasının yanı sıra pnömokok aşısının da yan etkileri vardır. Pnömokok aşısının yan etkileri de genel olarak hafiftir. Bu yan etkiler aşağıdaki gibi sıralanacaktır;

    - Ateş,

     - İştahsızlık,

     - Uyku hali,

     - Hafif huzursuz olma durumu,

     - Aşının uygulandığı yerde kızarma, ağrı ve şişlik şeklindedir. 

     Pnömokok Aşısı Kimlere Uygulanır?

     Pnömokok aşısı aşağıdaki kişilere uygulanmaktadır;

     - 65 yaş ve üstündeki sağlıklı yetişkin bireylere,

     - Bebeklere ve 5 yaşından ufak çocuklara,

     - 5 yaşın ve üstündeki çocuklara, pnömokok bakterisinin sebep olduğu rahatsızlıklar adına riski arttıran başka hastalıkları bulunan bireylere pnömokok aşısı uygulanmalıdır. 

      Pnömokok Aşısının Uygulanmadığı Durumlar Bulunur mu? 

     Pnömokok aşısının uygulanmadığı durumların varlığı söz konusu olabilir. Bir aşıya karşı, ciddi anlamda alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasıyla birlikte, o aşının bir sonraki dozu uygulanmamalıdır. Bir aşının içeriğine karşı ciddi alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasıyla, bu maddeleri içere bütün aşıların uygulanmaması önemlidir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Pnömokok Aşısının Güvenirliği 

     Aşıların yapılma sebebi, bakteriye ya da mikroba neden olan mikroorganizmaların ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Bununla birlikte pnömokok aşısı dahil bütün aşıların güvenilir olduğunu söylemek mümkündür. Pnömokok aşısı, pnömokokal hastalığın önlenmesinde oldukça etkilidir. Ancak aşıların ilaçlarda olduğu gibi bazı yan etkilerinin ortaya çıkabileceği de unutulmamalıdır. Çocukların pek çoğunda bu yan etkiler pek görülmez. 

     Çocuklara Neden Pnömokok Aşısı Uygulanmalıdır?

    Bu aşı, pnömokokların sebep olduğu; kan zehirlenmesi, zatürre, menenjit yani beyin iltihabı gibi oldukça ciddi ve ölümcül rahatsızlıklara karşı koruma sağlar. Çocuğun daha az sinüzit ve otit geçirmesine olanak sağlar. Pnömokokal rahatsızlıklar sebebi ile çocukların bakım ihtiyacını ve okula olan devamsızlığını önlemektedir. Bu sebeplerden ötürü çocuklara pnömokok aşısının uygulanması oldukça önemlidir. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow