hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pnömoni (Zatürre) Nedir? Pnömoni Hastalığının Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

    Pnömoni (Zatürre) Nedir Pnömoni Hastalığının Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri
    expand

    Pnömoni; halk dilinde zatürre olarak bilinmektedir. Bu hastalık, akciğer dokusunun iltihaplanması ile oluşur. Bakteriler dışında pek çok mikroorganizmalara bağlı şekilde ortaya çıkar. Bazı zatürre çeşitlerinde, hasta bireyden sağlam bireye direkt bulaşma ihtimali vardır. Ancak rahatsızlık çoğu zaman, hasta kişinin kendi boğaz, ağız ya da sindirim sistemi yolunda yer alan mikropların, akciğerlere ulaşması ile ortaya çıkmaktadır. Normalde hastalığa sebep olmayan bu bakteriler, insan vücudunun güçsüz düşen kişilerde zatürreyi oluşturmaktadır. Bundan yüzden de zatürrenin oluşmasından çok, hasta kişinin vücut direncini düşüren risk unsurları rol oynamaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pnömoni (Zatürre) Nedir?

    Halk dilinde zatürre adıyla bilinen pnömoni rahatsızlığının tanımı kısaca; akciğerlerde yer alan hava keseciklerinin iltihaplanması şeklinde ifade edilmektedir. Yaygın şekilde bulaşmasının yanı sıra zatürrenin türlü türlü tedavi metotları vardır. Çoğu kez hapşırma ve öksürük yolu ile bulaşan pnömoni hastalığının en yaygın belirtileri içerisinde; yüksek ateş, nefes almada zorluk, öksürük, baş ağrısı, göğüs ağrısı şeklinde sıralanabilir.

    Pnömoni Hastalığının Belirtileri

    Pnönomi hastalığının belirtilerini bilmek, hatalığın teşhis edilebilmesi açısından kolaylık sağlayacaktır. Pnömoni hastalığının belirtileri arasında; üşüme ve titreme, 40 dereceye kadar yükselen ateş, iltihap içeren balgamın çıkarılması, şiddetli öksürük ve yan ağrısı şeklinde sıralanabilir. Bazı zatürre çeşitlerinde başlangıç, sinsi bir şekilde oluşur. Birkaç gün boyunca halsizlik, kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık, kuru ve şiddetli öksürük, baş ağrısı, bulantı, ateşin yükselmesi gibi belirtiler gelişebilir.

    Bu tür şikayetlerin bir arada görülmesi ile beraber hasta bireyler, mutlaka olarak hekime başvurmalıdır. Zatürre ihmal edilmemesi gereken bir problemdir. Hastalığa erken tanı konulması ve gecikmeden hemen tedaviye başlamak, olası ölümlerin önüne geçecektir. Hastanın şikayetleri, zatürre hastalığı ile uygun ise genel olarak akciğer röntgeninde ve muayenesindeki belirtiler ile tanı konulacaktır. Bunun dışında gerektiği takdirde balgam ve kan tahlilleri yapılabilir.

    Pnömoni Hastalığının Tedavi Yöntemleri

    Pek çok vaka durumunda zatürre tedavisi evde devam edebilir. Yaşlı hastaların, ağır durumlu hastaların, yoğun bakım ya da oksijen tedavisi gereken kişilerin hastaneye yatması oldukça önemlidir. Uygulanacak olan tedavi, hastadan hastaya göre değişmektedir. Tedavilere erken başlandığı zaman, ayaktan tedavi edilen durumların neticesi olumlu olacaktır. Fakat tanı ve tedavi ne kadar gecikirse, ağır zatürre durumunda ölüm oranı çok yüksektir.

    Streptococcus pneumoniae; pnömoni hastalığına sebep olan ve dünya çapında en sık rastlanan mikrooganizmadır. Bu bakteriye karşı pnömokok adlı aşı hazırlanmıştır. Pnömokok, solunum yolu başta olmak üzere zatürre dışında enfeksiyonlara da yol açabilmektedir. Bu aşı, tam anlamıyla olmasa da yüksek risk taşıyan kişilere uygulandığı zaman kısmi olarak koruma sağlar. Aşı, kas içerisine yapılan bir aşı olmakla beraber beş sene sonra yeniden yapılır.

    Pnömoni (Zatürre) Tanısı Nasıl Konulur?

    Pnömoni yani zatürre, ciddi olan bir rahatsızlıktır. Bununla beraber acil bir şekilde tanı konularak tedaviye başlanması oldukça önemli olacaktır. Kişi, alanında uzman bir doktora görünerek şikayetlerini en doğru şekilde anlatmalı ve tıbbi öyküsünü belirtmelidir. Fiziki muayenenin dışında, doktor, klinik duruma göre teşhisi kesinleştirilmesi ve tedavinin en doğru şekilde yapılabilmesi adına; kan testleri, bilgisayarlı tomografi, akciğer filmi, balgam kültürü gibi testler ekstradan isteyebilir.

    Zatürre (Pnömoni) Hastalığı Bulaşıcı Bir Hastalık mıdır?

    Pnömoni hastalığına zemin hazırlayan; grip ve türevi solunum yolu enfeksiyonları oldukça bulaşıcıdır. Öksürük ve hapşırma yolu ile yayıldıkları gibi, burun, ağız gibi sekresyonlarıyla bulamış olan mendil, bardak gibi eşyalarla diğer bireylere bulaşma olasılığı vardır. Pnömoni hastalığı, bütün dünyada ve ülkemiz çağında çok sık bir şekilde rastlanan ve en çok ölüme sebep olan hastalıkların içerisinde bulunmaktadır.

    Özellikle de bebeklerde, çocuklarda, yaşlı bireylerde ve bilinen başka hastalığı olan bireylerde pnömoni hastalığı daha ölümcül bir hal almaktadır. Bir bireyin pnömoni hastalığına yakalanmasını basit hale getiren türlü risk unsurları bulunmaktadır. Bu unsurlardan kurtulmak mümkün olursa, pnömoni hastalığı önlenebilir.

    Zatürreden Korunabilmenin Yolları

    Zatürreden korunmak için; en önemli yol aşıdır. Sağlık Bakanlığı, aşı takviminde bütün çocukların 2, 4, 6 ve 12. ayların sonunda pnömokok aşısı olması gerektiğine karar vermiştir. Bunun yanında, risk unsuru bulunan kişilerin, özellikle de 65 yaş üstündeki bireylerin konu ile alakalı şekilde doktora danışmaları çok önemlidir.  

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow