hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Profesör Kalayoğlu: "Organ yoksa hayat da yok"

    Profesör Kalayoğlu: Organ yoksa hayat da yok
    expand
    KAYNAK DHA

    Isparta'da düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, "Bağış yoksa organ yok, organ yoksa nakil yok, nakil yoksa ölüm var" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2 Türk cerrah ilk 20'de

    Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Araştırma ve Uygulama Hastanesi tarafından "Geçmişten Geleceğe Organ Nakli" konulu konferans düzenlendi. Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'ndeki konferansa; yaptığı organ nakilleriyle adını duyuran bilim insanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu konuşmacı olarak katıldı.

    Konferansta hem başarı öyküsünü hem de kendi elinden şifa bulan hastaların mutluluk öykülerini aktaran Prof. Dr. Kalayoğlu, karın ve bağırsakları birleşik olan yapışık ikizlerden Türk sinemasının ünlü isme Sadri Alışık'a kadar binlerce insanı sağlığına kavuşturduklarını söyledi. Hastalarının birçoğu ile hala iletişim halinde olduklarını kaydeden Prof. Dr. Kalayoğlu, organ naklinin de önemine işaret etti. Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, şöyle dedi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Organ naklindeki en önemli konu organ bağışı. Organ bağışı yoksa organ yok, organ yoksa nakil yok, nakil yoksa ölüm var. Kanuna uymamız lazım. Kanunsuz iş yapmayız. 'Organ bağışı dinimize aykırıdır' diye bir şey var. Yok böyle bir şey. Dinimiz bunu emrediyor. 'Bir insanı kurtarmak insanlığı kurtarmaktır' diyor dinimiz. 11- 12 kişiye hayat bağışlayabilirsiniz. Organ bağışı için yapılan eğitim toplantıları kiliselerde yapılıyor ABD'de. Gazetelerde, televizyonda haberler var. İlkokullardan itibaren başlanıyor çalışmalara. Bütün ülke 'organ bağışı' diyor.

    Bu kadar kolay bir denklemi çözebilmek için yapılacak tek şey bağış yapmak. Beyin ölümü olduysa ölmüştür. Beyin ölümü oldu diye hastaya gittiğimizde hasta ölmüştür. 'Ya hasta yaşıyorsa' diyen aileler oluyor. Beyin ölümü olan bir kişinin yaşaması diye bir şey kesinlikle yoktur. Bunu zaten 4 hekim kontrol ediyor. Hayatımızı biz bu işe adadık. Çok insan ölüyor. Ölen hastalar bizim elimizde ölüyor. Istırap çekiyoruz."  

    Konuşmasının ardından Prof. Dr. Münci Kalayoğlu'na dünya ölçeğinde elde ettiği başarılar dolayısıyla Fahri Doktora Payesi verildi.

    Profesör Kalayoğlu: Organ yoksa hayat da yok

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Münci Kalayoğlu kimdir?

    Kalayoğlu, Ankara Atatürk Lisesi'ni bitirdi. 1963 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girerek çocuk cerrahisi eğitimi aldı.

    New York Mount Sinai Medikal Okulu'nda ve Pittsburg Çocuk Hastanesi'nde çalışmalar yaptı. Wisconsin Üniversitesi'nde Karaciğer Transplantasyonu Bölümü'nü kurdu ve bu bölümün başkanlığını yaptı. Bu zamana kadar 1500 karaciğer nakli gerçekleştiren Kalayoğlu,dünya çapında ünlü bir isim haline geldi. Kalayoğlu'nun uluslararası tıp dergilerinde yayımlanmış 185 eseri, 22 kitabı ve çeşitli kitaplara katkıları bulunmaktadır.

    2006 yılından beri Türkiye'de özel bir hastanede bölüm başkanı olarak görev yapmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow