Proteinlerin Görevleri Nelerdir? Proteinler Vücutta Ne İşe Yarar?

Bir protein, yaşamın tamamında bulunan temel bir yapı molekülüdür. proteinle ilgili en önemli şey, amino asit adı verilen daha küçük bileşenlerden oluşmasıdır. Onları farklı renkli boncuklar olarak düşünebilirsiniz. Her boncuk, karbon, oksijen, hidrojen ve bazen kükürt atomları içeren daha küçük moleküller olan bir amino asidi temsil eder. Yani bir protein esasen bu küçük bireysel amino asitlerden oluşan bir dizidir. Her türlü farklı şekilde birleştirebileceğiniz 22 farklı amino asit vardır.
Proteinlerin Görevleri Nelerdir?
Proteinler çok çeşitli bir bileşik sınıfıdır ve bir hücre içinde aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi farklı role hizmet edebilir;
Yapı
Kollajen: Hayvanların bağ dokusunun bir bileşeni, (memelilerde en bol bulunan protein)
Örümcek ipeği: Örümcekler tarafından bükülen ve ağ yapmak için kullanılan bir lif, (ağırlık olarak kevlar ve çelikten daha güçlüdür)
Hormonlar
İnsülin: Pankreas tarafından üretilen ve kan şekeri seviyelerinde bir azalmayı tetikleyen protein,
Glukagon: Pankreas tarafından üretilen ve kan şekeri seviyelerinde bir artışı tetikleyen protein,
Bağışıklık
İmmünoglobulinler: Spesifik antijenleri hedefleyebilen plazma hücreleri tarafından üretilen antikorlar,
Ulaşım
Hemoglobin: Oksijenin taşınmasından sorumlu kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein,
Sitokrom: Mitokondride bulunan ve elektron taşıma zincirinde yer alan bir grup protein,
Duygu
Rodopsin: Retinanın fotoreseptör hücrelerinde ışığın algılanmasından sorumlu olan bir pigment,
Hareket
Aktin: Kas liflerinin kasılmasında rol oynayan ince filamentler,
Miyozin: Kas liflerinin kasılmasında yer alan kalın filamentler,
Enzimler
Rubisco: Fotosentezin ışıktan bağımsız aşamasında yer alan bir enzimlerdir.
Proteinler Vücutta Ne İşe Yarar?
Bilim adamları tam olarak emin değiller, ancak çoğu vücudumuzda yaklaşık 20.000 farklı protein olduğu konusunda hemfikir. Bazı araştırmalar daha da fazla olabileceğini öne sürüyor. Bazı metabolik dönüşümler yapmaktan hücrelerinizi bir arada tutmaya ve kaslarınızın çalışmasını sağlamaya kadar çeşitli işlevleri yerine getirirler.
İşlevleri birkaç geniş kategoriye ayrılır. Bunlardan ilki yapısaldır. Vücudunuz birçok farklı yapı türünden oluşur ve proteinler vücudunuzu bir arada tutan şeyleri oluştururlar. Kollajen, cildinize, kemiklerinize ve hatta dişlerinize yapı veren bir proteindir. İntegrin, hücreleriniz arasında esnek bağlantılar oluşturan bir proteindir. Saçınız ve tırnaklarınız keratin adı verilen bir proteinden yapılmıştır.
Üstlendikleri bir diğer büyük rol de biyokimyadır. yağ veya amino asitleri parçalamak gibi belirli reaksiyonları gerçekleştirir. Bu işlevi bile pepsin gibi proteinler yerine getirir. Son olarak kanınızda oksijen taşıyan protein olan hemoglobindir.