Rahim içi yapışıklık bu problemlere neden olabilir

Rahim içi yapışıklık bu problemlere neden olabilir
expand

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, rahim için yapışıklığın neden olabildiği sorunlar hakkında çok önemli bilgiler verdi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Rahim içi, ön ve arka duvarları birbirine yassı olan bir balon gibidir. Endometrium adı verilen doku ile kaplıdır. Menstrüasyon sırasında endometriumun yüzeysel (üst) tabakası dökülür. Bir kadın hamile kaldığında embriyo endometriuma yerleşir.

Endometriumun yaralanması ve/veya enfeksiyonu, astara zarar verebilir ve duvarların anormal şekilde birbirine yapışmasına veya yapışıklıkların skar dokusu oluşturmasına neden olabilir. Asherman sendromu, rahim içindeki yapışıklıkları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu yara izi, ince esnek yara dokusu bantları ile hafif veya kalın bantların oluşumu ile daha şiddetli olabilir. En şiddetli vakalarda, uterus boşluğunun içi kısmen veya tamamen tıkanabilir veya tahrip olabilir.

Asherman sendromunun potansiyel nedenleri nelerdir?

Rahim içi yapışıklıkların en yaygın nedeni, rahim boşluğunu içeren cerrahi bir işlemin ardından yaralanmadır. Dilatasyon ve küretaj (D&C), serviksin gerdirildiği ve rahmin doku içeriğinin çıkarıldığı yaygın bir ayaktan cerrahi prosedürdür. Rahim içi yapışıklıklar, doğum veya düşük sonrası rahim kanaması gibi hamilelik komplikasyonları için veya daha az sıklıkla anormal kanama gibi rahimle ilgili jinekolojik problemler için yapılan bir ameliyatı takiben oluşabilir. Yapışma oluşumunun diğer, daha az yaygın olası nedenleri, uterus astarının enfeksiyonları (endometrit), uterus boşluğundaki miyomların cerrahi olarak çıkarılması, sezaryen ve endometriyal ablasyondur.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Asherman sendromu ile hangi semptomlar ilişkilidir?

Rahim içi yapışıklıkları olan kadınların belirgin sorunları veya semptomları olmayabilir. Bununla birlikte, birçok kadın adet görmeme, hafif veya seyrek dönemler gibi adet anormallikleri yaşayabilir. Diğer kadınlar hamile kalamayabilir veya tekrarlayan düşükler yaşayabilir. Ayrıca plasentanın anormal implantasyonu nedeniyle doğum sırasında komplikasyonlar yaşayabilirler. Yara dokusu adet kan akışını kısmen veya tamamen bloke ederse, Asherman sendromu pelvik ağrıya veya ağrılı adet dönemlerine neden olabilir.

Asherman sendromu teşhisi nasıl konuluyor?

Asherman sendromu histeroskopi, histerosalpingogram (HSG) veya salin sonohisterogram (SHG) ile teşhis edilebilir. Histeroskopi, rahim içi yapışıklıkları değerlendirmek için en doğru yöntemdir ve doktorun doğrudan rahim içini görmesini sağlamak için ince, ışıklı teleskop benzeri bir aletin rahim ağzından sokulması işlemidir. Muayenehanede yapılabileceği gibi ameliyathanede de yapılabilir. HSG ve SHG ayrıca intrauterin adezyonlar için faydalı tarama testleridir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

HSG, rahim içinin şeklinin görülebilmesi için röntgende görülebilen bir boyanın rahim boşluğuna infüze edildiği bir röntgen işlemidir. Salin sonohisterogram (SHG) sırasında, normal vücut sıvısına benzer bir tuzlu su solüsyonu serviks yoluyla uterusa verilir ve uterus boşluğunu görmek için bir sonogram makinesi kullanılır. Hem HSG hem de SHG'de adezyonlar, sıvının serbestçe akmadığı boşluklar olarak "doldurma kusurları" olarak görülür. Bu ofis bazlı prosedürler anestezi gerektirmez, ancak işlem sırasında oluşabilecek krampları azaltmak için nonsteroid antienflamatuar ilaçlar kullanılabilir.

Asherman sendromu nasıl tedavi edilir?

Rahim içi yapışıklıklar için histeroskopi cerrahi tedavisi önerilir. Yapışıklıkları açmak için özel bir işlem uygulanır. Bu genellikle anestezi altında yapılır, ancak bazı durumlarda daha küçük merkezlerde de yapılabilmektedir. Yapışıklıkların açılmasının ardından, rahmin duvarlarını ayırmak ve yapışıklıkların yeniden oluşma olasılığını azaltmak için rahim içine plastik kateter veya balon gibi geçici bir cihazın yerleştirilmesini önerebilir. Yapışıklıkların geri dönme olasılığını daha da azaltmak için ameliyattan sonra östrojen ve antibiyotiklerle hormonal tedavi yapılabilir. Ağır vakalarda, yapışıklıkları gidermek için birden fazla ameliyat olması gerekebilir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Endişelenilmesi gereken uzun vadeli sorunlar var mı?

Tedaviden sonra başarılı gebelik oranı, yapışıklıkların tipi ve oranı ile ilişkilidir. Tedaviden sonra, hafif ila orta derecede yapışıklıkları olan hastalar genellikle normal adet fonksiyonlarına geri dönerler ve yaklaşık yüzde 70 - 80 arasında başarılı tam dönem gebelik oranlarına sahiptirler.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow