hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rahim miyomlarının kansere dönüşme riski var mı?

    Rahim miyomlarının kansere dönüşme riski var mı
    expand

    Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Naki, kadınların çok merak ettiği rahim miyomları hakkındaki tüm detayları sizler için anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Miyomlar, rahimde oluşan iyi huylu tümörler olarak bilinir. Kansere dönüşme riski oldukça azdır. Kadın üreme organlarında en sık görülen tümör türü olan rahim miyomlarının kesin nedeni henüz bilinmiyor.

    Bununla birlikte, östrojenin (kadınlık hormonu) miyom büyümesini hızlandırdığı bilinmektedir. Anormal kanamalar, karın ağrısı ve şişliği en belirgin semptomlardır. Menopozdaki kadınlarda hastalığa neden olmayan küçük miyomlar genellikle tedavi gerektirmez. Ancak çok büyük ve ağrılı miyomlar da oluşabilir. Gebe ve miyomu olan kişilerin yakın takibi önerilir çünkü bazen miyomlar gebelik komplikasyonlarına neden olabilir.

    Miyom oluşumunun nedenleri nelerdir?

    Miyomların neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, çeşitli çalışmalar ve klinik deneyler, birkaç önemli faktöre işaret etmektedir:

    Hormonlar: Östrojen, büyümelerini hızlandıran bir kadınlık hormonudur. Vücuttaki östrojen seviyeleri doğal olaylara göre yükselebilir veya düşebilir. Örneğin gebelik östrojende artışa neden olurken, menopoz östrojende azalmaya neden olur. İlaçlar ayrıca östrojen seviyelerinde değişikliklere neden olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aile: Miyomlar kalıtsal olabilir. Annenizde, kız kardeşinizde veya büyükannenizde varsa, muhtemelen sizde de olabilir.

    Gebelik: Gebelik sırasında vücuttaki hormonal denge değişir ve normalden daha fazla östrojen ve diğer hormonlar üretilir. Bu durumda gebelikte miyomlar daha hızlı büyüyebilir.

    Çevresel faktörler: Erken yaşta adet görmeye başlamak, obezite, D vitamini eksikliği, daha fazla kırmızı et yemek, daha az sebze, meyve ve süt ürünleri yemek ve çok alkol tüketmek miyom riskini artırabilir.

    Miyom belirtileri nelerdir?

    Miyomlar çoğunlukla herhangi bir belirti ya da şikayete neden olmaz. Bununla birlikte, anormal kanama, adet ağrısı ve aşırı kanama, sırt ağrısı ve ağrılı cinsel ilişki gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Ayrıca bazı miyomlar kitle etkisi yaparak mesaneye baskı yaparak mesanenin genişlemesini engeller ve hastanın sık sık tuvalete gitmesine neden olabilir. Aynı şekilde, anüs basınçla sıkışır ve bu da tuvalete gitme ihtiyacı hissi yaratabilir.

    Miyomların en büyük sorunlarından biri de rahimde yumru gibi davranışlar sergileyerek gebeliği engellemesidir. Miyomlar, özellikle rahmin iç yüzeyine yakın olanlar, sperm ve yumurtanın birleşmesiyle oluşan döllenmiş yumurtanın tutunduğu uygun bölgeye zarar verebilir. Bunun ötesinde, alt karın bölgesinde ele gelen bir kitle de miyom belirtisi olabilir, çünkü bazı miyom büyümeleri düzenli sağlık kontrollerinin yapılmaması nedeniyle fark edilmez.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nasıl tedavi edilir?

    Miyomların çoğu tesadüfen keşfedilir ve hiçbir belirti veya rahatsızlığa neden olmaz. Bu tip miyomlarda herhangi bir tedavi uygulanmadan miyomlar düzenli olarak takip edilir.

    Bunun yanında bulunan miyomlar bazı belirtilere neden oluyorsa tedavi seçeneği genellikle cerrahi olmaktadır. Hastanın yaşı, ana şikayeti, miyomların sayısı ve yeri, çocuk sahibi olup olmadığı vb. faktörlere göre ameliyat olup olmayacağına karar verilir ve ameliyatın kapsamı belirlenir.

    Miyom ameliyatı iki şekilde yapılabilir, ilk seçenek miyomların alınmasıdır. Hasta ileride çocuk sahibi olmayı planlıyorsa, başka bir miyom ortaya çıkana kadar rahmin çocuk doğurma işlevini sürdürmesi için miyomun alınması gerekecektir. İkinci seçenek ise rahmin tamamen alınmasıdır. Miyomlar rahimde çok sık görülen tümörler olduğu için, hastanın çocuğu varsa ve daha fazla üreme sorunu yoksa 40 yaşından sonra miyomların tekrarlamaması için rahmin alınması önerilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kansere dönüşür mü, kansere dönüşmemesi için neler yapılmalı?

    Miyomlar, uterusun düz kas dokusundan kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Kansere dönüşme şansları yok denecek kadar azdır.

    Miyomlar kanserli yapılar değildir. Bunların kansere dönüşme eğiliminde olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Miyom oluşumundan östrojen ve diğer bazı hormonların sorumlu olduğu düşünülmektedir. Ayrıca genetik yatkınlığın da rolü vardır. Miyomlar hastanın annesi, kız kardeşi ve büyükannesinde görülebilir. Rahmin dış, orta ve iç katmanlarında gelişebilir.

    Miyomların kansere dönüşme olasılığı düşük olsa da, düzenli sağlık kontrollerine gitmek, doktor tavsiyelerini izlemek ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları benimsemek miyomların kontrolünü sağlamada önemlidir. Miyomlarınızla ilgili endişeleriniz varsa, bir sağlık profesyoneli ile görüşmek her zaman en iyi yaklaşımdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow