Ramazanda sağlıklı beslenmenin püf noktaları! Uzman isimden örnek iftar menüsü
Hem ruhsal hem de vücut detoksu yaptığımız ramazan ayında beslenme alışkanlıklarımız da tamamen değişikliğe uğruyor. Özellikle iftar ve sahur sofralarında normal zamanlara göre daha kalorili yemeklerin tüketilmesi, hazımsızlık, şişkinlik, mide sorunları, yorgunluk ve baş ağrıları gibi bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle uzun süre aç ve susuz kaldığımız bu dönemde dengeli ve yeterli beslenmek, çok daha önemli bir hale geliyor. Ramazan ayının bu ilk günlerinde gelin hep birlikte sağlıklı iftar ve sahur sofralarının nasıl hazırlanabileceğine, tokluk hissi sağlayan besinlerin neler olduğuna bir göz atalım. Buğra Adil Buyrukçu yazdı... ( Hürriyet)


- İftarınızı öncelikle hurma, zeytin, kuru meyve ya da badem gibi küçük bir başlangıçla açabilirsiniz. Yanında da fazla olmayacak şekilde biraz su içebilirsiniz.
- Daha sonra bir kâse çorba ile öğüne devam edin. Çünkü çorba, içeriğindeki besin öğeleri ile hem faydalıdır hem de sindirimi kolaylaştırır.
- Çorbadan sonra yemeğinize 15-20 dakika ara verin ve sonra ana öğüne geçin.
- İftar menüsü, besinler açısından dengeli bir şekilde hazırlanmalıdır. Bu dengeyi sağlayabilmek içinse öğününüzün yarısını sebze grubuyla diğer yarısını da tahıl, kuru baklagiller ve et grubuyla tamamlamalısınız.
- Yemeğin yanında mutlaka 1 veya 2 dilim ekmek alınmalıdır. Özellikle tahıllı ekmekler, daha uzun süre tok kalınmasını sağlar.
-İftar menünüze mutlaka her akşam 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenmiş ve mevsim yeşilliklerinden oluşan bir salata ekleyin.
-Sofralarınızda ayrıca ayran ve yoğurdu da bulundurmayı ihmal etmeyin.

- Tatlı seçiminizi şerbetli tatlılar yerine, güllaç, muhallebi ve sütlaçtan yana kullanmanız en doğru seçim olacaktır. Ayrıca tatlınızı iftardan hemen sonra değil, birkaç saat sonra yemeye özen gösterin.
- İftardan 2 saat sonra tüketeceğiniz bitki çayları da size iyi gelecektir. Özellikle rezene, kuşburnu ve taze zencefil ile hazırlanan çay, hem bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur hem de midenizi rahatlatır.
-Ramazan ayında daha az hareket edilmesi, bağırsak hareketlerinin de yavaşlamasına neden olabilir. Bu nedenle iftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştıracaktır.


- 1-2 yudum su ile orucunuzu açın.
- 2 adet hurma, 2-3 zeytin gibi atıştırmalık ile devam edin.
- 1 kâse çorba - Ana yemek için 15 dakika ara verin.
- 150-180 gr et, tavuk, balık ya da hindi
- 1 porsiyon pişmiş sebze yemeği
- 1 kâse salata (+1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
- 1 kâse yoğurt veya 2 su bardağı ayran
- 1 porsiyon sütlü tatlı (İsteğe bağlı)

