Reflü hastalığı belirtileri nelerdir?
Reflü, midede en çok meydana gelen rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Yemek sonrasında kişide; midede yanma, ekşime, mide sıvısının ağzı gelmesi, acı bir tat oluşması ve hazımsızlık gibi durumlar yaşanmaktadır. İşte, pek çok kişinin yaşadığı reflü hakkında merak edilen soruların yanıtları…
Haberin Devamı
/

Reflü, uzmanlar tarafından toplumda yüzde 15-20 arasında meydana geldiği ifade edilmektedir. Çoğu kişide yemekten sonra ortaya çıkan ve oldukça rahatsızlık uyandıran reflü, bazı kişilerde geçici olup, belli bir sürede ortadan kalkabilmektedir. Ancak bazı kişilerde sık sık oluşan ve oldukça ağrılı bir hastalık halini almaktadır. Peki, sıkça rastlanan reflü nedir, belirtileri nelerdir? Reflü şikâyetinde bulunan kişiler ne yapmalı? İşte yanıtları…
Reflü nedir?
/

Mide asidinin normal dışı seyir gösteren ve mideden yemek borusuna doğru geri kaçışı durumudur. Halık arasında mide reflüsü olarak bilinmesine karşın, asıl adı ‘gastroözefageal reflü’ olarak tanımlanmaktadır. Reflü; asit, safra ve pankreas sıvısı bulunan ve mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini bu mide içeriğinden koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanmaktadır.
Haberin Devamı
Reflü belirtileri nelerdir?
/

Yemek borusunda meydana gelen yanma (göğüs bölgesinde de hissedilir)
/

Ağıza acı ekşi sıvı gelmesi
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Geçmeyen gıcık, öksürük
/

Yutma güçlüğü, yutakta takılma duygusu
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Karında şişkinlik, geğirti
/

Hıçkırık
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ağız kokusu
/

Ses kısıklığı
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Tedavi edilemeyen larenjit ve farenjit gibi boğaz enfeksiyonları
/

Boğazda dolgunluk ve gıcıklık hissi veya ağrı
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Sık sık boğaz temizleme ihtiyacı
/

Tedaviye iyi yanıt vermeyen astım tekrarlayan astım nöbetleri
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Tekrarlayan zatürre
/

Uykuda kısa süreli soluk durmaları
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Hazımsızlık
/

Mide Bulantısı
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Peki, reflü şikâyetinde bulunan kişiler ne yapmalı?
/

Sakız Çiğnemek
/

Yapılan araştırmalara göre, yemekten 30 dakika sonra şekersiz sakız çiğnemek mide asidinin dengelenmesini sağlamaktadır. Nedeni ise sakız çiğnemenin salya üretimini arttırması ve salyanın fazla mide asidinin vücuttan daha çabuk atılmasını sağlamasıdır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Karbonat
/

Eski bir yöntem olarak bilinen ve mide asidini karbonat ile dengelemek hala geçerli bir yöntemdir. Reflü belirtililerini azaltmak için 1 bardak suya 1 çay kaşığı karbonat ekleyerek içebilirsiniz. Ancak uzmanlar reflü için karbonatın sık kullanılmaması görüşünde. Zira aşırı tuzlu olan karbonat, vücudun su tutarak şişmesine ve mide bulantısına neden olabilmektedir.
Aloe Vera
/

Genellikle yaraların, yanıkların iyileşmesine yardımcı olan aleo vera, aynı zamanda reflü belirtilerini önlemek içinde tavsiye edilmektedir. Kullanım önerisi ise yemeklerden önce yarım su bardağı içilmesi şeklinde.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Antiasitler
/

Mide asidini dengeleyen ve fazla asit üretimini önleyen antiasit tabletler reflünün şiddetlendiği anlarda kullanılabilir.
Yemeklerden Sonra...
/

Yemeklerden hemen sonra uzanmamalı veya egzersiz yapılmamalıdır. Yatmak veya koltuğa uzanmak ve egzersiz için en az 2 saat beklenmesi gerekmektedir.