hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Retina yırtılması ve dekolmanı tedavisi nasıl yapılır?

    Retina yırtılması ve dekolmanı tedavisi nasıl yapılır
    expand

    Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhsin Eraslan, retina yırtılması ve retina dekolmanı tedavisi ile ilgili merak edilenleri sizler için anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Retina yırtığı tedavi edilmese görme kaybı yaşanabilir

    Retina, gözümüzün arkasındaki sinirlerden oluşan ışığa duyarlı dokudur. Retina dekolmanı, sağlam retina tabakasının bağlı olduğu göz küresinin iç yüzeyinden ayrıldığı ciddi bir göz hastalığıdır. Dekolmanın sebebi retina yırtığı olabilir. Retina yırtığı tamir edilmezse problem tüm retinaya yayılabilir ve görme azalabilir. Retina dekolmanı tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına neden olabilir. "Dekolman" durumunda, acil şekilde retina cerrahisi yapılır. Retina yırtıkları, flaş patlaması benzeri görsel bulgular, görme azalması, kısmi görme kaybı, kırık cisimler görme ve gerçekte olduklarından daha büyük veya daha küçük cisimler görme, yanıp sönen ışıklar, siyah noktalar veya sinek uçuşması benzeri semptomlar ile kendini gösterir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Retina yırtıklarının ve retina dekolmanı hastalıklarının semptomlarının bilinmesi ve zamanında tıbbi tedavi alınması yani erken teşhis, hastalığın tedavisi ve olası körlüklerin önlenmesi için büyük önem taşımaktadır. Retina tabakası bulunduğu yerden ayrılmamışsa, sadece yırtık şeklindeyse, basit bir lazer müdahalesi ile yırtığın çevresinin bariyer seklinde çevrelenmesi için argon lazer kullanılması tercih edilebilir.

    Retina yırtıklarının ve retina dekolmanı hastalıklarının nedenleri

    Numarası yüksek olan miyop hastalarda retina yırtılması riski oldukça yüksektir çünkü bu hastaların retinaları normalden daha incedir. Yaşı ileri olan kişilerde ise gözdeki sıvı yapısının bozulmasına retinayı çekerek kopartmasına bağlı olarak retina yırtıkları oluşabilir. Bu yırtıklardan sonra retina, bağlı olduğu göz küresinden yavaş yavaş ayrılır. Bazen retina dekolmanının nedeni bilinmez ve dekolmanı önlemek için hiçbir önlem alınamaz. Bu nedenle erken teşhis çok önemlidir.

    Retina dekolmanının nedenleri

    - 6 numaradan yüksek miyopi varlığı,
    - Göz yaralanması,
    - Göz ameliyatı geçirilmesi (Katarakt vs.)
    - İlerleyen yaş ile birlikte göz içindeki sıvı tabakanın azalması,
    - Genetik faktörler.

    Teşhis nasıl konulur?

    Göz doktoru, hastalığın tanısı için göz bebeklerini genişleten göz damlası damlatır ve retinayı incelemek için özel lensler ve mikroskoplar kullanır. Böylece bir yırtılma veya ayrılma tespit edebilir. Retina hastalıklarının teşhisinde göz bebeğinin oluşturduğu boşluk gözün içini tam olarak gözlemlemek için kullanılabildiğinden kolaylıkla kontrol edilebilir. Uzman hekim gerekli gördüğü takdirde hastalık tanısında göz tomografisi ve göz anjiyosu yöntemlerinden de yararlanılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tedavi yöntemi gözde oluşan hasara göre belirlenir

    Retina hasarının derecesine göre tedavi yöntemi seçilir. Retina cerrahisi ameliyathane şartlarında genel veya lokal anestezi altında yapılır. Retina dekolmanı tedavisi cerrahi yöntem ile yapılmalıdır. Retina dokusunu oluşturan jel yerine konulur. Bu nedenle hastaların yüzde 90'ına vitrektomi yöntemi tercih edilir. Dekolman ilerlemesine bağlı olarak gözlere gaz verilebilir. Sadece retinada yırtık varsa yırtık lazeri tedaviye eklenir.

    Tercih edilen tedavi yöntemleri nelerdir?

    Argon lazer: Retina yırtıklarının tedavisinde tercih edilir. Mikrocerrahi uygulanan hastalar bir gün sonra taburcu edilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vitrektomi yöntemi: Retinadaki büyük yırtıkları onarmak için kullanılır. Uzman hekim göz küresinin içini dolduran şeffaf jel benzeri dokuyu (vitreus) çıkararak jel benzeri bir sıvı enjekte edecektir. Gözyaşının boyutuna bağlı olarak lazer ve gaz veya jel tamponlama yöntemleri de kullanılabilir.

    Skleral çökertme yöntemi: Bu yöntemde göze dışarıdan uygulama yapılır. Bazı gözlerde duruma göre vitrektomi ameliyatına destek olması için yapılabilir. Gözün beyaz kısmını kaplayan konjonktiva tabakasının altında kalacak şekilde, silikondan yapılmış ince şeritle göz kaslarının altında yerleştirilir. Bu sayede göze dışarıdan baskı uygulanır ve retinanın yatışması hedeflenir.

    Göz içine gaz enjeksiyonu yöntemi: Yırtıklı retina dekolmanı olan gözlerde erken dönemde yapılması önerilir. Gözün içine gaz enjekte edilir. Hastaya uygun pozisyonda istirahat verilerek retinanın yerine yerleşmesi amaçlanır. Bu işlemden sonra argon lazer tedavisi daha etkili sonuç vermektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow