Sağlıklı yaşlanma için beslenme ipuçları
İyi beslenme her yaşta önemlidir. Ancak özellikle yaşlı yetişkinler için önemlidir. Sağlıklı bir diyet yemek vücudunuzun güçlü kalmasına yardımcı olur. Ve hastalık riskinizi düşürmenize yardımcı olabilir. (Posta)
Haberin Devamı
/

Yaşlandıkça, beslenmenizin değişmesi gerekiyor. Vücudunuzun belirli besinlerden daha fazlasına ihtiyacı vardır. Bunlara B12 vitamini, kalsiyum ve D vitamini dahildir. Ancak bu ve diğer önemli besinleri almanız sizin için daha zor olabilir. Bu birçok nedenden dolayı olabilir. Eskisi kadar aç hissetmeyebilirsiniz.Dişlerinizde veya ağzınızda çiğnemeyi zorlaştıran problemleriniz olabilir veya özellikle yalnız yaşıyorsanız, yemek planlamaktan ve hazırlamaktan hoşlanmayabilirsiniz.Artık tüm besinlerinizi daha az gıdadan almanız gerektiğine göre, ne yediğinizi planlamanız önemlidir.
Yaşlı bir yetişkin sağlıklı kalmak için iyi beslenmeyi nasıl kullanabilir?
/

Çeşitli yiyecekler yiyin. Yediğiniz yiyecekleri ne kadar çeşitlendirirseniz, o kadar fazla vitamin, mineral ve diğer besin maddelerini alırsınız.Bol meyve ve sebze yiyin. Taze, donmuş veya tuzsuz konserve sebze ve meyveler, kendi meyve sularında veya hafif şuruplarda iyi seçimlerdir.Diyetinize B12 vitamini açısından zengin yiyecekleri dahil edin. İyi seçenekler, zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrek, yağsız veya az yağlı süt ve diğer süt ürünleri, et, kümes hayvanları, balık ve yumurtadır.
Haberin Devamı
/

Yeterli kalsiyum ve D vitamini alın. İyi seçenekler arasında yağsız veya az yağlı süt, peynir ve yoğurt bulunur. Diğer iyi seçenekler arasında tofu, kalsiyum eklenmiş portakal suyu ve karalahana ve karalahana gibi bazı yeşil yapraklı sebzeler bulunur. Süt ürünleri kullanmıyorsanız, kalsiyum ve D vitamini takviyeleri hakkında doktorunuzla konuşun.Her gün proteinli yiyecekler yiyin. İyi seçenekler arasında yağsız et, balık, kümes hayvanları, yumurta ve peynir bulunur. Diğer iyi seçenekler pişmiş fasulye, fıstık ezmesi ve fındık ve tohumlardır.Yediğiniz tahılların yarısı için tam tahılları seçin. %100 tam buğday ekmeği, tam tahıllı tahıllar, esmer pirinç ve diğer tam tahılları arayın.Her gün bir multivitamin alın. Vitaminler ve mineraller için günlük değerin (DV) yaklaşık %100'ü kadar olanı seçin. Doktorunuz size söylemediği sürece, herhangi bir vitamin veya mineral için günlük değerin %100'ünden fazlasını almayın. Hangi multivitaminin sizin için doğru olduğundan emin değilseniz doktorunuzla konuşun.
Kabızlığınız varsa
/

Her gün yüksek lifli yiyecekler yiyin. Bunlara meyveler, sebzeler, pişmiş kuru fasulye ve kepekli tahıllar dahildir.Bol sıvı tüketin. Böbrek, kalp veya karaciğer hastalığınız varsa ve sıvı alımını sınırlamanız gerekiyorsa, içtiğiniz sıvı miktarını artırmadan önce doktorunuzla konuşun.Doktorunuza dışkı yumuşatıcıların bağırsaklarınızı düzenli tutmanıza yardımcı olup olmayacağını sorun.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
İştahınız zayıfsa
/

Daha sık, daha az miktarda yemek yemeyi deneyin. Örneğin, günde 1 veya 2 büyük öğün yerine 4 veya 5 küçük öğün yiyin.Aileniz ve arkadaşlarınızla yiyin. Veya gönüllü programları aracılığıyla sunulan grup yemek programlarına katılın. Başkalarıyla yemek yemek iştahınıza yardımcı olabilir. Ve daha sosyal olmanıza yardımcı olur.İlaçlarınızın iştah veya tat sorunlarına neden olup olamayacağını doktorunuza sorun. Eğer öyleyse, ilaçları değiştirmeyi sorun.Yiyeceklerin lezzetini arttırmak için baharat ve otlar ekleyin.Depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız, doktorunuzdan yardım isteyin. Depresyon iştahınızı etkileyebilir. Ayrıca market alışverişi yapmak ve yemek yapmak gibi günlük aktiviteleri yapmayı zorlaştırabilir. Tedavi yardımcı olabilir.
Çiğnemeyi zorlaştıran ağız problemleriniz varsa
/

Konserve veya pişmiş meyve ve sebzeleri seçin. Bunlar genellikle daha yumuşaktır.Et, kümes hayvanları ve balıkları doğrayın veya parçalayın. Nemli kalmasına yardımcı olmak için ete sos veya sos ekleyin.Yumuşak olan diğer proteinli yiyecekleri seçin. Bunlara peynir, fıstık ezmesi, pişmiş fasulye, süzme peynir ve yumurta dahildir.