hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sezaryen sonrası adet düzensizliği varsa dikkat!

    Sezaryen sonrası adet düzensizliği varsa dikkat
    expand

    Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekoloji Uzmanı A. Serhan Cevrioğlu, sezaryen doğum yapmış olan kadınlarda görülebilen ve yaşam kalitesini bozabilen istmosel problemi hakkında merak edilenleri sizler için anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sezaryen sırasında bebeğin çıkarılması için rahim duvarında yapılan kesinin iç kısmında zamanla oluşan açıklığa istmosel (İngilizce “isthmocele”) diyoruz.

    Adet bitiminde istmosel kesesi içinde kalan kan, adet sonrasında birkaç gün süreyle devam eden kahverengi akıntı tarzında kanama düzensizliğine yol açabilmektedir.

    Adet sonrasında istmosel kesesinde kalan kan mikroorganizmalar için kültür ortamı oluşturduğundan, rahim içinde enfeksiyona (endometrit) yol açabilmektedir. Rahim içi enfeksiyon da kötü kokulu akıntı, kasık ağrısı ve kahverenkli lekelenme tarzında kanamayla seyredebilmektedir. Hatta istmosel bazı kadınlarda rahim ağzı kanalından yukarıya sperm geçişini bozarak veya rahim içi enfeksiyon nedeniyle embriyonun rahim içine yerleşmesini engelleyerek kısırlığa da neden olabilmektedir.

    İstmosel ne sıklıkla görülmektedir?

    Sezaryen doğumların artması nedeniyle günümüzde giderek daha fazla oranda istmosele rastlanılmaktadır. Sezaryen doğum yapan her iki kadından birinde istmosel gelişebildiği görülmektedir. Sezaryen olma sayısı arttıkça istmosel görülme sıklığı da artmaktadır. Üç kez sezaryen olan kadınların neredeyse hepsinde istmosel kesesi oluşmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstmosel tanısı nasıl konur?

    İstmosel tanısını jinekolojik muayene sırasında yaptığımız transvaginal ultrasonografi (USG) ile konulmaktadır.

    Özellikle adet biterken yapılan USG tanı için daha değerli olmaktadır. Bu esnada istmosel kesesi içinde biriken kan tanıyı kolaylaştırmakta kesenin büyüklüğünü, hastalığın şiddetinin daha iyi değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır.

    İstmosel tedavisi nasıl yapılır?

    İstmoselde oluşan rahim içi enfeksiyon mikroorganizmalara özgün antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Ancak istmosel kesesi içinde kan birikmeye devam ettikçe enfeksiyon tekrarlamaktadır. Bu nedenle yukarıda bahsettiğimiz istmosele bağlı şikayetleri ve USG muayene bulguları olan kadınlarda antibiyotik baskısını takiben cerrahi tedavi uygulanmaktadır. İstmosel kesesi çok büyük olmayan kadınlarda histeroskopi dediğimiz kamera bağlantılı endoskopik sistemle rahim içine girilip, kese dışa doğru tıraşlanıyor, tabiri caizse biriken hendeğin içindeki sıvının dışarıya akması için ark açılıyor. Aynı zamanda genelde kese tabanında oluşan yara da koterize ediliyor. Bu işlemden sonra genellikle 3-6 ay içinde hastaların % 90’ında adet şikayetleri geriliyor. USG kontrollerinde de istmosel kesesinin tama yakın veya kısmen kapandığı izleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonuç olarak istmosel sezaryen doğum yapmış olan kadınlarda görülebilen ve yaşam kalitesini bozabilen sık görülen bir hastalıktır. Adet sonrasında vişneçürüğü renginde lekelenme tarzında kanaması devam eden, kokulu akıntısı, kasık ağrısı olan ve sezaryen sonrasında tekrar hamile kalma sorunu yaşayan kadınların olası istmosel tanı ve tedavisi için jinekologa başvurmaları önemlidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow