hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika: Ateş nasıl düşer? Aşıdan sonra ateş çıkar mı, aşıdan sonra ateş nasıl düşürülür? Biontech aşı olduktan sonra ateş düşüren ilaçlar nelerdir? Parasetamol ilaçlar hangileri?

    Son dakika: Ateş nasıl düşer Aşıdan sonra ateş çıkar mı, aşıdan sonra ateş nasıl düşürülür Biontech aşı olduktan sonra ateş düşüren ilaçlar nelerdir Parasetamol ilaçlar hangileri
    expand

    Türkiye'de ve dünyada aşılama çalışmaları hızla devam ediyor. 'Ateş düşürmek için ne yapmalı?' sorusu gündemde. Her aşıdan sonra bazı yan etkilerle karşılaşılıyor. Sağlık Bakanlığı yan etkilerle karşılaşıldığında yapılacaklar listesini açıkladı. Peki ama aşıdan sonra ateş çıkar mı? Biontech aşı olduktan sonra ateş düşüren ilaçlar nelerdir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her aşıda olduğu gibi koronavirüs aşılarında da bazı yan etkiler ile karşılaşılabilir. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı yazı yayımladı. Peki ama aşıdan sonra ateş çıkar mı? Ateş nasıl düşürülür? 

    Aşı olduktan sonra ateş çıkar mı?

    Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı 'Yan Etkilerle Karşılaşıldığında Yapılacaklar' açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:

    Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlardır:

    • Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık
    Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.)
    Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

    • Yorgunluk 
    İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.

    • Hafif ateş, titreme 
    İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

    • Baş ağrısı 
    Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    • Kas/eklem ağrısı 
    İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

    • Kusma, ishal 
    Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.

    COVID-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

    Parasetamol ilaçlar nedir?

    Parasetamol, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkiye sahip bir ilaç etken maddesidir. Parasetamol ağızdan alındığında gastrointestinal sistemde hızla emilir. İlaç alındıktan 30-60 dakika sonra maksimum plazma konsantrasyonlarına ulaşır. Parasetamol bütün dokulara hızla dağılır. Plazma proteinlerine bağlanması zayıftır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow