hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Streptokok bakterisi (Strep A) belirtileri neler? Strep A Türkiye'de görüldü mü, nasıl bulaşıyor?

    Streptokok bakterisi (Strep A) belirtileri neler Strep A Türkiyede görüldü mü, nasıl bulaşıyor
    expand

    Kış mevsimiyle birlikte kapalı ve kalabalık ortamlarda vakit geçirilmesi ile virüs ve bakterilerin yayılma hızı artıyor. Hastalığa yol açan bakterilerden biri de halk arasında Beta olarak bilinen Streptokok bakterisinin yol açtığı enfeksiyonlar. İngiltere’de art arda pek çok çocuğun hayatını kaybetti ve Ankara'da 3 yaşındaki Aras Sönmez doğum gününde Strep A bakterisi nedeniyle yaşamını yitirdi. Peki, korku ve endişe saçan Streptokok bakterisi (Strep A) belirtileri neler? Strep A Türkiye'de görüldü mü, nasıl bulaşıyor? İşte ilk belirtiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Streptokok bakterisi (Strep A) belirtileri milyonların gündeminde yer alıyor. Hapşırma, öksürük ve yakın temas yoluyla insanlar arasında kolaylıkla yayılabilen "Strep A" bakterisi nedeniyle İngiltere'de şu ana kadar en az 30 çocuğun hayatını kaybettiği açıklandı. Türkiye'de de çocuklar arasında yayılan 'Streptokok' (Strep A) bakterisi, Ankara'da can aldı. 3 yaşındaki Aras Sönmez, doğum gününde Strep A bakterisi nedeniyle yaşamını yitirdi.

    Aras Sönmez, 10 Ocak'ta boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı şüphesiyle ailesi tarafından özel hastaneye götürüldü. Soğuk algınlığı teşhisi konulup, ilaç verilerek eve gönderilen Aras Sönmez, gece tekrar rahatsızlanınca, hastaneye götürüldü. Yoğun bakıma alınan Aras Sönmez, 11 Ocak günü doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadı. Baba Oğuz Buğrahan Sönmez, hastalığın soğuk algınlığı gibi başladığını ve kısa sürede oğlunu kaybettiklerini söyledi.

    STREPTOKOK BAKTERİSİ (STREP A) NASIL ANLAŞILIR?

    Strep A'da bademcikler şiş ve kızarıktır, çocuk yutmakta çok zorluk çeker. Ani büyüyen bademcikler nedeniyle tepki olarak ön ve arka boyundaki lenf bezleri büyür ve bu gerçekten çok ağrılı olur. Strep A deride olan lezyonda da sınırları belirgin kızarıklık yapar. Tanımı için Strep-antijen testleriyle en fazla yarım saat içinde teşhis konulur. Tedavisi de son derece basittir: Penisilin. Hatta tek doz penisilin dahi hayat kurtarıcıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Streptokok bakterisi (Strep A) belirtileri neler Strep A Türkiyede görüldü mü, nasıl bulaşıyorSTREPTOKOK BAKTERİSİ (STREP A) BELİRTİLERİ NELER?

    Strep A solunum yolunda, boğazda ve deride enfeksiyonlara yol açabilen bir bakteri türü. Hafif bademcik enfeksiyonlarına yol açtığı gibi özellikle deriden bulaşan türü ölümcül olabiliyor. Streptokok A, halk arasında da beta olarak bilinir.

    Strep A semptomları arasında yutkunma sırasında ağrı, ateş, beyaz benekli şişmiş bademcikler, şişmiş boyun bezleri, yüksek ateş veya deri döküntüsü yer alıyor. "Strep A" bakterisi, genellikle insanların boğazına ve derisine yerleşerek zaman zaman soğuk algınlığı ve boğaz şişliğine yol açmasıyla biliniyor. Hastalığa sebep olan bakteri, hapşırma, öksürük ve yakın temas yoluyla insanlar arasında kolaylıkla yayılabiliyor.

    GAS kısaltmasıyla da bilinen Grup A streptokok baskterisi, invaziv grup A streptokok hastalığı (iGAS) olarak bilinen ciddi, yaşamı tehdit eden bir nejrotizan fasiit ve toksik şok sendromu tablolarına da sebebiyet verebilir. Bazı bireylerde A grubu streptokok enfeksiyonu kalbe (romatizmal ateş olarak bilinen bir durum) veya böbreklere (glomerülonefrit olarak bilinir) zarar verebilecek ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    STREPTOKOK A’NIN İLK BELİRTİLERİ ŞÖYLE SIRALANABİLİR:

    - Boğaz ağrısı

    - Ateş

    - Ciltte kızıl benzeri döküntülerin olması

    - Boğazda beyaz iltihaplı görünüm

    - Lenf bezlerinde büyüme

    - Damakta oluşan kırmızı noktalar

    - Halsizlik, yorgunluk

    - Kas ağrıları

    - Baş ağrısı

    Streptokok bakterisi (Strep A) belirtileri neler Strep A Türkiyede görüldü mü, nasıl bulaşıyorStrep A ayrıca aşağıdakilerden herhangi birine neden olabilir:

    -Bademcik iltihabı

    -Farenjit

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -İmpetigo veya erizipel gibi cilt enfeksiyonları

    -Selülit

    -Zatürre

    -Kızıl

    Tipik belirtisi boğaz enfeksiyonu olan bakteri, başka pek çok klinik tabloya da neden olabiliyor. İnvaziv streptokok enfeksiyonları ya da nekrotizan fasiit gibi hastalıklara yol açabilen Strep A, Türkçeye kızıl olarak geçen ya da İngizcede “scarlet fever” diye bilinen hastalığın da etkeni.

    Kızıl özellikle 3-7 yaş aralığındaki çocuklarda görülen bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır. Adını genelde hastanın vücudunda, özellikle dil, yüz, koltuk altları ve kasık bölgesinde kırmızı lekeler oluşturmasından alır. Ancak bu lekelerin hiç oluşmadığı enfeksiyonlar da görülür.

    Yetişkin yaşlarda da hastalığa yakalanmak mümkündür. Kızıl, damlacık enfeksiyonu ile ya da has­talıklı kişinin salgılarıyla doğrudan temas yoluyla bulaşır. Soyulan deri, hastanın vücut salgılarını taşımadığı sürece, zararsızdır.

    KIZIL HASTALIĞI BELİRTİLERİ

    -Ateş (38 °C ila 40 °C)

    -Halsizlik

    -Boğazda ağrı

    -Yutkunmada zorluk

    -Kızarıklıklar, normalden kırmızı yüz

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -Karın ağrısı

    -Bulantı ve kusma

    -Dilin çilek gibi kızarması ve dilin üstünde beyazlık oluşması

    -Boyun tutulması

    STREP A HASTALIĞINDAN KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

    İngiltere'de 2017-18 yıllarında Strep A enfeksiyonları nedeniyle 10 yaşın altında dört çocuk hayatını kaybetmişti. 2022 eylül ayında yeni vakalar ortaya çıkmaya başladı. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) verilerine göre, "Strep A" bakteriyel enfeksiyonu yüzünden toplam 122 kişi hayatını kaybetti. Hastalık sebebiyle 19 Eylül'den bu yana 18 yaş altı en az 30 çocuk yaşamını yitirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow