hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sürekli yorgun ve uykulu hissetmenizin nedenleri

    Sürekli yorgun ve uykulu hissetmenizin nedenleri
    expand

    Her zaman kendinizi halsiz hissediyorsanız, uykunuz veya yorgunluğunuzun birkaç nedeni olabilir. İlk olarak, her gece 7 ila 9 saat uyuduğunuzdan, her gün aynı saatte yattığınızdan ve uyantığınızdan emin olmalısınız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uyku rutinine bağlı kalmanız bu süreçte oldukça önemli. Tüm bunlara rağmen hala yorgun hissediyorsanız, beslenme düzeninizi ayarlamanız, daha fazla egzersiz yapmanız veya altta yatan fiziksel veya zihinsel sağlık durumu hakkında doktorunuzla konuşmanız gerekebilir. İşte sürekli yorgun hissetmenizin nedenleri.

    İyi uyuduğunuzdan emin olun

    Kendinizi gün boyunca yorgun hissediyorsanız, ilk önce her gece yeterli uyku alıp almadığınızı değerlendirmelisiniz. Ulusal Uyku Vakfı'na göre, çoğu yetişkinin 7 ila 9 saat uyku alması gerekirken, çocukların yaşlarına bağlı olarak daha fazlasına ihtiyacı var. Ancak, her üç yetişkinden biri tahmin edilen miktarı alamıyor.

    Güney Californiya Üniversitesi Keck Tıp Fakültesi'nde klinik tıp profesörü yardımcısı olan Rajkumar Dasgupta, uyku kalitesinin uyuduğumuz saat kadar önemli olduğunu söylüyor. Örneğin uyku apnesi, gün içinde aşırı uykuluğa neden olabilecek daha derin uyku aşamalarına girmenizi önleyerek parçalanmış uykuya neden olabilir.

    Uyku probleminin veya düşük kaliteli uykunun sorun olduğunu düşünüyorsanız, Indiana University Health'teki uyku tıbbı doktoru Stephanie Stahl, rutine bağlı kalarak sorununuzu çözebileceğinizi söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vücudumuz organ işlevini düzenleyen iç saatler üzerinde çalışır ve aynı anda uyuyarak ve uyanarak düzenli döngüleri sürdürerek bu iç saati düzenlemeye yardımcı olur  "Uyku düzeniniz sık sık değişiyorsa, vücudunuz ne zaman uyanık veya uykuda olması gerektiğini bilmiyor ve diğer vücut işlevleri de aksatıyor olabilir" diyor Stahl. Vücut saatinizi veya sirkadiyen ritimleri bozmak, uykunuzun huzursuz olmasına ve kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir.

    Bu, özellikle gece vardiyasında çalışmak gibi olağan dışı bir programınız varsa önemli. Çalışmalar, gece vardiyalarının genel sağlığa zararlı olabileceğini ve kardiyovasküler hastalık riskinizi artırabileceğini buldu.

    Stahl, her gün aynı programa sadık kalarak ve karanlık, gece ortamı oluşturmak için ışığa maruz kalmayı sınırlandırarak, birçok vardiyalı çalışanın dahili saatlerini sıfırlayabileceğini ve programlarına uyum sağlayabileceğini söylüyor.

    Yetersiz beslenme yorgun hissettirebilir

    Her gün yeterli besin almıyorsanız veya yeterince su içmiyorsanız, kendinizi her zaman yorgun hissetmeniz mümkün.

    Enerjiyi artırmak için diyetinizin belirli kısımlarını yeniden düzenlemeniz gerekebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kalori: Günde 1000 kaloriden daha az yemek, metabolik hızınızı yavaşlatabilir ve yetersiz enerji seviyeleri nedeniyle yorgunluğa neden olabilir. ABD Sağlık Bakanlığı, yetişkin erkeklerin günde 2.000 ila 3.000 kalori tüketmesini ve yetişkin dişilerin yaş ve aktivite düzeyine bağlı olarak günde 1.600 ila 2.400 kalori tüketmesini öneriyor.

    Protein: Yeterli protein olmadan vücut kas yapamaz. Bu durum yürüyüşe çıkmak gibi basit eylemlerin yorgunluğu tetiklemesine neden olabilir. 2017'de yapılan bir araştırma, yeterli miktarda protein tüketmeyen yaşlıların, tırmanma adımlarında veya yürüme zorluklarında neredeyse iki kat daha fazla olduğunu buldu. Protein için önerilen miktar, vücut ağırlığının kilogramı başına 0.8 gramdır, bu da 150 kilo ağırlığındaki biri için günde 55 gram anlamına gelir.

    Rafine edilmiş karbonhidratlar: Örnekler arasında beyaz un, beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinç ve birçok kahvaltılık tahıl bulunuyor. Rafine karbonhidratlar üzerinde atıştırmak size geçici bir enerji artışı sağlayabilir, ancak daha sonra aç hissetmenize neden olabilir. Vücudunuz rafine karbonhidratlar yediğinizde kan şekeri seviyenizi düşürmek için insülin salgılar. Bu insülin salınımı, kan şekerinde ani bir düşüşe neden olur ve bu da kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dehidrasyon: Yeterince su içmediğinizde, vücudunuz sıvıyı kaybeder ve bu da kan basıncını azaltır. California San Diego Üniversitesi'nde biyomühendislik ve veri bilimi yardımcısı profesörü olan Ben Smarr, bu durumun kalbinize kas ve organlarınıza oksijen ve besin sağlamak için fazladan baskı uyguladığını söylüyor.

    Egzersiz eksikliği yorgunluğu daha da kötüleştirebilir

    Smarr, her bireyin enerjik hissetmesi gereken fiziksel aktivite seviyesi ve türü birçok bireysel faktöre bağlı olduğunu söylüyor. Özellikle yemek yedikten sonra fiziksel aktivite eksikliğinin yorgun hissetmenize neden olabilir.

    Kan şekeri yükseldiğinde ve hareketsiz kaldığınızda, kan şekeri seviyeleri yüksek kalır, bu da vücudun glikozu kandan enerji için hücrelere dönüştürme yeteneğini engeller. Yemekten sonra birkaç dakika ayakta durma eylemi bile kan şekerinin kanınızdaki süresini önemli ölçüde kısaltır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yemek yedikten sonra yoğun bir egzersiz yapmamalısınız, biraz hareket etmek kan şekerinizi stabilize etmeye ve yüksek kan şekeri ile ilişkili halsizlik duygularını azaltmaya yardımcı olabilir.

    Tıbbi durumlar yorgunluğun nedeni olabilir

    Bazı tıbbi nedenler, yorgun hissetmenize neden olabilir:

    Kronik yorgunluk sendromu
    Hamilelik
    Anemi
    Uyku apnesi
    Tiroid problemleri
    Diyabet

    Stres ve zihinsel sağlık faktörleri de enerji seviyelerini etkileyebilir

    Yorgunluğunuz fiziksel değilse zihinsel olabilir. Stres geceleri uykuyu bozabilir, bu da gündüz uykusuna neden olabilir. Uzun süreli stres dönemleri de yorgunluk ve bitkinliğe katkıda bulunabilir.

    Dahası, yorgunluk depresyonun yaygın bir belirtisidir ve hem depresyon hem de anksiyete geceleri uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Uyku yoksunluğu depresyon ve kaygıyı kötüleştirebileceğinden, bu durum kısır bir döngüye girebilir.

    Yorgunluğunuzun depresyon veya anksiyete ile ilişkili olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Bir sağlık uzmanı, ilaç seçeneklerini tartışabilir veya uykunuzu iyileştirmek için yaşam tarzı değişiklikleri yapmanıza yardımcı olabilir.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow