hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tam Kan Sayımında Hangi Hastalıklar Belli Olur? Tam Kan Sayımı İle Belli Olan Hastalıklar Nelerdir?

    Tam Kan Sayımında Hangi Hastalıklar Belli Olur Tam Kan Sayımı İle Belli Olan Hastalıklar Nelerdir
    expand

    Vücutta bulunan pek çok hastalığın teşhisi için kullanılan tam kan sayımı testi, en çok beş dakikanızı ayırarak gelecekte yaşayabileceğiniz pek çok hastalık ve yaşadığınız küçük sağlık sorunlarının nedenleri analiz edebilir.  Peki, tam kan sayımında hangi hastalıklar belli oldu? İşte tam kan sayımı ile belli olan hastalıklar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tam Kan Sayımında Hangi Hastalıklar Belli Olur?

     Sağlığımıza gereken önemi göstermenin ilk aşamasında Tam Kan Sayımı testi yer alır. Vücudumuz için çok ciddi bir bileşen içeriğine sahip olan kanımızın içerik özellikleri, bu konuda en net bilgiyi bize sunar. Tam Kan Sayımı, Hemogram, CBC, TKS, Diferansiyel ve CBC isimleri ile de bilinen bir testtir.

     Tam Kan Sayımı testi ise; enfeksiyon, anemi ve pek çok başka hastalığın kontrolünde yaygın bir şekilde tarama testi olarak da kullanılır. Kan sayımına dahil olan tüm hücrelerimizin sayı ve içerik özellikleri, altında yatan bir eksiklik bulunmuyorsa (B12 vitamini ya da folat eksikliği ve demir eksikliği ile birlikte seyreden anemiler) genellikle de yaşam tarzı değişikliklerinden etkilenmez.

     Yani, hastanın eritrositlerinin şeklini değiştirebilmesinin ya da doğrudan lökositlerinin sayısını daha çok artırabilmesinin herhangi bir yöntemi mevcut değildir. Bu nedenle altta yatan rahatsızlıklar ya da sağlıklı bir yaşam tarzı ve hastalıkların ele alınması vücudunuzun hücre üretiminin optimal bir hale gelmesine yardımcı olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Tam Kan Sayımı İle Belli Olan Hastalıklar Nelerdir?

     Tam Kan Sayımı, çok yaygın bir şekilde kullanılan önemli bir testtir. Pek çok hasta, genel sağlık durumlarının tespit edilmesine yardımcı olması amacı ile başlangıçta bu test ile sorgulanır. Sağlıklı olup da normal sınırlarda hücre dağılımı olan kişilerin sağlık durumunda değişiklik yaşanana ya da doktoru gerekli görünceye kadar yeniden Tam Kan Sayımı yapılmasına gerek duyulmaz. 

     Fakat bazen de kendimizde güçsüzlük ve yorgunluk gibi bulguları tespit ettiğimiz zaman, bir inflamasyon, enfeksiyon, berelenme ya da kanama olduğu zaman doktorumuz bunun nedenini sorgulamak için Tam Kan Sayımı da isteyebilir.

     Beyaz kan hücrenizde bulunan (lökosit) sayısında artış var ise, bir enfeksiyonunun varlığını işaret edebilir. Bunun nedenini anlayabilmek için de daha fazla testler yapmak gerekebilir. Diğer yandan, kırmızı kan hücrenizde bulunan eritrositin sayıca azalması anemi belirtisi olabilir.

     Anemi hastalığı ise, kaybın artışı, üretim azalması ya da eritrosit yıkımının artması gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleşebilir. Çok yüksek ya da düşük olan trombosit sayısı, pıhtılaşma ya da aşırı kanamanın nedenini doğrulayabilir. Aynı zamanda lösemi gibi çeşitli kemik iliği hastalıkları ile de ilgili olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Tam Kan Sayımı Neden Yapılmalı?

     Vücudumuzun genel sağlık durumunu anlamamız için tam kan sayımı çok önemli bilgiler verir. Diğer yandan, anemi (kansızlık) gibi değişik hastalıkları izlemek ve taramak için de bu test yapılabilir. Bazen de sadece kontrol amaçlı olarak tam sayım testi istenerek de hastanın genel sağlık durumu hakkında bilgi edinilebilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow