hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Taşipne Nedir, Neden Olur? Hızlı Nefes Alıp Verme Durumu Ve Sebepleri

    Taşipne Nedir, Neden Olur Hızlı Nefes Alıp Verme Durumu Ve Sebepleri
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Taşipne sığ ve hızlı nefes almayı temsil eden bir tıbbi terimdir ve çok fazla karbondioksit ya da vücuttaki oksijen eksikliği bu rahatsızlığın en önemli nedenidir. Aynı zamanda bazen diğer sağlık sorunları nedeni ile de ortaya çıkabilir. Bir dakikada 20’nin üzerine çıkan solunum sayısına ise, tıpta taşipne ya da takipne ismi verilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Taşipne Nedir?

     Taşipne, hızlı nefes almak demektir. Taşipne bir tür hastalık değildir. Aynı zamanda vücudun başka bir sorunu gidermeye çalıştığının da önemli bir belirtisidir.

     Taşipne Neden Olur?

     Gelişen akciğerleri olan yeni doğan bebeklerde doğumdan sonra da taşipne görülebilir. Çocuklar hırıltılıya ya da viral solunum yolu enfeksiyonu ateşe yol açtığı zaman ya da bronşit ve astım da taşipneye yol açabilir.

     Hızlı Nefes Alıp Verme Durumu ve Sebepleri

     Nefes darlığı, taşipnenin en temel belirtisidir. Bir kişinin normalden çok daha hızlı bir şekilde nefes almasının nedeni, daha fazla oksijen alabilmektir. Vücutta bulunan oksijen seviyesi çok düşük olabilir ya da karbondioksit seviyesi de çok yüksek olabilir. 

     Vücut ise bunu daha çabuk nefes alarak zamanla düzeltmeye çalışır. Akciğerleri etkileyen çeşitli hastalıklar kanda bulunan oksijeni de önemli ölçüde azaltabilir ya da taşipniye yol açarak karbondioksit seviyesini de yükseltebilir. Bu hastalık ve durumlardan ise bazıları şunlardır:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Zatürre,

     Astım,

     Sönmüş bir akciğer olan pnömotoraks,

     Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH),

     Bir pulmoner emboli bir akciğer arter kan pıhtısı veya tıkanıklık olduğunda,

     Akciğer kanseri,

     Kistik fibroz,

     Pulmoner fibroz,

     Yeni Doğanlarda Solunum Problemleri

     Bir yeni doğanın taşipnisi olduğu zaman, doktorlar genellikle yeni doğan bebeğin geçici taşipnesi (TTN) şeklinde tanımlanır. Bu doğumun ise ilk 24 saati içinde gelişme eğilimi gösterir. TTN ise burada ortaya çıkar. Çünkü bebeğin akciğerleri daha fazladan oksijen almaya çalışır.

     Rahimde meydana gelen gelişim sırasında ise, akciğerler bir miktar sıvı içerir. Bir bebek ise tam süreli olarak ulaştığı zaman, vücutları sıvıyı emmeye başlar. Bu sayede akciğerleri doğumdan sonra havayı solumak için zamanla hazırlayabilir.

     Bazı yeni doğan bebeklerde, bu sıvı tamamen emilmez ve sonucunda hızlı nefes alma ile sonuçlanır. Yeni doğan bebeklerde TTN de şu semptomlara yol açabilir:

     İnleyen ya da homurdanan sesler dahil olmak üzere sesli ve gürültülü solunum,

     Özellikle de burunda ve dudaklarda başta olmak üzere yüzde mavimsi bir renk,

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Nefes alırken göğsün içeri doğru çekilmesi,

     Burun deliklerinde hızlı bir hareket,

     Kafadaki bıngıldak aşağı ve yukarı hareket etmesi hızlı nefes alıp vermenin de sonuçlarıdır.

     Doktorlar hastanelerde TTN’yi ekstra oksijen ile birlikte tedavi edebilir. Aynı zamanda bebeğin yeni doğan yoğun bakım ünitesinde de bir süre bakıma ihtiyacı olabilir. TTN ise, genellikle doğru bir tıbbi bakım süreci ile çok hızlı bir şekilde çözülmesini sağlar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow