hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Topuk kemiği kırıklarının cerrahi tedavisinde yeni yaklaşımlar var mı?

    Topuk kemiği kırıklarının cerrahi tedavisinde yeni yaklaşımlar var mı
    expand

    Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya; topuk kırığı kemiği kırıklarının cerrahi tedavisinde yeni yaklaşımları sizler için anlattı.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Topuk kemiğinin kırıkları çoğunlukla topuk içindeki bir eklemi de ilgilendiren kırıklardır. Bu yaralanmaların tedavisi ve yönetimi zor olabilir. Bu yaralanma tipik olarak genç erişkinlerde yüksekten düştükten sonra ortaya çıkar. Çok yüksek enerjili olan bu kırıklarda kırık etrafındaki yumuşak dokularda da değişen derecelerde yaralanmalar olabilir. Topuk kırıkları ağrılıdır ve yaralanmadan sonra haftalarca üstüne basılamadığından ciddi sorunlara neden olur. Bu kırıklar fiziksel aktiviteyi kısıtlar, işe gidişi ve normal aktiviteleri geciktirir ve ayakkabı giyememe gibi sorunlara yol açabilir.

    Nasıl Tedavi Edilir?

    Topuk kırıklarının tedavisi genel olarak cerrahi veya cerrahi olmayan (konservatif) tedavi olarak ikiye ayrılabilir.

    Ameliyatsız Tedavi

    Yaralanmanın kuvveti ile kırık kemik parçaları fazla yer değiştirmemişse, cerrahi olmayan tedavi önerilebilir. Bir alçı, atel veya destek, iyileşirken ayağınızdaki kemikleri uygun pozisyonda tutacaktır. 6 ila 8 hafta boyunca veya muhtemelen daha uzun süre alçı takmanız gerekebilir. Bu süre zarfında, kemik tamamen iyileşene kadar ayağınıza ağırlık vermemeniz gerekir.

    Cerrahi Tedavi

    Ameliyat, kırık kemikleri stabilize etmek için topuğa bir plak ve vidaların yerleştirildiği bir prosedürü içerir. Bunu genellikle 6 ila 8 hafta ayağınıza ağırlık vermemeniz gerekir. Açık kırık değilse, yani kırık etrafında cildin bütünlüğü bozulmamışsa şişliğin geçmesi beklenebilir. Birkaç günlük dinlenmenin ardından operasyon gerçekleştirilebilir. Ancak açık kırıklar, kırık bölgesini enfeksiyona maruz bırakır ve derhal tedavi edilmelidir. Yarayı temizlemek ve hasarlı dokuyu çıkarmak için ameliyat uygulanır. Ameliyatı da olabildiğince küçük kesilerle yani minimal invaziv yöntemlerle yapmak, ileride ortaya çıkabilecek yara yeri problemlerini azaltır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İyileşme Süreci

    Topuk kırığı ameliyatından sonra uzun bir iyileşme süreci gerekebilir. Atel veya alçı uygulanabilir. Kırıkta yeterli iyileşme sağlanana kadar en az 6-8 hafta ayağınıza ağırlık vermemelisiniz. Ayak sertleşebilir, az da olsa hareket kaybı yaşanabilir. Topuk kemiği kırıkları genellikle şiddetlidir ve çok ciddi sorunlara neden olabilir. Konservatif tedavi yöntemlerle tedavisi sağlanabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow