hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüp bebek tedavisinde havuz yöntemi

    Tüp bebek tedavisinde havuz yöntemi
    expand

    Tüp bebek tedavi yöntemi 1978 yılından beri uygulanmaktadır. İlk dönemlerde sadece kadınlara uygulanan bu yöntem günümüzde erkek hastalara da uygulanmaktadır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir tüp bebek tedavi yöntemlerini ve başarı oranlarını sizler için derledi.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

    Tüp bebek tedavisi çocuk sahibi olmak isteyen ancak sağlık sorunları nedeniyle başarılı sonuç elde edemeyen kişilerin başvurduğu yöntemdir.

    Tüp bebek tedavisinde yumurtalıklardan yumurtalar toplanır. Toplanan yumurtalar ile alınan spermlerin vücut dışında döllenmesi sağlanır. Elde edilen embriyolar anne adayının rahmine transfer edilmesi işlemi ile tamamlanır.

    Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

    Tüp bebek tedavisi dört aşamadan oluşur. Bu aşamalar şu şekildedir;

    - Yumurtaların geliştirilmesi aşaması: Yumurtalıkları uyarmak için hormon ilaçları kullanılır. Böylelikle birden fazla yumurtanın olgunlaşması sağlanır. Ne kadar fazla yumurta olursa o kadar fazla embriyo elde edilme şansı artar. Oluşan embriyolardan en kaliteleri seçilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Yumurtaların toplanma aşaması: Yumurtalar basit bir işlem olan ultrasonografi ile toplanır. Bu işlem genel anesteziye gerek kalmadan yapılabilir. Hastanın talebine göre ağrı kesici ya da lokal anestezi tercih edilebilir. İşlem sırasında kısa süreli ağrı hissedilebilir. Bir diğer alternatif ise vajinal yoldan iğne aracılığı ile toplanmasıdır. Bu işlem daha güvenilirdir ancak işlemi gerçekleştirecek olan hekimin bu konuda tecrübeli olması oldukça önemlidir. Nadirde olsa komplikasyon görülebilir.

    - Yumurtaların döllenme aşaması: Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen döllenme işleminin sonuçları ertesi gün kontrol edilmektedir. Yumurta ve spermler özel besiyerlerin içinde biraraya getirilir. Bir yumurta başına yüz bin hareketli sperm düşecek şekilde hazırlanır.

    - Embriyoların rahime transfer aşaması: Döllenen yumurtalar toplama işleminden 2-3 gün sonra anne adayına transfer edilir. Transfer işlemi oldukça önemlidir. Özel olarak geliştirilen transfer kateterleri kullanılır. Kolay ve ağrısız bir işlemdir. Anne adayının yaşına ve embriyo kalitesine göre transfer sayısı belirlenmektedir. Transfer işlemi sonrası kişi günlük hayatına dönebilir. Gebeliği destek için hormon takviyesi kullanılabilir. Bu takviye ilaç olarak alınabileceği gibi vajinal yoldan da alınabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüp Bebek Tedavisi Başarı Oranları

    Başarı oranı tercih edilen merkeze ve hastaların durumlarına göre değişmektedir. 35 yaş altı hastalarda başarı oranları %40-60 arasında iken 35 ve 40 yaş üstü hastalarda bu oran %15- 35 arasında değişmektedir.

    Tüp Bebek Tedavisinde Havuz Yöntemi

    Başarısızlıkla sonuçlanan tüp bebek tedavi yöntemlerinde sonra daha çok yumurta toplanarak gerçekleştirilen işlemdir. Bu yöntem ile tedavi maliyetleri oldukça azalmaktadır.

    Havuz yöntemi ile başarı oranı artmakla beraber işlemin gerçekleştirileceği merkez oldukça önemlidir. Seçilecek olan merkezin embriyo dondurma konusunda başarılı olması sonucu olumlu yönde etki edecektir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow