Tüp bebek teknikleri ile kök hücre tedavisi

Tüp bebek teknikleri ile kök hücre tedavisi
expand

Tüp bebek teknikleri, kök hücre tedavisi gibi yeni tedavi yöntemlerinin önünü açıyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

İstanbul Memorial Hastanesi Tüp Bebek ve Genetik Merkezi Başkanı Prof. Dr. Semra Kahraman, tüp bebek tekniklerinin, sağlıklı çocuk sahibi olabilmek için yeni tekniklerin gelişmesini sağladığını söyledi.
 
Prof. Dr. Kahraman, ''günümüzde embriyolardan kök hücre yaparak amansız hastalıkları tedavi edebilme imkanı var. İnsan embriyolarından kalp hücreleri geliştirdik ve bu kalp hücreleri atım gösteriyor. Türkiye'de ilk kez" dedi.
 
"Diğer hücreler için çalışıyoruz"
 
En son 'nöron' denen beyin hücrelerini oluşturdukları anlatan Prof. Dr. Kahraman, "şimdi de diğer hücreleri oluşturmak için çalışıyoruz. Tüp bebek yönteminden elde edilen embriyolar, bu çalışmalar için kaynak teşkil ediyor'' dedi.
 
Embriyodan alınan bir tek hücreyle o embriyoya ait genetik hastalıkları anne rahmine yerleştirmeden önce tanımlayabildiklerini de anlatan Prof. Dr. Semra Kahraman, böylece bebeklerin sakat veya doğumsal özürle dünyaya gelmesinin önüne geçilebildiğini vurguladı. 
 
Kardeşlere kordon kanı ve kemik iliği

Prof. Dr. Kahraman'a göre, embriyoya doku tayini yapılarak, amansız ve yaşam süresini sınırlayan genetik hastalıkları bulunan kardeşlerin de kordon kanı ve kemik iliği nakliyle tam olarak sağlıklarına kavuşmaları sağlanabiliyor.
 
'Akdeniz Anemisi' de bu hastalıkların başında yer alıyor.
 
Türkiye'de 'Akdeniz Anemisi'nin yaşamı tehdit eden bir hastalık olduğuna da değinen Prof. Dr. Kahraman,  ''yaptığımız işlemlerle hem sağlıklı bir kardeşin dünyaya gelmesini sağlıyoruz, hem de doku grubu uyumlu olduğu için yeni doğan kardeşin kemik iliği ve kordon kanını kullanarak hasta kardeşin tümüyle sağlığına kavuşmasını sağlayabiliyoruz''  dedi.
 
100'den fazla genetik hastalığın tanısı
 
Prof. Dr. Kahraman, embriyolarda doku tiplemesi yöntemiyle 100'den fazla genetik hastalığın tanısının yapılabildiğini ve bu sayının gün geçtikçe arttığını açıkladı.
 
Kök hücrenin diğer hücre ve dokulara dönüşümünün sağlanabildiğini de anlatan Prof. Dr. Kahraman, ''buradaki amaç, şu anda tedavisi mümkün olmayan kanser, ilerleyici beyin hastalıkları ve romatizmal hastalıklar, Parkinson, Alzeimer, diyabet gibi birçok hastalığın tedavisini yapabilmek" diye konuştu.
 
Kök hücre tedavisi
 
Kök hücre, yetişkin dokuları ve embriyodan olmak üzere iki şekilde elde edilebiliyor. 

Çalışmaların dünyayla eş zamanlı olarak ilerlediğini de anlatan Prof. Dr. Kahraman, "Japonya, ABD, İngiltere ve İsrail'de bu çalışmalar yoğun olarak yapılıyor.  Bu tedavilerin yüksek başarıları gösterildiğinde, izin verilmeyen ülkelerden büyük bir hasta potansiyelinin kök hücre tedavisi için Türkiye'ye gelmesini hedefliyoruz'' dedi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow