hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüp mide ameliyatı öncesi ve sonrasında neler yaşanır?

    Tüp mide ameliyatı öncesi ve sonrasında neler yaşanır
    expand

     Tüp mide ameliyatı olarak bilinen Sleeve gastrektomi ameliyatı, obezitenin ameliyatlı tedavileri arasında en çok başvurulan cerrahi yöntemdir. Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Erdem, tüp mide ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüp mide ameliyatı nasıl uygulanır?

    Tüp mide ameliyatı laparoskopik yöntemle yapılır, karına dört küçük kesi açılarak girilir ve midenin yaklaşık yüzde 80’i çıkarılır. Ghrelin hormonu (iştah hormonu) ağırlıklı olarak salgılandığı midenin fundus bölümü çıkarılmış olur böylelikle ameliyattan sonra hastanın iştahları kesilir. Bununla beraber midenin hacmi oldukça küçüldüğü için yemek porsiyonları da azalır. Bu sayede ameliyattan sonra hızlıca kilo verilmeye başlanır.

    Tüp mide ameliyatı bir buçuk ya da iki saat sürebilir. Mide küçültme işlemi genel anestezi yöntemiyle yapılır ve hasta ameliyat sırasında acı çekmez. Tüp mide ameliyatı için öncesinde bazı testler ve belirli bir süre gerekir. Bazen hastaların belirli bir kiloya düşmesini beklemek gerekir. Ameliyat sonrasında da midede kaçak olup olmadığını anlamak için hasta bir ya da iki gün hastanede kalabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüp mide ameliyatı için kilo verilmesi gerekir mi?

    Tüp mide ameliyatı 18-65 yaş arasında olan daha önce birçok kez diyet ve egzersizle kilo verme girişinde bulunmuş ve başarısızlıkla sonuçlanmış, vücut kitle indeksi 40 kg/m2 ve üzeri olan bireylere uygulanabilir.

    Mide küçültme ameliyatları yapılabilmesi için pek çok ana kriter vardır. Ancak bunlardan en belirgini vücut kitle indeksi (VKİ) ve obeziteye ek olarak gelişen hastalıklardır. Hastalıklardan kasıt; obeziteye ek olarak gelişen yüksek tansiyon, tip 2 diyabet, uyku apneleri ve kolesterol gibi hastalıkların gelişmesidir.

    Vücut kitle indeksi obezite hastasının mevcut kilosu ile toplam boy uzunluğunun bölünmesi ile elde edilmektedir. Formülün kısacası kg / m2’dir. Mide küçültme ameliyatları genel olarak 40 ve üzeri VKİ değerini içeren hastalar içindir. Ancak bu VKİ değerlerinden daha düşük, 35 ve üstü VKİ oranına sahip obezite hastalarına da yapılabilmesi için obezite kaynaklı ek hastalıkların belirlenmesi, cerrahi yönteme geçmeden evvel gerekli tüm tedavi yöntemlerinin uygulanmış olması, uygulanan tedavilerin yeterli başarıya ulaşmamış ya da hiç başarı göstermemiş olması gereklidir.

    Süreçte neler yaşanır?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ameliyat genellikle laparoskopik yani kapalı olarak yapılır. Mide, öncelikle yağ dokusundan ayrılarak serbestleştirilir ve zımbalamaya uygun hale getirilir. Mide, kalibrasyon tüpü rehberliğinde küçültüldüğünde süreç geri döndürülemez ve bu nedenle kalıcı bir çözümdür. Tüp mide ameliyatından sonraki iyileşme süresi hastadan hastaya değişir, ancak çoğu kişi yaklaşık 2 hafta evde, 2-3 gün hastanede istirahat etmesi gerekir. Sıkı bir beslenme planı izlenmelidir.

    Tüp mide ameliyatı sonrasındaki ilk iki ay bazı hastalar on beş kiloya varan bir kilo kaybı yaşayabilir. Bazı hastalar ameliyattan sonraki ilk iki yılda 60 kilo kadar verebilir.

    Tüp mide ameliyatı sonrasında olası ve hayati risk taşıyan komplikasyonları ameliyattan sonra ilk 15 gün görülebilmektedir. İlk iki hafta görülebilen komplikasyonlar şunlardır; zımba hattı kaçakları, kanama ve emboli riskidir.

    Komplikasyonların belirtileri görüldüğünde hemen doktorunuza ulaşmanız gerekir çünkü erken müdahale komplikasyonların tedavi sürecini kısaltmakta ve tedavinin başarısını olumlu yönde etkilemektedir. Dolayısıyla tüp mide ameliyatı sonrası ilk iki hafta hem cerrahi hem de hasta psikolojisi açısından çok önemlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüp mide ameliyatından sonra hastalar ilk iki gün damar yolu ile beslenmektedirler. 3. günün yapılan kaçak testi ardından sıvı diyet dönemine başlarlar. Ameliyattan sonra ilk 15 sıvı, ikinci 15 gün püre ve sonrasında katı diyete başlarlar. Bu süreçte diyetisyenin önerilerine uymak ameliyat sonrasında yaşanılabilecek komplikasyonların önüne geçmekte büyük önem taşır.

    Tüp mide ameliyatı sonrası işe ne zaman dönülebilir?

    Ameliyat sonrası normal hayata dönüş için belirli bir süre beklenebilir. Laparoskopik teknik sayesinde hastanın kendini toparlaması için bir hafta gibi bir süre yeterlidir. Masa başı ve hafif tempoda çalışan kişiler işe dönebilirler. Ancak ağır işlerde çalışan kişiler en az 1 ay beklemelidir.

    Tüp mide ameliyatından 10 gün sonra normal yürüyüşler yapmanızda sakınca yoktur. Lakin hafif programlı egzersiz içeren spor aktiviteleri için 2 ay beklemeniz gereklidir. Normal efor sarf edebileceğiniz egzersiz programları ve spor aktiviteleri için en az 3 ay beklemeniz gereklidir. Daha yoğun spor eylemleri için de en az 4 ay beklemeniz yerinde bir karar olacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki yoğunluk seviyesi ne olursa olsun, operasyon sonrasında ve mümkün olan en kısa sürede fiziksel aktivitelere başlamanız obezite ile mücadelenizde size yardımcı olacaktır. Aktif bir hayat; genel sağlığınıza ulaşmada, ameliyatın etkilerinin kalıcı olmasında ve sağlıklı bir hayat sürmenizde etkili bir faktördür.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow