hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye’de 50 milyon kişinin ağzında en az bir diş çürüğü var

    Türkiye’de 50 milyon kişinin ağzında en az bir diş çürüğü var
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Diş hekimleri, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası vesilesiyle Türkiye’de 50 milyon kişinin ağzında en az bir diş çürüğü olduğuna dikkat çekerek hijyen konusunda yurttaşları uyardı. Prof. Dr. Sina Uçkan iyi bir ağız hijyeni ile birçok diş ve dişeti hastalığının engellenebileceğine dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Medipol Mega Üniversite Hastanesi, ağız ve diş sağlığına dikkat çekmek için Ağız ve Diş Sağlığı haftasına özel etkinlik düzenledi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ağız ve Çene Cerrahisi Uzmanı ve Medipol Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sina Uçkan, “Türkiye’de 50 milyon kişinin ağzında en az bir diş çürüğü var” dedi.

    Etkinlikte ilk olarak “İyi bir ağız hijyeni ile birçok diş ve dişeti hastalığını engelleyebilirsiniz” mesajını veren Prof. Dr. Sina Uçkan, hastaların diş hekimine diş çürüğü, diş ağrısı, dişeti kanaması, yüzde şişlik, kapanış bozuklukları ve estetik kaygılar ile başvurduklarını belirtti.

    'Türkiye'de 2 evden 1'inde diş fırçası yok'

    Fransa’da anoreksik mankenler yasaklanıyor

    Köpeği olan insanların ölüm riski yüzde 36 daha az

    Diş sıkanların hekime gitmesi şart 

    En sık görülen istemsiz alışkanlıklardan biri olan diş sıkmanın, (bruksizm) çene eklemini, diş ve kas yapılarını doğrudan etkilediğini dile getiren Prof. Dr. Sina Uçkan, bu durumda etraftan duyulan sakız çiğneme ya da doktor kontrolü haricinde ilaçlar kullanmak yerine, uzman bir hekime başvurulmasının şart olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sina Uçkan, “Dişlerdeki sorunların başlangıcı olan diş taşlarının, periodontal bir probleme yol açmadan, kişilerin diş hekimine 6 ayda bir kontrole gitmesi gerekiyor. Bu tedavilerin 6 aydan sık aralıklarla olmadıkça diş minesi üzerinde olumsuz bir etkisi olmuyor” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk Diş Hekimleri Birliği’nin verilerine değinen Prof. Dr Sina Uçkan “Kötü ağız hijyeni ve ona bağlı çürük ve dişeti enfeksiyonları büyüme yetersizliğine, erken doğum, koronel kalp hastalığına ve kronik solunum sistemi hastalıklarına yakalanma riskini 3 ila 8 kat artırabiliyor” bilgisini verdi.

    İmplant ve protez aynı gün yapılabiliyor

    Klasik yöntemlerle birden fazla seans sonucu üretilebilen protez güncel CAD/CAM sistemleri ile aynı gün içinde teslim edilebilir hale geldiğini söyleyen Prof. Dr Sina Uçkan, “Hatta tamamen dişsiz bir hastanın implant ve protezlerini aynı gün içerisinde yapabilmek mümkün olabiliyor. Bunun yanı sıra birçok laboratuvar prosedürüne ait hata payını en aza indiriyor. Teknolojinin gelişmesi ile şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedavi, dıştan görünmeyen dişlerin iç kısmına yerleştirilen braketlerle uygulanan çapraşıklık tedaviler kliniklerde yaygınlaştı. Bunun yanı sıra seans sayısını azaltan ve kanal tedavi başarısını arttıran kanal tedavisi döner aletleri, düşük radyasyonlu net görüntü veren 3 boyutlu radyografiler de yaygınlaşmaya devam ediyor” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr Sina Uçkan “Günümüzde kullanılan teknoloji ve aletler sayesinde diş tedavisi gittikçe daha da kolaylaşıyor. Güleryüz ve güvene dayalı bir hekim hasta ilişkisi kurulması insanları diş hekimine gitmekten alıkoyan dental fobiyi yenmenin en önemli anahtarıdır. Diş hekimine düzenli gidilmesi hem koruyucu hekimlik uygulamalarının yapılıp sorunoluşmadan önlenmesine hem de problem büyümeden müdahale edilmesine imkan sağlıyor. Bunların yetersiz kaldığı durumlarda genel hasta sağlığı açısından bir problem teşkil etmiyorsa sedasyon (yarı anestezi) ,genel anestezi gibi uygulamalar da tercih edilebilir” diyerek sözlerine devam etti. 

    Türkiye’de 50 milyon kişinin ağzında en az bir diş çürüğü var

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow