Uzmanından güneş alerjisi uyarısı

Uzm. Dr. Eda Haşal, havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşları güneş alerjisine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Eda Haşal, son zamanlarda havaların ısınmasıyla birlikte hastaların kaşıntı, kızarıklık ve döküntü şikayetlerinin arttığını söyledi. Haşal, "Bu şikayetler, uzun süre güneşten uzak kalan cildimizin, güneş ışığını görünce tepki vermesinden kaynaklanıyor. Güneş ışınları ultraviyole ile oluşan alerjik reaksiyon türü. Tanı koymak daha kolay. Hasta bize öyküsü ile birlikte geliyor ama tedavi kısmı birazcık daha zorlayıcı olabiliyor. Hastalara mutlaka şikayetin başladığı günden itibaren güneşten korunmayı öneriyoruz. Daha çok mineral etkili güneş koruyucularını el, yüz, bacak gibi açık olan bölgelere kullanmalarını istiyoruz. Eğer şiddetli ataklar yaşanıyorsa kortizonlu kremler veya kortizonlu hap tedavileri verebiliyoruz" dedi.
"Kurdeşen vakalarında da artış oluyor"
Kurdeşen vakalarında da artış olduğunu belirten Haşal, "Güneş ile tetiklenen kurdeşen vakalarında da artışlar oluyor. 'Kurdeşen yaz mevsiminde olur veya güneşin çok yoğun olduğu dönemde oluyor' diye bir şey yok. Kişinin duyarlılık eşiği ile ilgili bir durum. Kurdeşen bazen kış aylarında da görülebiliyor. Bu hastalara güneş koruyucuları kullanmalarını ve cildi güneşten korumaya yönelik daha kalın örülmüş kıyafetler giymelerini öneriyoruz. Aynı zamanda tedavi etmek amacıyla alerji haplarından, gerekirse kortizonlu haplardan faydalanıyoruz" diye konuştu.
Vatandaşlara uyarılarda bulunan Eda Haşal, "Yaz aylarında mümkün mertebe dışarıda olan işlerimizi saat 10.00'dan önce ya da 16.00'dan sonra yapmalıyız. Eğer mümkünse aktivitelerimizi biraz daha kısıtlayabiliriz. Eğer bunları yapamıyorsak güneş koruyucusu önlemi mutlaka almalıyız" şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR


Canan Karatay'dan uzun yaşamın sırrı! 'O mineral yoksa ömür bitiyor' Yorgunluk, üşüme, saç dökülmesi, kilo artışı...

Yeme Davranışımızı Neler Etkiliyor? Bilinçli Yeme Nedir?

HIZLI KAS YAPMA UĞRUNA ÖLÜM RİSKİ: Aman DİKKAT! Vücudu İçerden Çökertiyor: Bir Anda Yere Yığılabilirsiniz! KALP KRİZİ NEDENİ

SESSİZCE İLERLİYOR! Yavaşlama, Donuk Yüz, Küçük Adımlar: Vücuttaki Bu Sinyallere Dikkat! Yalnızca Titreme İle Başlamıyor! Parkinson’un Gözden Kaçan İşaretleri

BACAKLARDA SİMETRİK VE İNATÇI YAĞLANMA: Bu Belirtiye Dikkat! Kilo Değil Hastalık Olabilir