Yangın çıkarma hastalığı: Piromani nedir?

Psikiyatrik bir bozukluk olan piromani, tanısı zor konulan bir yangın çıkarma hastalığı olarak adlandırılıyor. Piromaninin altında genellikle başka psikolojik hastalıklar yatıyor. Yangın çıkarma hastalığının altında cinsel nedenler de yatıyor olabilir. Yangın çıkarma hastalığı piromani nedir, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiler haberimizde.
Piromani "dürtü kontrol bozukluğu" olarak adlandırılan psikolojik bir hastalık. Halk arasında yangın çıkarma hastalığı olarak biliniyor. Piromani hastalığı oldukça ciddi bir rahatsızlık ve kişilerde yangın çıkarma isteği uyandırır.
Bu durum, birçok kez istekli ve bilinçli şekilde yangın çıkarma durumu olarak açıklanabiliyor. Genellikle merak ve ilgi yangın çıkarmaya neden oluyor.
Piromani hastalığı kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülüyor. Piromani hastası olan kişiler yangın çıkarmaya istek duyar ve genellikle yangın çıkardıktan sonra büyük bir mutluluk hissederler. Sonrasında ise üzüntü ya da pişmanlık duymazlar.
Piromani hastalığı genellikle çocukluk döneminde başlar. Piromani hastalarında genellikle evden kaçma, okuldan kaçma, görev ihmali gibi durumlar görülebiliyor. Bu kişilerin tedavi altına alınması gerekiyor.
Araştırmalar, normalden daha düşük zeka seviyesi, uykuda idrar kaçırma, öfke kontrol ve antisosyal davranış bozukluklarının piromani hastalarında görüldüğünü ortaya koydu.
Ayrıca psikolojik travmaya yol açan deneyimler ve cinsel sorunlar da piromaninin altında yatan nedenler arasında. Piromani hastaları agresiftir ve sürekli bir baskı altında hissettikleri için bu onların yangın çıkarma dürtüsünü tetikler. Kısaca nedenler şunlar:
Alkol zehirlenmesi
Cinsel sorunlar
Ortalamanın altında zeka seviyesi
Travmatik yaşantılar
Öfke kontrol zorluğu ya da öfkesini ifade edememe
Yangın çıkarma dürtüsü, tek başına nadir görülen bir hastalık olmasına karşın, diğer psikolojik rahatsızlıklarda sıkça görülen bir durum. Piromani hastalarında görülen genel davranışlar ve belirtiler ise şöyle:
Planlayarak ateşe verme
Ateşe vermeden önce yoğun bir şekilde gerginlik hissetme
Ateş ve itfaiyecilikle ilgili malzemelere hayranlık duyma
Yangın haberlerini hayranlıkla ve heyecanla izleme
Ateş yakmak
Yanan ateşi ya da çıkardığı yangını seyretmekten büyük haz duyma
Ateş yakma öncesi olan gerginliğin geçmesi ve rahatlama
Yangının meydana getirdiği zarara karşı ilgisiz kalma, suçluluk hissetmeme
Zarardan ve yıkımdan zevk alma
Zaman içinde daha büyük yangınlar çıkarma eğilimi gösterme
Piromani hastalığına sahip kişilerde genellikle yüzeyde olan ya da bastırılmış, agresyon (öfke) fazlalığına rastlanır. Pskoterapi yöntemleri ile yapılacak travma çalışması, bu dürtünün ortadan kaldırılmasını sağlayabilir.
Yeni ve alternatif davranış biçimlerinin oluşturulmasına yönelik uygulanan teknikler de destekleyici yaklaşımlar kullanılabilir.
Piromani gibi hastalıklarda kullanılan psikiyatrlar tarafından verilen ilaçlar da mevcut.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sağlıklı ve ilaçsız gıdaya erişim zorlaştı! Gıda yalanlarına karşı ne yapmalı?
Kalbe de beyne de iyi bakılmalı! Dilara Koçak yazdı
PROFESYONEL SPORCULARIN SIR GİBİ SAKLADIĞI YÖNTEM! En güçlü antioksidan! 'Kasları çelik gibi yapıyor!'
Hamileliği süresince 30 kilo almıştı! Volkan Demirel'in güzeller güzeli eşi Zeynep Demirel'in zayıflama sırrı! MUCİZEVİ ETKİ!
SAÇ DÖKÜLMESİNE NEDEN OLAN ÜRÜNLER! Aman dikkat! Deriyi tahriş ediyor, saçın nemini kaybetmesine yol açıyor!