Yürürken bacak ağrısı çekiyorsanız dikkat!
Kişilerde hareket kısıtlığına neden olarak çok kısa mesafeli yürüyüşlerde bile oluşabilen, dinlenmekle geçen fakat hareketle birlikte tekrar başlayan bacak ağrıları halk arasında yürüyüş ağrısı olarak tanımlanıyor. En belirgin özelliği yürüme sırasında başlaması, dinlenince geçmesi olan yürüme ağrısı; özellikle merdiven ve yokuş inip çıkarken daha da şiddetleniyor. Bu bacak ağrıları önemli damar tıkanıklıklarından kaynaklanabileceğinden şikayeti yaşayan kişilerin mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerekiyor. (Posta)
Haberin Devamı
/

En belirgin özelliği yürüme sırasında başlaması, dinlenince geçmesi olan yürüme ağrısı kişilerde hareket kısıtlığına neden olarak çok kısa mesafeli yürüyüşlerde bile oluşabiliyor, dinlenmekle geçiyor fakat hareketle birlikte tekrar başlıyor. Bu türde ağrılara halk arasında yürüyüş ağrısı adı veriliyor. Dinlenince geçen yürüme ağrıları özellikle merdiven ve yokuş inip çıkarken daha da şiddetleniyor.Peki yürüyüş ağrıları neden oluyor, altında yatan ciddi sorunlar olabilir mi? Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aylin Hasanefendioğlu Bayrak yürüyüş ağrıları nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Bacakta ağrı neden olur, altta yatan mekanizma nedir?
/

"Bacaklarımızda bulunan atardamarlar kaslarımıza temiz kanı taşıyan borular gibi işlev görürler. Yürüyüş gibi bacak kaslarının yoğun kullanıldığı durumlarda, bacak atardamarları genişleyerek kasların artan oksijen ve enerji ihtiyacını karşılarlar.Ateroskleroz dediğimiz damar duvarında plak oluşumu sigara, tansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği gibi nedenlerle bazı hastalarda çok ciddi boyutta damar darlıklarına yol açar.""Vücuttaki her damar ateroskleroz adı verilen damar duvarında plak oluşumundan nasibini alır ve hastada farklı organlarda farklı şikâyetlere neden olur. İşte yürüme sırasında kasların artan kan ihtiyacı bu plakların damarda yarattığı darlıklar nedeniyle yeterince karşılanamaz ve ağrıya neden olur. Atardamarlardaki darlık miktarı arttıkça kas ağrıları daha kısa yürüyüş mesafesinde ortaya çıkar. Orta ve ileri yaştaki kişiler, tansiyon hastaları ve diyabet gibi ek hastalıkları bulunan kişilerde yürüyüş ağrısının bulunması ciddi damar darlıklarının habercisi olabilir."
Haberin Devamı
Yürüyüş ağrısı olanların hangi bölüme başvurması gerekir?
/

"Gelişen teknoloji ve yeni teknikler, atardamar darlıklarının hatta tıkanıklıklarının bile kapalı ameliyatla tedavisini mümkün kılmaktadır. Girişimsel radyoloji poliklinikleri hastalığınızın hızlı tanı alması ve tedavinizin gecikmeden düzenlenmesi için başvurabileceğiniz en kestirme yollardan biridir. Öyle ki orta ya da ileri yaşta, tansiyon, diyabet gibi ek hastalıkları olan hasta yürüyüş ağrısı şikâyetleri de varsa ‘benim bacak damarlarımda muhtemelen daralma var’ diyerek doğrudan Girişimsel Radyoloji polikliniğine başvurabilir. Girişimsel radyoloji uzmanları, damar hastalıklarının tanısı ve tedavisinde uzmanlaşmış hekimlerdir. "Atardamar kaynaklı bacak ağrısının tanısı nasıl konulur?Tanı için yapılması gereken ilk adımın doppler ultrasonografi tetkiki olduğunu belirten Prof. Dr. Hasanefendioğlu Bayrak doppler ultrasonografi tetkikinin mutlaka bir radyoloji uzmanı tarafından yapılması gerektiğini belirtiyor.İyi bir doppler ultrasonografi tetkiki ile damarlarınızdaki daralan veya tıkanan bölgeler tespit edilerek raporlanır.Gerekirse bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlerle koldan verilen ilaçla damar darlığı daha detaylı görüntülenebilir.Artık bundan sonra yapılması gereken uygun tedavi seçimidir.
Atardamar kaynaklı bacak ağrısı nasıl tedavi edilir?
/

Tedavi işleminde genellikle kasık damarından girilerek yapılan anjiografik yöntemler uygulanır.Bu işlem kapalı ameliyat adıyla bilinir, ve girişimsel radyolog tarafından anjiyografi ünitelerinde neredeyse ameliyathaneyi andırır ortamda steril koşullarda gerçekleştirilir.Damar darlıkları ve tıkanıklıkları bu yöntemle balon veya stent uygulamaları ile çoğu zaman tek seansta tedavi edilir.Bu işlemler iğne deliği gibi küçük cilt kesiği ile yapılır. Kapalı ameliyat yöntemi ile yapılan bu tedavi ile hasta ertesi gün taburcu olur, günlük işine dönebilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Yürüyüş ağrılarının tedavisinin neden ihmal edilmemesi gerekiyor?
/

Tedavinin en kolay yapılabildiği dönem sorunun tespit edildiği en erken dönem olduğunu belirten Prof. Dr. Aylin Hasanefendioğlu Bayrak, "zamanında yapılmayan tedavi daha uzun darlık ya da tam tıkanıklıklara yol açar" diyor. Bu da tedaviyi daha uğraştırıcı ve zor hale getirebiliyor.Bu dönemde tedavi edilmeyen hastalarda zamanla istirahat ağrısı adı verilen ağrılar başlayabiliyor. Hasta hareket etmediği dönemde bile ağrı hissediyor. Bu da acil tedavi gerektiriyor.İhmal edilen darlık/tıkanıklıklar bir süre sonra ayak yaralarına yol açabiliyor ve bu da acil müdahale edilmesini gerektiren durumlar arasında yer alıyor.Özellikle diyabetik hastalarda ayak yaraları varlığında hiç zaman kaybedilmeden müdahale edilmesi gerekiyor. Yara oluştuktan sonra ihmal edilirse ayak parmaklarında kangrene yol açıyor. Bu noktada amputasyon adı verilen kangrenli dokunun kesilerek uzaklaştırılması işlemi zorunlu hale gelebiliyor.