hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zatürre Aşısı Nedir? Ne Zaman Yapılmalı? Zatürre Aşısının Yan Etkisi Var Mı?

    Zatürre Aşısı Nedir Ne Zaman Yapılmalı Zatürre Aşısının Yan Etkisi Var Mı
    expand

    Zatürre diğer adı ile pnömani en sık görülen hastalıklar arasında yer alır. Bazı durumlarda ölümcül sonuçlar da doğuran bu hastalıktan korunmak için aşı yapılması son derece önemlidir. Zatürre genellikle çocuklar ve yetişkinlerde görülmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zatürre hastalığına pnömokok bakterileri neden olmaktadır. Bu bakterilerin neden olduğu pek çok hastalık vardır. Pnömokok bakterisi zatürrenin yanı sıra menenjit, sinüzit ve kan iltihabına da yol açar. Çocukluk döneminde zatürre hastalığı daha fazla görülmektedir. Kalabalık ortamlarda bulunan çocuklar bu hastalığı taşıyıcı olarak anne ve babalarına da taşıyabilirler.

    Zatürre Aşısı Nedir?

    İnsan vücudunda S pneumoniae bakterisi bulunur. Vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu harekete geçen bu bakteri enfeksiyon hastalıklarına yol açar. Pnömokok bakterileri her yaş grubunda farklı belirtilere ve hastalıklara yol açabilir. Bu bakteri yetişkinlerde zatürreye neden olurken çocuklarda kulak iltihapları meydana getirebilir.

    Pnömokok aşıları ise bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun bu bakteriyi tanıması sağlanır. Bu nedenle ortaya çıkacak olan herhangi bir enfeksiyonun da önlenmesi amaçlanır. Aşı yapıldığı takdirde vücut gelen bakteriyi tanıyarak onu yok eder. Bu nedenle hastalıklardan da kolay bir şekilde korunmak mümkün olur.

    Ne Zaman Yapılmalı?

    Zatürre aşısının pek çok farklı türü bulunmaktadır. Bu aşılar da belli dönemlerde uygulanır. Zatürre aşısı genel olarak 2 yaşın altındaki bebeklere uygulandığında yüzde 80 koruma sağlar. Bu aşı 2 yaşın üzerindeki çocuklara uygulandığı takdirde hastalık yüzde 50 gerilemeye başlar.

    Bebekler için 2. aylarından itibaren sağlık ocaklarında aşı yapılır. 2 Yaşın üzerindeki çocuklarda ve yetişkinlerde yalnızca tek doz zatürre aşısı uygulanabilir. Bu aşının ise yaklaşık 5 yıl koruyuculuğu bulunur. O nedenle zatürre aşısı beş yılda bir kez yaptırılmalıdır.

    Zatürre Aşısının Yan Etkisi Var mı?

    Zatürre aşısının da diğer aşılar gibi yan etkileri yoktur. Koldan kas içine uygulanan zatürre aşısı oldukça güvenli bir aşıdır. Zatürre aşısı genel olarak bakterilerden arındırılmış bir aşı türüdür. Yılın her ayında bu aşı uygulanabilir. Çünkü zatürre aşısının herhangi bir mevsimi yoktur.

    Çoğu zaman grip hastalığı ilerlediği takdirde zatürre hastalığına yol açabilir. O nedenle her yıl bir kez grip aşısı yaptırılması tavsiye edilir. Çocuklarda ilk doz aşı uygulamasının ardından ciddi bir alerjik durum meydana gelir ise mutlaka hekime başvurulmalı ve ikinci doz uygulanmamalıdır.

    Zatürre Hastalığından Nasıl Korunmak Gerekir?

    Zatürre hastalığından korunmak için kronik hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Buna göre her önlem de alınmalı. Öncelikle kronik hastalıkların tedavisi gerçekleşmeli. Hemen ardından ise sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan kurtulmak gereklidir. Bunun yanı sıra dengeli beslenmek ve C vitamini alınması da büyük bir önem taşır. Özellikle kış mevsiminde soğuk algınlığına yakalanmamak gerekir. O nedenle spor ve egzersize de daha fazla zaman ayrılmalıdır. Yaşam şeklinde yapılan bu tür değişiklikler sonucunda zatürre hastalığına yakalanma riski de azalacaktır. O nedenle öncelikle yaşam şekli değişikliği yapılmalıdır.

    Yetişkinlerde Zatürre Aşısı Yapıldıktan Sonra Yan Etki Görülür mü?

    Yetişkin kişilere yapılan zatürre aşısı sonrasında bazı yan etkiler görülmektedir. Özellikle aşıdan sonra her 10 hastadan bir tanesinde bazı yan etkiler görülür. Öncelikle aşının uygulandığı bölgede ağrı ve sertlik meydana gelir. Zatürre aşısı uygulanan bölgede hassasiyet de oluşur.

    Zatürre aşısı yapıldıktan sonra o bölgenin hijyenine de çok dikkat edilmelidir. Çünkü bölgenin iltihaplanması sonrasında iltihap oluşabilir. Bu da ödem meydana getirir. Ayrıca dayanılmaz ağrılar ortaya çıkar. Bu aşı yapıldıktan sonra bazı kişilerde baş ağrısı ve yorgunluk hissi de görülmektedir. Tüm bu semptomların yanı sıra iskelet sisteminde ağrılar ortaya çıkar.

    Zatürre Aşısı Kaç Defa Yapılmalıdır?

    Zatüre aşısının pek çok farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu aşılar uygun dozda ve doğru zamanlarda yapılmalıdır. Özellikle Prevenar 13 aşı uzun ömürlü ve geç bağışıklık oluşturan bir aşıdır. Bu aşı bir kez yaptırılabilir.

    Pnömovax aşısı ise daha kısa etkili ve hızlı bağışıklık oluşturan bir aşı türüdür. Bu aşı da 5 yıl ara ile 3 kez yaptırılmalıdır. Zatürre aşısı belli durumlarda kontrollü bir şekilde uygulanır. Özellikle de 65 yaş üzeri kişilerde Prevenar 13 aşısı yaptırılmalıdır. Bir yıl sonra ise Pnömovax 23 aşısı yaptırılarak hastalıklardan koruma sağlanır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow