hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eymir Gölü Nerede Ve Nasıl Gidilir? Hangi Şehirde? Eymir Gölünün Büyüklüğü, Oluşumu Ve Özellikleri

    Eymir Gölü Nerede Ve Nasıl Gidilir Hangi Şehirde Eymir Gölünün Büyüklüğü, Oluşumu Ve Özellikleri
    expand

    Eymir gölü, Türkiye’nin en önemli gölleri arasında yer alır. Ankara ili sınırları içinde yer alan Eymir gölü, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne ait bir arazide yer alıyor. Genellikle büyük şehirlerde yer alan büyük göller, aynı zamanda şehir halkının hafta sonu kaçıp nefes alabileceği bir adres oluyor. Bu alanda Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğrencileri pek çok faaliyette bulunuyor. Eymir gölüne ulaşım oldukça kolaydır. Pek çok minibüs ve otobüs ile bu bölgeye kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eymir Gölü Hangi Şehirde?

    Eymir Gölü, ülkemizin başkenti Ankara’da yer alıyor. Ortadoğu Teknik Üniversitesine ait bir arazi içerisinde bulunan Eymir Gölü, Ankaralıların ve çevre illerde bulunan pek çok kişinin kaçış noktası oluyor. Eymir Gölü, Ankara’nın Gölbaşı ilçesinin Ankara karayolunun devlet karayolu altından geçen Mogan gölü aracılığı ile birbirine bağlanır. Eymir Gölünün asıl kaynağı Mogan Gölü’dür. Mogan Gölü’nün 3 metre kadar aşağısında kalan Eymir Gölü Mogan Gölü tarafından beslenir.

    Eymir Gölünün Büyüklüğü, Oluşumu ve Özellikleri

    Ortadoğu Teknik Üniversitesi arazisi içinde yer alan Eymir Gölü’nün çevresi 1.09 kilometredir. Derinliği 3.80 metre olan Eymir Gölü’nün çevresi ve uzunluğu 9 kilometre, derinliği ise 5 metre olarak ölçülmüştür.

    Eymir Gölü ODTÜ arazisinde yer aldığı için ODTÜ spor klübü kürek ve yelken takımları için de kullanılıyor. Eymir gölü çevresinde bu takımlara ait kayıkhaneler bulunuyor. Bunun yanında Eymir Gölü, 160 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Eymir gölü, özellikle de paspaş parkaların ve dik kuyrukluların Dünya üzerindeki en önemli üreme alanı olarak bilinir. Bir set gölü olan Eymir Gölü, Elmadağı’ndan gelen derelerin sürüklediği kum, çakıl ve taş gibi maddelerin birleşimi ile meydana gelmiştir.

    Eymir Gölü, Orta Anadolu’nun bozkırlarında kurumadan kalabilmiş tek bölge olma özelliği taşır. Şehrin stresinden ve gürültüsünden uzaklaşmak isteyen pek çok kişi kendi araçlarını ya da toplu taşıma araçlarını kullanarak bu bölgeyi ziyarete geliyor.

    Eymir Gölü, Ankara’nın merkezine 17 km uzaklıkta yer alıyor. Atatürk Bulvarı üzerinden bu mesafeyi 20-25 dakikada gidebilirsiniz. Dilerseniz araç kiralayarak da bölgeye rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

    Eymir Gölünde En Çok Görülen Kuş Türü

    Eymir gölü ve çevresinde 160 farklı kuş türü bulunuyor. Eymir gölü ve çevresinde en çok görülen kuş türleri ise, Yeşilbaş ördek. Sakarmeke, Elmabaş patka ve Bahri’dir. Eymir gölünün kendisine ait bir doğası ve faunası bulunur. Bu özelliği sayesinde Ankaralıların hafta sonu kaçamağında ilk sırada yer almayı başarıyor. Havalarının soğuması ve kışın gelmesi ile birlikte donmaya başlayan Eymir Gölü, kış aylarında da büyük ilgi görüyor.

    Eymir gölünde piknik yapabileceğiniz gibi kürek ve su sporları ile balık avlama faaliyetleri de gerçekleştirebilirsiniz. Huzurlu göl mantarı ve kuş cıvıltıları ile dikkat çeken Eymir Gölü, Orta Anadolu’nun tek kalan vahası olarak biliniyor. Bu alanda uygun fiyata çeşitli yemek alternatifleri bulabilirsiniz. Ateş yakılmadığı sürece bölgede piknik yapmak serbest olan bu bölgede dilerseniz yiyeceklerinizi kendiniz de getirebilirsiniz.

    Eymir Gölü’nün Kaynağı Mogan Nerededir?

    Eymir Gölü’nü besleyen en büyük kaynak olarak da bilinen Mogan Gölü, Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde yer alıyor. Bu doğa harikası gölün tadını çıkartmak isteyenler gölün çevresinde bulunan otel ve pansiyonlarda konaklayabilir.

    Mogan Gölü de 11 ayrı kaynaktan besleniyor. Eşsiz manzaranın tadını çıkarabileceğiniz bu alanda dilerseniz kahvaltı edebilirsiniz. Eymir Gölü’nde yaz aylarında dışarda bulunan masalarda misafirleri ağırlarken kış aylarında ise dönmüş göl manzarasına karşı şark usulü ayarlanmış masalarda doğanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow