Nuruosmaniye Camii Nerede, Nasıl Gidilir? Nuruosmaniye Camii Tarihi Ve Özellikleri...
Tarihi eserler açısından Türkiye'nin her bir köşesi ayrı bir zenginliğe sahiptir. Çok sayıda farklı medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu toprakları üzerinde pek çok medeniyete ait izler yer alıyor. Özellikle de Osmanlı Döneminde inşa edilen camiler mimari bakımından çok görkemli yapılardır. Bu yapılardan birisi de tarihimizde de önemli bir yeri olan Molla Fenari Mahallesinde bulunan Nuruosmaniye Camiidir.
Nuruosmaniye Camii Nerede?
İstanbul’da bulunanlar için görülmesi gereken en güzel yerler arasında yer alan Nuruosmaniye Camii, Fatih’te yer alıyor. İstanbul'un Fatih ilçesi, Çemberlitaş’ın kuzeyinde yer alan bu camii, tarihimizde önemli bir yere sahip olan eserler arasında yer alıyor. Aynı zamanda bu camii, Kapalıçarşı’ya yakınlığı ile bilinen ve pek çok kişi tarafından ibadet merkezi olarak kullanılan bu gösterişli yapının bahçesinin bir tarafı Kapalıçarşı’ya açılıyor. Hatta bu Cami’yi bilmeyen insanlar da dahil olmak üzere Kapalıçarşı’ya ulaşmak için yine bu caminin avlusu kullanılıyor.
Nuruosmaniye Camii'ye Nasıl Gidilir?
Nuruosmaniye Camii, konum itibari ile İstanbul’un en hareketli ve en canlı ilçelerinden bir tanesinde yer alıyor. Aynı zamanda bu camii, Çemberlitaş’a da 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer aldığı için bölgeye en kolay ulaşım yolu olarak tramvay daha çok tercih ediliyor. İstanbul'un en önemli camileri arasında arasında yer alan Nuruosmani Camisi, Çemberlitaş ve Çağaloğlu arasında yer alıyor. Nuruosmani Camisine toplu taşıma ile gidilmek isteniyorsa tramvay ile kolay bir şekilde buraya ulaşım sağlanabilir.
Kapalıçarşı durağında inildiği zaman cami doğrudan karşınızda çıkar. Belediye otobüsü kullanacak olan kişilerin ise, Beyazıt - Fatih hatlarını tercih edebilir. Yol üzerinde pek çok toplu taşıma hattı bulunuyor. Özel aracınız ile bölgeye ulaşmak istiyorsanız da Fatih tabelalarını takip ederek Kapalı Çarşıya rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Nuruosmaniye Camii Tarihi
Nuruosmaniye Camii'nin yapımında Osmanlı Dönemi'nde 1749 yılında 1. Mahmud döneminde başlandı. Ama bu padişahın ölmesi üzerine kardeşi 3. Osman camiyi bitirdi. Şehrin merkezinde yapılan bu camii, aynı zamanda da ticaret yapılan alanlara yakınlığı ile biliniyor. Camii, insanların o zamanlardan beri sıkça geçtiği ve uğradığı yerler arasında bulunuyor. C
Caminin açılış tarihi olarak da 5 Aralık 1755 yılı gözüküyor. Emini Ahmed Efendi önderliğinde Simon kalfa tarafından inşa edilen bu gösterişli eser, Avrupa’da o dönemlerde ortaya çıkan sanat akımına uygun bir şekilde tasarlandı. Hatta burada cami yapılabilmesi için o zamanlar Avrupa’ya bir tane mimar getirildiği de konuşuluyor.
Nuruosmaniye Camii Özellikleri
Mimar Sinan’ın eserlerinde aradığı o görkemli ve büyük kubbe arayışını Simon kalfa bu eserde de aramaya devam etmiştir. Sadece Camii’nin kubbesi Osmanlı eserlerine benzer, geride kalan her şeyi ise, serbest stil bir çalışması olduğu için diğer ibadet yerlerine çok fazla benzemez. Bu Camii’nin yapımı tamamlandıktan sonra ortaya çıkan akım sonucunda Ortaköy ve Dolmabahçe Camileri de aynı stile göre yapıldı.
Osmanlı döneminde yapılan Camilerin hepsi o döneme kadar genellikle dikdörtgen olarak tasarlanıyordu. Ama bu Camii ile birlikte bu tasarım tarihe karışarak kare tasarım kullanılmaya başladı. Nuruosmaniye Camii'nin günümüze kadar ulaşmasını sağlayan ve diğer Camilerden farklı olarak yapımında dikkat çeken detaylardan bir tanesi ise yapımında demir kullanılmasıdır. Bu sayede depremlerden de çok fazla etkilenmeden günümüze kadar rahat bir şekilde ulaşmayı başardı. Aynı zamanda Camii’nin alt kısmında 12 odalı toplam 19 bölümden meydana gelen bir mahzen bulunuyor. Bu mahzen o zamanlarda gösteriş ve sergi alanı olarak faaliyet gösteriyor.
Nuruosmaniye Camii'nin kubbesi yerden 43 metre yüksekliğinde ve 25 metre çapında olacak şekilde tasarlanmıştır. Çok büyük bir kubbe ile tavanı örtülmüş olan bu Camii'nin yapılışı bakımından insanda hayranlık uyandırıyor. Hatta Osmanlı döneminde yapılan en büyük ve heybetli kubbelerden bir tanesi olma özelliği taşıyor. Camii kubbesinde ise, Nur suresinin 35. Ayeti yazılıdır. Burada “Allah göklerin ve yerin nurudur” yazıyor. Kubbe kemerleri ile duvar arasında toplam 115 metre uzunluğunda Fetih suresinin tamamı yazıyor.
Cami bitiminde ise, minarelerde kurşun yerine ilk kez taş külahlar kullanıldı. Caminin en önemli özelliklerinden birisi de etkileyici bir hat sanatı örneklerine sahip olmasıdır. Caminin kapı tokmaklarından kubbesine kadar uygulanmış olan görkemli hat sanatı örnekleri görülüyor. Cami girişinin sağında ve sol tarafında “ bize hayırlı kapılarını aç” manasına gelen dua yer alıyor.