hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Osmaniye'nin Neyi Meşhur? Osmaniye'nin En Meşhur Yemekleri Ve Alınabilecek Hediyelikler

    Osmaniyenin Neyi Meşhur Osmaniyenin En Meşhur Yemekleri Ve Alınabilecek Hediyelikler
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Osmaniye şehrinin meşhur olan birçok tarihi yapısı ve yemeği bulunmaktadır. Osmaniye, bünyesindeki doğal güzellikleri ve tarihi yapıları neticesinde oldukça dikkat çeken şehirlerden bir tanesidir. Yıl boyunca şehir dışından yerli ve yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapmaktadır. Zengin mutfağı ve çeşitli ürünleri ile nam salan şehrin kaleleri, müzeleri ve parkları da meşhur tarihi alanlara sahiptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Osmaniye'nin Neyi Meşhur? 

     Osmaniye, ormanlık alan konusunda oldukça zengin bir şehir olarak karşımıza çıkar. Bölgedeki ormanlık alanların çok olması, ahşap oymacılık ürünlerinin de imal edilmesinde bir etken olmuştur. Bu nedenle Osmaniye çeşitli ahşap oymacılığı ürünleri ile ilgi görmektedir.

     Bununla birlikte Toprakkale kalesi, Kastabala Antik Kenti, Osmaniye Kent müzesi ve Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi ile de şehrin tarihi gözler önüne serilmektedir. Ancak Osmaniye'nin en meşhur ürünleri elbette ki mutfağında saklıdır. Etli kömbe, yaprak ve lahana sarması, kaburga dolması gibi envai çeşit meşhur lezzetlere sahiptir.

     Osmaniye'nin En Meşhur Yemekleri 

     Osmaniye'nin en meşhur yemekleri arasında bayram kömbesi, etli kömbe, mahluta çorbası, içli köfte, çakıldaklı çorba, bazlama, Osmaniye fıstıklı irmik tatlısı, yoğurtlu kömbe gibi ürünler yer almaktadır. Bununla birlikte Osmaniye’nin diğer meşhur yemekleri ise şu şekilde sıralanabilir;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     İncir Tatlısı

     Osmaniye Simidi

     Sıkma 

    Karakuş Tatlısı

    Kaburga Dolması

    Bici bici

    Teleme

    Maluta

    Zorkun

    Sarı Burma

    Tatlı Tavuk Doldurma

    Pirpirim Cacığı 

    Asıda Tatlısı

    Yüksük Çorbası

    Ekşili kömeç 

    Kabak Çiçeği Dolması

    Kete

    Tutmaç

    Yoğurt Tatlısı

    Toğga

    Tarhana 

    Süllüm

    Dövmeli Yoğurtlu Çorba

    Söğürme

     Osmaniye'den Alınabilecek Hediyeler

     Osmaniye’den alınabilecek hediyelik seçenekleri oldukça fazladır. Özellikle tarihi ve doğal güzelliklerini yansıtan Osmaniye'nin magnetleri bir klasik olsa da oldukça favoridir. Bununla birlikte şehre özgü hediyelik eşyalar arasında ikinci sırayı topaç almaktadır. Aynı zamanda bölge halkı tarafından üretilmiş Osmaniye yer fıstığı da hediyelik olarak tercih edilebilir.

     Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde daha fazla bulunan el yapımı Karatepe kilimleri, dünya genelinde dahi oldukça popülerdir. Yurt içi ve yurt dışından gelen turistlerin ilgisini çekmektedir. El yapımı olmalarından dolayı oldukça zahmetli bir sanattır.

     Yün ip kullanılarak ortaya konan Karatepe kilimleri, kök boyası ile renklendirilmektedir. Sevdiklerine alınabilecek hediyeler arasında Osmaniye bıçakları da yer almaktadır. Sınırlı sayıda bıçak sanatçısı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle oldukça nadir ve kıymetli ürünleridir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Andız tohumları kullanılarak oluşturulan tespihler de hediyelik olarak tercih edilmekte ve de manevi yönden de oldukça değerli olmaktadır. Tespihin dikkat çeken bir özelliği ise çekildiği zaman andız tanelerinin farklı renklere bürünmesidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow