hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sisam Adası Nerede, Nasıl Gidilir? Sisam Adası Gezilecek Yerler Nelerdir?

    Sisam Adası Nerede, Nasıl Gidilir Sisam Adası Gezilecek Yerler Nelerdir
    expand

    İsmini çok uzun yıllar boyunca Osmanlı Devletinin susam ihtiyacını karşılamış olduğu için Sisam olarak alan Sisam (Samos) Adası, daha sonra bağımsızlığını kazanarak Osmanlıdan ayrılmış olan ilk adadır. Aynı zamanda Yunan adaları arasında yer alan Türkiye’ye en yakın ada konumunda yer alır. Türkçe de misket manasına gelen muskat üzümünden elde edilen şarapları ile ünlü olan Sisam (Samos) Adası, büyüklük açısından Yunan adaları arasında 9. Sırada yer alır. Yüz ölçümü bakımından 478 km² olan bu ada, nüfus bakımından ise, 8. Sırada yer alır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sisam Adası Nerede?

    Ege Denizi üzerinde bulunan Sisam (Samos), Güneydoğu Avrupa ülkesi olan Yunanistan'ın önemli bir adasıdır. Ege Denizi’nin doğusunda yer alan, Kuşadası sınırları içinde yer alan Büyük Menderes Deltası Milli Parkının 1,4 km kadar açığında bulunur. Sisam (Samos) Adası, aynı zamanda Türkiye kıyılarına en yakın konumda yer alan Yunan adası olarak da bilinir.

    Sisam Adası, Mykale Dağından ayrıştıktan sonra Sisam (Samos) Adası ortaya çıkmıştır. Mitolojik bir efsaneye göre ise, Naiadesler'in (su perileri) adada yaşadığı için korkunç çığlıkları nedeni ile Sisam'ın ana karadan yani Anadolu'dan koptuğu anlatılıyor.

    Psili Ammos plajı ise, adanın ana karadan ayrıştığı bölgede yer alır. Kuşadası Güzelçamlı Milli Parkına yani Anadolu'nun Dilek Yarımadasına olan uzaklığı ise, 1,4 kilometre uzaklıkta yer alır. Buraya ise, iyi bir yüzücü çok rahat bir şekilde ulaşabilir.

    Sisam Adası'na Nasıl Gidilir?

    Sisam (Samos) Adasına uçak ile ulaşım, Samos'tan Türkiye'ye direkt uçuş bulunmuyor. İstanbul Havalimanı'ndan Türk Hava Yolları ve Olimpik Hava Yolları aracılığı ile Samos'a ya da Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Pegasus Havayolları ile Atina'ya rahatlıkla uçabilirsiniz. İstanbul - Atina uçuş süresi ise, yaklaşık olarak 1 saat 25 dakika, Atina - Samos uçuş süresi yaklaşık olarak 45 dakikadır. Yaz aylarında, pek çok Avrupa ülkesinden Samos'a charter uçuşları bulunuyor.

    Samos Havalimanı, Samos (Vathi) şehir merkezinin 16 kilometre kadar güneyinde yer alıyor. Sisam Havalimanından şehir merkezine ulaşım için Sisam Havalimanı'ndan şehir merkezine ulaşım için tercih edebileceğiniz araç kiralama, taksiler ve özel transfer hizmetleri bulunuyor. Havalimanı ile ada merkezi arasında ise kullanabileceğiniz toplu taşıma bulunmuyor.

    Sisam (Samos) Adasına Kuşadası’ndan feribotla ulaşabilmek için ilk olarak Kuşadası'na gelmeniz gerekiyor. İzmir 101 kilometre, Bodrum, Selçuk ve Çeşme'ye 21 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Türkiye'nin üçüncü ve en popüler limanı olarak da bilinen Kuşadası Limanı'na 157 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kuşadası Limanı'ndan Sisam'a doğru gidiş - dönüş için kişi başı günlük 40 avro, adada bir gece ya da daha fazla kalmak isteniyorsa 55 avro ödemeniz gerekiyor. Kuşadası Sisam’dan (Vathi) feribot yolculuğu ile 1,5 saat kadar sürüyor. Yaz aylarında da Kuşadası'ndan Pythagorion, Sisam'a haftanın üç günü feribot seferleri düzenleniyor.

    Sisam (Samos) Adasına Seferihisar’dan feribotla ulaşmak için İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı olan Sığacık ilçesinde yer alan Teos Marina'dan da Sisam'a direkt feribot bağlantıları bulunuyor. Gidiş - dönüş feribot bileti ise, 55 avro, Sığacık'tan kalkan feribot Sisam’ın batısında yer alan Karlovasi öğrenci limanına yaklaşıyor. Adanın merkezine oldukça uzak bir yer olan bu bölge, günübirlik turistler tarafından da çok sık tercih ediliyor.

    Sisam Adası Gezilecek Yerler Nelerdir?

    Pisagor ve Aristarcus’un doğum yeri olan Sisam’da görülmesi gereken yerler arasında M.Ö.6. Yüzyıldan kalma bir antik şehir ve Hera Tapınağı şehre su taşımak için inşa edilmiş olan bir tünel, herkesin Türkçe konuştuğu Karaveli köyü, Yenikarlovası şehri, Samos Arkeoloji Müzesi ve dağda bulunan küçük bir köy olan Manolates, bulunuyor.

    Güneybatıda bulunan Kokkari, Lemonakia, Tsamadou plajları ve Pythagorio kasabası gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasında yer alır. Samos bir ada olmasına rağmen içinde pek çok müze bulunuyor. Adaya gitmeden önce bu müzeleri not almanız gerekebilir. Ama Samos’un nefis plajlarında ve köylerinde çok uzun vakitler harcayabilirsiniz. Samos Şarap Müzesi’ne de gidebilir ve güzel şarapların tadına da bakabilirsiniz.

    Samos Adası’nda Görülmesi Gereken Yerler

    Samos Arkeoloji Müzesi

    Eupalinos Tüneli

    Eski Vathi sokakları

    Pythagorion Kasabası

    Manolates Köyü

    Megali Panagia Manastırı

    Pythagorion Kasabası

    Potami Şelalesi

    Hera Tapınağı

    Pisagor Heykeli

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow