hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarsus Nerede, Nasıl Gidilir? Tarsus Gezilecek Yerler Nelerdir?

    Tarsus Nerede, Nasıl Gidilir Tarsus Gezilecek Yerler Nelerdir
    expand

    Tarsus Anadolu topraklarındaki en eski yerleşim yerlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca Roma döneminde de başkenti olduğu Klikya'nın en önemli ve büyük limanı haline gelmiş olan bir bölge olma özelliği barındırmaktadır. Tarsus gerek dilden dile dolaşan hikayeleri ve gerekse sahip olduğu tarihi geçmişi ile son derece önemli gezi noktaları arasında yerini alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarsus öylesine zengin bir şehirdir ki tatil için tercih etmiş iseniz bir gün tarihe yolculuk ederken bir başka gün muhteşem doğa manzaraları eşliğinde doğanın tadını çıkarabileceğiniz nitelikte bir atmosferi yaşatır.

    Tarsus Nerede?

    Türkiye'nin Akdeniz bölgesinde bulunmakta olan Mersin’in bir ilçesi olarak öne çıkmaktadır. En yakın konumda faaliyet göstermekte olan havalimanı ilçeye yalnızca 42 kilometre mesafede konumlanmış olan Adana Havalimanı'dır. Adana ve Tarsus arasında yaklaşık olarak 35 kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır.

    Tarsus'a Nasıl Gidilir?

    Tarsus, Mersin şehir merkezinin doğusunda, İç Anadolu Bölgesinin Doğu Akdeniz ile buluşmakta olduğu bir konumda, önemli bir kavşak noktası olma özelliği taşımaktadır. Sahip olduğu coğrafi konumuyla birlikte Türkiye’nin çok çeşitli noktalarından hava, kara ve deniz yoluyla ulaşılabilen bir rotasyon oluşturmaktadır. Tarsus'a en yakın mesafedeki havalimanı ise Adana’da bulunuyor.

    Adana Şakirpaşa Havalimanı, Tarsus ilçesine yalnızca 40 km uzaklıkta yer alıyor. Havalimanından 30 dakikada bir kalkan HAVAŞ servisleri vasıtasıyla yarım saatlik bir yolculuk sonucunda Tarsus’a ulaşım sağlanabilmektedir.

    Tarsus’a otobüsle ulaşım: Tarsus’a Türkiye’nin dört bir köşesinden şehirlerarası otobüs seferleri düzenlenmektedir. Pek çok büyükşehirden Mersin’e seferi bulunmakta olan otobüsler Tarsus’a da uğramaktadır.

    Tarsus’a arabayla ulaşım: İstanbul’a 950 km, Ankara’ya 500 km, İzmir’e ise 910 km uzaklıkta bulunmakta olan Tarsus, İstanbul-Ankara-Şanlıurfa arasındaki otoyolun geçiş güzergahı üzerinde bulunuyor olmasından dolayı özel araçla ulaşımın son derece kolay olmaktadır.

    İstanbul’dan Tarsus’a arabayla ulaşım sağlanabilmesi için Bolu, Aksaray, Pozantı güzergahını izlemek gerekmektedir. Ankara’dan Tarsus’a araba ile ulaşım için ise Şereflikoçhisar, Aksaray, Pozantı güzergahı kullanılmalıdır. İzmir’den Tarsus’a araba vasıtasıyla ulaşımda takip edilecek güzergahta ise Uşak, Afyonkarahisar, Akşehir, Ereğli ve Pozantı bulunmaktadır.

    Tarsus Gezilecek Yerler Nelerdir?

    Tarsus gerek doğal güzellikleri gerekse doğal hazineleri ile tam anlamıyla keşfedilmeyi bekleyen saklı bir cennet olma niteliği barındırmaktadır. Bundan dolayı Tarsus sınırları içerisinde geçirilebilecek her gün bir başka renge ve güzelliğe bürünebilir nitelikte yaşanabilmektedir. Bunun için Tarsus'sun saklı güzelliklerinden keşfedilesi niteliğe sahip olanlarından bazılarını şu şekilde listelemek mümkün olmaktadır:

    - Tarsus Müzesi
    - Gözlükule Höyüğü
    - Aziz Paulus Kilisesi ve Kuyusu
    - Makam-ı Şerif Camii
    - Donuktaş Anıtı
    - Şahmerdan Hamamı
    - Ulu Cami
    - Kırkkaşık Bedesteni
    - Yenice Tren Garı
    - Tarsus Şelalesi
    - Yediuyurlar Mağarası
    - Kleopatra Kapısı
    - Kubat Paşa Medresesi
    - Bac Köprüsü
    - Sağlıklı Köyü ve Roma Yolu

    Tarsus'ta Neler Yapılır?

    Tarsus'a yolu düşenlerin yapabilecekleri çok çeşitli aktiviteler bulunuyor. Bu sayede kişilerin Tarsus seyahati çok daha keyifli bir hale gelebilmektedir. Tarsus'ta yapılması gerekenlerden bazıları ise şunlar olmaktadır:

    -Tarsus Müzesi Gezisi: Tarsus ile alakalı olarak çok daha fazla bilgi edinmek isteyenler için Tarsus müzesini gezmek çok iyi bir seçenek oluşturmaktadır. Bu yöreye ait olan birçok ilgi çekici niteliğe sahip olan eser Tarsus müzesinde ziyaretçilerin ilgisine sunulmaktadır.

    - Yarenlik Alanında Yürüyüş Yapmak: Yarenlik alanı Tarsus'un en fazla üne sahip olan meydanlarından birisi olarak öne çıkmaktadır. Yarenlik Alanında herhangi bir trafik bulunmuyor olması keyifli bir yürüyüş ortamı sunmaktadır. Trafiğe kapalı olan ve tamamıyla yayalara ait olan bu yerde bol bol alışveriş yapma olanağı da bulunmaktadır.

    - Şahmeran Hamamını Ziyaret Etmek: Şahmeran hamamı Tarsus'ta bulunan en ünlü hamamlardan biri olma özelliği barındırır. Bu tarihi hamama giderek banyo yaparak son derece keyif veren bir hamam deneyimi yaşanabilir.

    Tarsus'un Tarihi

    Tarsus'un tarihi, Gözlükule Höyüğü'nde yapılan kazılar neticesinde, Kilikya'nın başkenti olduğu ve Anadolu'daki ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu ortaya çıkmıştır. Tam olarak 10 bin yıldır hiç terk edilmemiş olan ve medeniyetin kesintisiz devam ettiği bir yer olan Tarsus, bu sayede oldukça zengin bir kültüre ve 'ilk'lere ev sahipliği yapmıştır. Tarsus, tarihi M.Ö. 2000'lere uzanan, Kilikya uygarlığının merkezi olmuş ve asırlar boyu farklı kültürlerin, ulusların ve medeniyetlerin birleşim ve etkileşim noktası olmuştur.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow