Ege'nin eşsiz doğal yaşam alanı: Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
Aydın sınırları içinde yer alan ve milli park statüsüne sahip olan Dilek yarımadası ve Büyük Menderes Deltası'na ait bilgileri sizler için derledik. Toplam 27.598 hektarlık bir yüz ölçümüne sahip milli park, onlarca endemik bitki türüne ve nadir görülen hayvanlara ev sahipliği yapıyor.
Haberin Devamı
Göçmen kuşların yaşam alanı
/

Yarımada ülkemizde maki florasının en iyi örneklerine sahip olduğu gibi, kuzey bakılarında Karadeniz florasına ait türleri de barındırmaktadır. Delta ise, Ege Bölgesi’nde göçmen kuşlar için en önemli yaşam alanlarından biridir. Delta aynı zamanda deniz balıklarının yumurta bırakma sahasıdır. Yarımada, yaz mevsiminde yöre halkının denizden yararlandığı bir merkez haline gelmektedir.
Avrupa Konseyi tarafından "Flora Biogenetik Rezerv Alanı" ilan edildi
/

Büyük Menderes Deltası, uluslararası öneme sahip "A Sınıfı Sulak Alan" özelliği taşırken; Dilek Yarımadası, Akdeniz Flora Bölgesi elementleri ve Avrupa Sibirya Flora Bölgesi elementleri içermesi bakımından önemlidir. Bu benzersiz çeşitlilik nedeniyle Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Avrupa Konseyi tarafından "Flora Biogenetik Rezerv Alanı" kabul edilmiştir.
Haberin Devamı
Endemik türler açısından uluslararası öneme sahip
/

Büyük Menderes Deltası, Bafa Gölü'yle entegre bir sulak alan parçasıdır. Bu entegre sistem içerdiği biyolojik çeşitlilik, nesli tükenmek üzere olan canlılar ve endemik türlerden dolayı uluslararası öneme sahip olmakla birlikte, Milletlerarasi Ramsar Sözleşmesi, Bern Sözleşmesi, Rio Sözleşmeleri ve Barselona Konvansiyonu kararı ile korunur.
Avrupa'daki en nadir türlere ev sahipliği yapıyor
/

Dilek Yarımadası sahilleri Avrupa’nın en nadir memeli türlerinden olan Akdeniz Fokları için de doğal bir yaşam alanı oluşturmaktadır. Dünyada toplam 500 adet kalan, yaklaşık 100 tanesinin Anadolu kıyılarında olduğu belirlenmiştir. Dilek Yarımadasının güney kıyılarındaki mağaraların halen Akdeniz Fokları tarafından kullanıldığı araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Birçok yabani hayvan yaşıyor
/

Yarımada soyu tükendiği varsayılan Anadolu Parsı'nın batıda yaşadığı son noktadır. Yaban domuzu, karakulak, vaşak, çakal, sırtlan, doğaya terk edilmiş yabani sığırlar ve atlar ile birçok hayvan türü yarımada faunasında bulunmaktadır.
Onlarca balık ve sürüngen türünü barındırıyor
/

2003 yılı kuş sayımında deltada 100'e yakın Tepeli Pelikan ve 6000 Flamingo'nun kışladığı belirlenmiştir. Kışlayan kuşlar, soğuk günlerde Bafa Gölü'nde dinlenirler. Denizin temiz olduğunun bir göstergesi olan deniz çayırları da yarımada çevresinde bulunurlar. Bu ortam içinde türlü algler,ahtapot ailesinden kafadan bacaklılar, deniz kestaneleri ve deniz yıldızları,süngerler ve sarpa, ısparoz, papaz balığı, karagöz, mırmır, kefal, çipura gibi pek çok balık türü yaşar.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
95 familyaya ait türler bulunuyor
/

95 familyaya ait tür, alt tür ve varyete düzeyinde 804 takson belirlenmiştir. Taksonların element içeriği, Akdeniz elementi 163, Doğu Akdeniz elementi 159, Avrupa-Sibirya elementi 33, İran-Turan elementi 12 ve endemik tür 30 adettir.
Florası oldukça zengin
/

Yarımada, Akdeniz flora bölgesinde yer almasına karşılık, Avrupa-Sibirya grubu türlerde önemli sayıda bulunmaktadır. Akdeniz maki florasında tüm bitki türleri yanında en sağlıklı örnekleri de yer alır. Kuzey Anadolu ormanlarına özgü Anadolu Kestanesi'nin ve Türkiye'de az yerde bulunan Kartopu, Finike Ardıç, Pirnal Meşesi ve Dallı Servi'nin küçük topluluklar halinde yetiştiği tek yerdir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Deltada bulunan ağaç ve bitkiler
/

Kuzeyde Kızılçam, Karaçam, Finike Ardıcı, Dallı Servi, Meşe, Kestane, Akçaağaç, Ihlamur, Dişbudak; Vadilerde, Çınar gibi türler; güneyde ise Keçiboynuzu, Funda, Mersin, Sandal Ağacı, Defne, Menengiç, Kocayemiş, Erguvan ve Katır Tırnağı gibi zengin Akdeniz florası türleri yer alır. Alanda ayrıca sumak, kekik, adaçayı ve nane gibi bitkilerde bulunmaktadır.
Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'na ait bazı fotoğraflar
/

Not: Görseller Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü web sayfasından alınmıştır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı