hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uluabat Gölü Nerede Ve Nasıl Gidilir? Hangi Şehirde? Uluabat Gölü'nün Büyüklüğü, Oluşumu Ve Özellikleri

    Uluabat Gölü Nerede Ve Nasıl Gidilir Hangi Şehirde Uluabat Gölünün Büyüklüğü, Oluşumu Ve Özellikleri
    expand

    Türkiye ülkesi gerek gölleri, gerek dağları gerekse denizleri bakımından çok çeşitli doğa güzelliklerine sahiptir. Bu doğal oluşumlar başta turizm olmak üzere çeşitli etkinliklerde kullanılmaktadır. Bazı doğal oluşumların suları insan sağlığına da olumlu etki etmektedir. Bu bakımdan ülkemiz zenginliğini korumakta ve birçok turist açısından da tercih edilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ulubat Gölü Nerededir?

    Ulubat Gölü Türkiye'de bir göldür. Bu gölün eski ismi Apolyont Gölü olarak bilinmektedir. Göl büyük bir tatlı su gölü olma özelliğine sahiptir.

    Türkiye'nin en zengin gölleri arasında geçen Ulubat Gölü coğrafi konumu gereği Marmara Bölgesinde yer alan ilimiz Bursa ilinde yer almaktadır.

    Bu göl dip canlılar, sucul bitkiler, balık ve kuş çeşitleri bakımından da zengin içeriklidir.

    Hatta bu yüzden Ulubat Gölü Nisan ayının 1998 senesinde Türkiye Cumhuriyeti Çevre Bakanlığı tarafından Ramsar alanı olarak ilan edilmiştir.

    Ramsar alanı demek Ramsar sözleşmesiyle koruma altına alınmış yerleri bildirmektedir. Burada bahsedilen sözleşme Ramsar'da imzalanmaktadır. Bu nedenden dolayı ismini buradan almaktadır. Ramsar ise İran ülkesinde yer alan bir şehirdir.

    Marmara Bölgesine ait olan bu göl ülkenin batı kesiminde yer almaktadır. Ulubat Gölü'nün efsanesi, özellikleri, oluşumu ve bir tarihi bulunmaktadır.

    Ulubat Gölü'ne Nasıl Gidilir?

    Ulubat Gölü'ne gidebilmek için öncelikle bulunulan yerden Bursa iline varmak gerekmektedir. Bu yola da Gebze, Orhan Gazi, İzmir oto yolu üzerinden kolaylıkla Ulubat Gölü'ne gidilebilmektedir. Kara yolunu kullanarak bulunduğunuz yerden Ulubat Gölü'ne gidebilirsiniz.

    Ulubat Gölü Hangi Şehirdedir?

    Ulubat Gölü Türkiye ülkesinde yer alan Marmara bölgesi sınırları içinde bulunan Bursa şehrinde yer almaktadır.

    Ulubat Gölü'nün Büyüklüğü Nedir?

    Ulubat Gölü'nün en derin noktası eksi 10 metre civarındadır. Bekleyen kaynak olarak Mustafa Kemal Paşa çayı yer almaktadır. 12 Haziran 1998 yılında dünya mirası açısından sit alanı olarak kabul görmüştür. Turna, Doğu Avrupa kereviti, Kızıl Kanat, Yılan Balığı, Çakıl Balığı gölün içinde yer alan başlıca balık çeşitlerinin isimleridir. Gölün türü tektonik ve tatlı su olarak geçmektedir. Yüzey rakımı 8 metre ve alan büyüklüğü de 136 kilometre karedir.

    Ulubat Gölü Nasıl Oluşmuştur?

    Ulubat Gölü tektonik kökenli olarak oluşmuş bir göldür. Bu gölün çevresinde Yenişehir, Bursa ve Gönen isminde yerleşim yerleri bulunmaktadır. Bu yerleşim yerlerindeki çöküntüler sonucunda ortaya Ulubat Gölü çıkmıştır. Yani bu verdiğimiz yerleşim yerleri Ulubat Gölü'nün oluşumunda etkili olmuştur.

    Gölün oluşmasında geçen tektonik kelimesi ise yer kabuğunun yapısını, özelliklerini ve zaman içinde evrimini kontrol eden bir süreci kapsamaktadır.

    Yer yapısının içinde gerçekleşen ve bildirdiğimiz bu tektonik olaylar da Ulubat Gölü gibi pek çok ova, dağ ve yanar dağ oluşumlarına neden olmaktadır.

    Ulubat Gölü'nün Özellikleri Nelerdir?

    Ulubat Gölü'nün fiziksel özellikleri şöyle sıralanmaktadır:

    Derinlik özelliği arasında gölün ortalama derinliği 2,5 metre olarak bilinmektedir. Gölün büyük bir bölümü sığ özelliktedir. Bu sığ alanlarda ise derinlik miktarı 1 ve 2 metre arasında değişmektedir.

    Uzunluk ve genişlik özellikleri arasında yer alan bilgi ise şöyledir; Doğu Batı yönündeki uzunluğu 23 ve 24 km civarındadır. Genişlik bilgisi ise 12 km civarındadır.

    Yüz ölçümü bilgisinde 136 kilometre kare yer almaktadır.

    Ulubat Gölü Efsanesi Nedir?

    Ulubat Gölü'nün tarihte güzel bir efsanesi bulunmaktadır. Bu efsane Ulubat Gölü'ne gelenler tarafından merak konusu olarak ilgi görmektedir.

    Günümüzdeki Ulubat Gölü'ne eski zamanlarda Odryses çayı dökülmektedir. Bu dönemde Ulubat Gölü'nün çevresinde ise Melde Krallığı yer almaktadır. Günün birinde Melde Krallığı, Apollino krallığından kızlarını oğullarına istemiştir. Apollino krallığının kızı ise Melde Krallığındaki oğlanda gönlü olmadığı için evlenmeyi kabul etmemiştir.

    Bu olayın sonucunda Apollino Kralı kızını Melde Krallığından koruma ihtiyacı duymuştur. Bu amaçla Ulubat Gölü'nün çevresine saray yaptırmıştır. Bu yapılan saray da günümüze kadar gelerek Ulubat Gölü'nün hikayesini oluşturmuştur.

    Ulubat Gölü Kullanım Amacı Nedir?

    Bilindiği gibi Ulubat Gölü sit alanı ilan edilerek Türkiye Cumhuriyeti Çevre Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.

    Bu nedenden dolayı Ulubat Gölü alanında sadece balıkçılık, tarım ve hayvancılık yapılabilmektedir. Göl Yazı ve Bursa ili halkı tarafından da özellikle hafta sonlarında günü birlik turizm amaçlı olarak kullanılabilmekte ve insanların dinlenme tesisini oluşturmaktadır.

    Ulubat Gölünde çok çeşitli ve bol miktarda balık türü yaşadığı amacıyla balıkçılık için en uygun göllerden biridir. Alan tanımı, balık türleri, koruma çalışmaları ve tehditler Türkiye Cumhuriyeti Çevre Bakanlığı tarafından açıklanmış bilgilerdir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow