hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika... CHP'den KHK tepkisi: 'Bu iktidar eliyle silahlı çete kurma maddesidir'

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, yeni çıkarılan KHK'da, "resmi görevi olmaksızın darbe teşebbüsü ve terör olaylarına müdahale edenlerle" ilgili yargılanma muafiyeti getiren maddeye tepki gösterdi. Tezcan, "Bu madde iktidar eliyle sivil silahlı çete kurma maddesi, alt yapı hazırlama maddesidir" dedi. KHK'nın diğer maddelerini de eleştiren Tezcan, KHK'yı daha önce, içtihadından dönen kararına rağmen AYM'ye götüreceklerini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MYK toplantısının gündemini paylaşmak için CHP Genel Merkezinde basın toplantısı düzenleyen CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, 696 Sayılı KHK'yı ve TBMM Başkanını eleştirdi.

    TBMM’nin işlevsiz hale getirildiğini belirten ve OHAL KHK’ları ile Meclis’in fiilen yok edilme noktasına getirildiğini belirten Bülent Tezcan, “Meclis’i tatil ettiler, ettiklerinin ertesi günü 2 KHK ile aslında parlamentoda yapmaları gereken düzenlemeleri yaptılar” açıklamasında bulundu. TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ı, "Meclis'in itibarını korumak değil, etkisizleştirilmesinin koruyucusu olmaya adaydır" diye eleştiren Tezcan, son yayımlanan KHK'nın Türkiye'de devleti ve toplumu militarize etme anlayışının açık işareti olduğunu vurguladı.

    'KHK'lar Türkiye'de devleti ve toplumu militarize ediyor'

    Tezcan şunları söyledi: "Bu OHAL KHK'ları Türkiye'de devleti ve toplumu militarize eden anlayışın çok açık işaretidir. Toplum ve devlet militarize ediliyor. Tek adam rejimi militarist bir biçimde tahkim ediliyor. Bu rejimlerin adı diktatörlüktür. Onlara demokratik rejim denmez. Başkalarını faşistlikle itham eden AKP Genel Başkanıan sesleniyorum. Yapılan uygulamaların adı siyasette bellidir buradan demokratik değil faşist rejimler çıkar." 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahir Ünal: Yeni KHK 15 Temmuz ve 16 Temmuz'u kapsıyor

    'İktidar eliyle sivil silahlı çete kurma maddesidir'

    KHK'nın en çok tartışılan 121. Maddesi'ne de değinen Tezcan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu KHK'ların en çok tartışılan maddesi 121. Maddesi. 696 Sayılı KHK'nın 121. maddesi... Yani bir cezasızlık hükmü içeren madde. Diyor ki: 'Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına bakmaksızın veya resmi bir görevi yerine getirip getirilmediklerine bakılmaksızın 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlere katılan kişiler hakkında 1. madde hükümleri uygulanır'. Hiçbir hukuk devletinde, bırakın hukuk devletini ciddi devlette olmaması gereken bir şey. Nerede olur böyle bir madde? Faşist, militer devletlerde, paramiliter güçlerle sivilleri korkutmak amacı güden devletlerde. Bu madde iktidar eliyle sivil silahlı çete kurma maddesi, alt yapı hazırlama maddesidir. 'Niyetimiz bu değildi' diyorlar, değilse doğru ifade edecek şeyler yazın. Kimse müneccim değil, sizin ne dediğinizi anlaması için kimsenin müneccim olması gerekmiyor. Bu hüküm bir örtülü af getirmektedir. Geçmişte böyle suç işlemiş olanları 'ben affediyorum' diyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM'de bile af hükmü getirebilmek için 5'te 3 çoğunluk gerektiğini hatırlatan Tezcan, bu maddenin  derhal kaldırılması çağrısı yaptı.

    Adalet Bakanı'ndan 'tek tip kıyafet' açıklaması

    Yargıtay ve Danıştay'a yeni üye eleştirisi

    KHK ile Yargıtay ve Danıştay üye sayılarının artırılmasının kuvvetler ayrılığına aykırı olduğunu vurguladı.

    Tek tip kıyafetle ilgili düzenlemeyi de eleştiren Tezcan, bunun Guantanamo hukuku olduğunu vurgulayarak, bunu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylediğini hatırlattı. Tezcan şunları söyledi: “Bunun tek bir adı vardır, Guantanamo özentisi içerisindesiniz. Bunu söyleyen Cumhurbaşkanının kendisi. Aldığı örneğe bakar mısınız? Dünyanın nefret ettiği örneği bizim halkımıza layık gören bir kişiyle karşı karşıyayız. Bu kişi şu anda devletin başındadır. Tek tip elbise darbe dönemlerinin ürünüdür. 12 Eylül'ü kimse unutmadı. 12 Eylül yönetimi tek tip elbiseyi dayattı, aklımızda çok acı hatıraları vardır. Bu bile 20 Temmuz koşullarının sürdüğünü göstermeye yeter. Bu masuniyet karinesine açıkça aykırıdır. Bu önyargılı ve intikam almanın işaretidir. Yarın kimin o elbiseyi giymek zorunda kalacağı belli olmaz. Siyaset, hayat cilvelidir. Kimse yarın ne olacağını bilmez. Evrensel hukuk ilkelerini çiğneyerek hiçbir yere varamazsınız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Resmi Gazete'te yayımlandı: 695 KHK ihraç listesi

    Taşeron çalışanın KHK ile kadroya alınması

    Kadroya alınacak işçilere yapılacak güvenlik soruşturmasını da eleştiren Tezcan, “Neyin soruşturmasını yapacaksın” ifadelerini kullandı.

    Taşeronun kadroya alınmasını CHP'nin önerdiğini hatırlatan ve bu düzenlemenin KHK ile yapılmasını eleştiren Tezcan, şunları ifade etti: "Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi CHP’nin sahibi olduğu ve takipçisi olduğu bir projedir. 2015 seçimlerinden bu yana patenti bize ait olan ortaya attığımız bir projedir. İktidarın en azından söylem düzeyinde bunu kabul etmiş olması sevindiricidir. Bizim bu projemizi önce çaldılar, ona bir şey demedik, sonra ifsat ettiler, milleti de iğfal ettiler, kandırdılar. Yetersizdir, eksiktir, tamamlanması gerekir. Bütün bu olumsuzluklara rağmen sınırlı da olsa belirli bir işçiye kısmen kadro verilmiş olması sevindiricidir. Getirilen düzenlemede eşitlik yok. Getirilen düzenlemede eşitlik yok, bütün taşeron işçiler bu düzenlemenin içine alınmamıştır. 10 binlerce işçi kapsam dışında bırakıldı. çalışma Bakanı açıklama yaptı, baklayı ağzından çıkardı, 450 bin kişiyi içeren düzenleme dedi. Taşeronda çalışanların 1 milyon olduğu biliniyor. İl Özel İdareleri ve belediyelerde çalışanlar için kadro verilmemiş, bunların belediye iktisadi teşekküllerine geçişleri sağlanmıştır. Bu da arzu edilen kadro düzenlemesi değildir. Bir başka garip nokta, sınav getirilmiş. Yazılı, sözlü veya uygulamalı sınav. Neyin sınavını yapacaksın? Bu zaten yıllardır orada çalışıyorsa zaten kendini kanıtlamış demektir. Neyin sınavını yapacakrsın? Sınav dediğin anda yeni yandaşlara kadro açmak derdindesin demektedir. Bir başka nokta güvenlik soruşturması getirilmiş. Müsteşar mı atayacaksın? Neyin soruşturmasını yapacaksın? Bir başka önemli nokta, bunlar hakların feragat edecekler diyorsun. Sanki taşeron işçiyi kadroya geçirmek, sanki dilenci. Bütün haklarından feragat edeceği hükmünü nasıl getiriyorsun? Sadaka mı veriyorsun. Tam kadrolu çalışma hakkı mücadelesi hala devam etmesi gereken mücadeledir. Taşerona kadro önümüzdeki dönemde de devam edecek bir mücadeledir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anayasa Mahkemesine eleştiri: AYM'ye bir kez daha götürecekler

    OHAL KHK'larını "20 Temmuz darbesinin sıkıyönetim bildirileri" olarak niteleyen CHP'li Tezcan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye OHAL KHK'ları ile yönetiliyor. Şimdi Anayasa Mahkemesi'nin aslında 1991 yılında verdiği iki önemli karar, içtihat vardır. Dünyanın örnek alacağı iki önemli içtihat. OHAL Döneminde çıkarılan KHK'lar OHAL'in amacına uygun olmak zorundadır. Bugünkü AYM konjonktür mahkemesi olduğu, aslında Anayasa değil Ana darbe mahkemesi gibi işlediği için o içtihadından döndü. Çok önemli bir vebal işledi. O anayasa mahkemesine bir tövbe istiğfar etme hakkı vereceğiz. Daha önce götürdüğümüzü reddetmesine rağmen,evrensel içtihadından dönmesine rağmen bir kere daha onlara tövbe etme hakkı vereceğiz. Bakalım vicdanları sızlamış mı, 17 aydan bu yana çıkarılan KHK'ların bu halka bedeli neymiş anlamışlar mı?"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow