hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzmanlar analiz etti! Messi neden durdurulamıyor?

    Uzmanlar analiz etti Messi neden durdurulamıyor
    expand

    Arjantinli süper yıldız Lionel Messi neden durdurulamıyor? Kendinden 15 yaş küçük ve 15 cm daha uzun olan Gvardiol ve diğerleri Messi’nin denklemini çözemiyor. işte yanıtı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kazanılması gereken tüm kupaları kazanan belki de yapılması en zor şeyleri çok kolaymış gibi gösteren Lionel Messi, hayatımızın son 20 yıllık kısmına damgasını vurdu. Attığı goller, oyuna bakışı, vizyonu ve zekasıyla herkesi büyüleyen Messi neden bu kadar kusursuz ve özel? Belki de onu en iyi Hırvatistan ile oynadıkları yarı final maçında Gvardiol karşısında yaptıklarıyla anlatabiliriz. Bu yazıda Messi kendiden 15 yaş küçük ve 15 cm daha uzun olan Gvardiol karşısında fiziksel dezavantajlarına rağmen patlayıcı bir tempoya, yüksek hızda bükülebilen ayaklara ve dönebilen kalçalara sahip olmanın sırrını anlatalım...

    YÖN DEĞİŞTİRMEK İÇİN TASARLANDI

    Messi’nin şimdilerden dünyanın en iyi genç stoperi Gvardiol‘e aslında kendisinde nelerin eksik olduğunu gösterdiği anları anlatarak başlayalım. Topu aldığında müthiş bir hıza ulaşan Messi ardından bir anda yavaşlıyor. Gvardiol bu özelliklere sahip olduğunu düşünüyor. Ancak Messi kusursuz bir bilek ve kalça hareketiyle içeri dönüyor. Gvardiol fiziksel üstünlüğüne rağmen onu durduramıyor. Ve Messi çok kolay bir şekilde topu Alvarez‘e bırakıyor.

    Dünyanın önde gelen liglerine atletizm koçu olarak danışmanlık veren Jonas Tawiah-Dodoo, “Aslında Messi anatomik olarak yön değiştirmek için tasarlandı. Uzun bir vücudu ve kısa bacakları var bu da çevik olmak için yaratıldığı anlamına geliyor” diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BU ÇEVİKLİKLE BAŞA ÇIKMAK İMKANSIZ

    Josko Gvardiol gibi 1.85 metre, uzun bir savunmacı için bu çeviklikle başa çıkmak hiçte kolay değil. Özellikle Messi gibi hız ve yön değişikliği kusursuz bir oyuncuya karşı. Kısa olması, ağırlık merkezinin çok daha iyi olduğu ve dönmesinin çok daha kolay olduğu anlamına geliyor. Bu özellikleri sadece bükülmesini ve dönmesini kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda onu itmeyi de zorlaştırıyor.

    MESSİ 3 DENKLEMDEN OLUŞUYOR

    Dodoo’ya göre Messi denklemi üç parçadan oluşuyor;

    1- Donanım: Kaslar, eklemler ve fiziksel özellikler.

    2- Yazılım: Beyin algısı, eylem ve karar verme.

    3- Sinir sistemi: Yazılımın donanımlara bağlanması.

    Bu üç özellik bize şunu anlatıyor Messi tüm bunları kusursuz bir şekilde birleştiriyor ve oyunun en iyisi olmayı başarıyor. Messi rakibinin mikro hareketlerini tahmin etmek ve bunlara yanıt vermek için tarama yeteneklerini kullanma konusunda kusursuz. Savunmaların arasında maksimum altı hızda ilerliyor. Onlara bir Boğa güreşçisi gibi kırmızı pelerini gösteriyor ve harekete geçtiklerinde ise hızlanıyor. Bu aslında Messi’nin her alanda bir kaçış desteğine sahip olduğu anlamına da geliyor.

    MESSİ MATRİX GİBİ

    Messi ile üç yıl boyunca Barcelona’da çalışan antrenör Robert Moreno, “O Matrix gibi. Karakterin vücudunu hareket ettirdiği ve tüm mermilerin yavaş gittiği sahneyi hatırlıyor musunuz? Benim için Messi böyle oynuyor” diyor ve devam ediyor:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Bu yüzden Gvardiol’le karşı çıkabilmesi ve ona bir yetişkinle oynayan küçük bir çocukmuş gibi hissettirmesi normal. Geçmişte Şampiyonlar Ligi’nde Jerome Boateng’e yaptığının aynısı. Çünkü diğerlerinden daha hızlı düşünüyor. Ve düşündüğünü yapabiliyor.

    Profesyonel bir oyuncu olmadım ama bazen oynadığında bir şeyler yapacağını düşünüyorsun ama düşündüğünü yapamıyorsun. O bunu yapabilir. Vücudunu istediği yere, istediği zaman hareket ettirme kapasitesine, koordinasyonuna, esnekliğine sahiptir ve bu da Gvardiol’e karşı gördüğümüzü yapabileceği anlamına gelir.”

    KYLİAN MBAPPE TAHMİN EDİLEBİLİR LİONEL MESSİ ASLA

    Moreno, Dünya Kupası’nın bir diğer yıldızı Mbappe ve Messi’ye dair de ilginç bir karşılaştırma yapıyor. “Mbappe‘yi bekleyebilir ve durdurmaya çalışabilirsiniz. Ama Messi’nin ne yapacağını bilmiyorsun. Aralarından seçim yapabileceği o kadar çok seçeneği var ki bunu hızlı bir şekilde yapıyor ve durdurması imkansız hale geliyor. Tüm bu hız enjeksiyonunu diğer birçok oyuncudan daha yavaş hareket ederek birleştiriyor.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MESSİ HAK ETTİ MBAPPE BİR ARMAĞAN

    Kariyerinde 3 dünya şampiyonluğu bulunan Pele, 2022 Dünya Kupası ile ilgili yorumunda Messi ve Mbappe’yi övdü. Brezilyalı efsane, “Messi, her yönüyle hak ettiği Dünya Kupası’na, ilk kez kavuştu. Mbappe’yi ise futbolun geleceği için büyük bir armağan olarak görüyorum” dedi.

    KİMSE KUPAYI SENDEN FAZLA HAK ETMİYOR

    G.Saraylı Mauro Icardi, 36 yıllık özlemin bitmesinin ardından sosyal medyadan şampiyonluk ve Messi ile ilgili paylaşımda bulundu. Arjantinli futbolcu Instagram hesabından “İşte şampiyon Arjantin. Tebrikler Messi. Bu kupayı en fazla sen hak ettin. Bunun için çok mücadele verdin” mesajı paylaştı.

    MUSLERA’DAN SCALONİ’YE ÖZEL KUTLAMA

    Galatasaray’ın Uruguaylı kalecisi Fernando Muslera, finalin ardından Lazio’dan eski takım arkadaşı olan Arjantin Teknik Direktörü Lionel Scaloni’yi tebrik etti. Muslera, Instagram’dan yaptığı paylaşımda “Sen dünya şampiyonusun, ne mutlu sana Lio Scaloni. Her zaman en iyisine layıksın” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    52 MİLYON DOLARLIK MÜTHİŞ GELİR

    Arjantin Dünya Kupası’nın yanında büyük bir para ödülünün de sahibi oldu. FIFA, Tangocular’a kupadaki başarılarından dolayı toplam 42 milyon dolar öderken Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) 10 milyon dolar verecek. Böylelikle Arjantin, toplamda 52 milyon dolarlık bir ödül elde etti.

    (Hürriyet)

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow