hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FIFA penaltı atışlarına alternatif arıyor

    FIFA penaltı atışlarına alternatif arıyor
    expand

    FIFA Başkanı Sepp Blatter, 62. FIFA Kongresi'nde yaptığı konuşmada futbol uzmanlarından berabere biten eleme maçlarında penaltı atışına alternatif olabilecek bir yöntem bulmalarını istedi.

    Macaristan'da devam eden FIFA Kongresi sırasında bir konuşma yapan Sepp Blatter özellikle Franz Beckenbauer ve onunla birlikte çalışan futbol uzmanlarına seslendi.

    Eleme karşılaşmalarında maçların berabere bitmesi durumunda penaltılara gidildiğini belirten Sepp Blatter, buna alternatif bulunmasını istedi.

    Şampiyonlar Ligi'nde Bayern Münih'in üstün oynamasına rağmen Chelsea'ye penaltılarla boyun eğerek şampiyonluğu kaçırdığını hatırlatan Blatter, "Penaltı atışlarına gidildiğinde futbol bir trajediye dönüşebiliyor. Futbol bir takım oyunudur" diyerek penaltı atışlarının bu ruha uygun olmadığını kaydetti.

    Bu örnekten yola çıkan Blatter, "Belki Franz Beckenbauer ve onun Football 2014 grubu, bize bir çözüm gösterebilir, belki bugün değil ama gelecekte" dedi.

    Altın Gol uygulaması

    Blatter'ın şikayet ettiği penaltı atışlarına alternatif olarak daha önce Altın Gol ve Gümüş gol uygulamaları geliştirilmiş ve denenmişti. Her iki uygulamada da penaltı atışları kalkmıyor, sadece penaltılara geçilmeden önce maçın bitebilmesi kolaylaştırılıyordu.

    Altın gol, futboldaki elemeli sistemli turnuvalarda, normal süre sonunda beraberliğin bozulmadığı durumlarda kullanıldı.

    Bu sistem, tek maç üzerinden veya iki maç üzerinden olan elemeli bir sistemde iki takımın birbirine üstünlük sağlayamaması durumunda oynanan ve penaltılara kadar olan ekstra sürede (genellikle 30 dakika) bir takımın gol atması halinde maçın o anda sonuçlanması ve golü atan takımın tur atlaması veya final ise rakibini geçerek turnuvayı kazanması esasına dayalıdır. Atılan bu gol "altın gol" olarak ifade edilir.

    Eğer uzatma sonunda gol gelmezse, penaltı atışları ile galip belirleniyordu.

    Altın gol kuralının ilk uygulandığı önemli turnuva 1996 yılında İngiltere'de oynanan Avrupa Futbol Şampiyonası'dır. Bu turnuvanın finali olan Almanya-Çek Cumhuriyeti maçı bu yöntemle galibin belirlendiği ilk maç oldu.

    2002 yılında UEFA, bu kurala benzer yeni bir yöntem olan gümüş gol uygulamasını tanıttı. Bu tarihten sonra turnuvalar klasik uzatmalı sistem, altın gol ve gümüş gol kuralı gibi üç farklı şekilde yöntem belirlediler.

    1 Temmuz 2004'te ise iki kural da FIFA tarafından kaldırıldı.

    Blatter reform kararı aldı

    Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de 209 üyesinin katılımıyla düzenlenen 62. FIFA Kongresi'nde, reformların yapılması kararlaştırıldı.

    FIFA Başkanı Sepp Blatter kongrede yaptığı konuşmasında, "Birliğimiz 108 yaşında. Bu dönemde dünyada çok şeyler değişti. Ancak futbol hala 22 kişiyle oynanıyor. Bir hakem, ofsayt taktiği ve önemli teknik yardım olmadan" ifadesini kullandı.

    Blatter, tüm bu yaşananlara rağmen sahaların dışında çok önemli değişimlerin olduğunu belirterek, "Futbol artık hayat okulu. Dünyanın her noktasında bulunuyor" dedi.

    Futbol sporunun büyük bir sektör olduğunu dile getiren Blatter, "Reformların yapılmasına başladık. 62. kongrenin ardından bu yolda büyük adımlar atmak istiyoruz" diye konuştu.

    300 milyon insanın FIFA ile sıkı bir ilişkisinin olduğunu açıklayan Blatter, "Bu nedenle herkesi kontrol etmemiz mümkün değil. Bu kontrollerin yapılması için mekanizmalar kurulacak" dedi.

    FIFA'da reformların daha önceki FIFA Başkanı Brezilyalı Joao Havalange ile başlatıldığını söyleyen Blatter, 95 yaşında tedavi gören Havalange'nin üyeler tarafından alkışlanmasını istedi.

    Kongrede neler konuşuluyor

    Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) 62'nci Olağan Kongresi'nde en önemli gündem maddesi "Futbolda şeffaflık" olacak.

    Kongrenin diğer önemli maddelerinden birisi ise, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamış, ancak bazı ülkeler ya da organizasyonlar tarafından tanınmış ülkelerin, FIFA'nın uygun gördüğü ülkelerle dostluk maçı düzenlemelerinin önünü açacak kararların değerlendirilmesi olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow