Heysel faciası

Heysel faciası
expand

Bundan tam 29 yıl önce, 29 Mayıs 1985'te, Avrupa Kupası finali için Liverpool-Juventus maçının yapıldığı Belçika'nın Heysel Stadı'nda çıkan olaylarda 41 kişi ölmüş, 350 kişi yaralanmıştı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Heysel Faciası, 29 Mayıs 1985 günü Brüksel de oynanacak olan Juventus ile Liverpool arasındaki Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Final maçının başlamasından önce Liverpool taraftarlarının İtalyanlara saldırması ve çıkan panik sonucu bir duvarın çökmesi ve taraftarların tel örgülere sıkışması sebebiyle 38 İtalyan taraftar ve 1 Belçikalı'nın öldüğü olaylara verilen isim.

Maç öncesi Brüksel sokaklarında özellikle İngiliz holiganların başını çektiği olaylarda pek çok kavga olmuştur. Maç başlamadan kısa süre önce, arada güvenlik bariyeri olmadığı için holiganlar İtalyanların bulunduğu bölüme saldırdı.

Stadyum faciaları

Kendilerini korumak isteyen İtalyanların kaçış noktasındaki büyük duvar, taraftarların kaçışını engelledi. Çıkan arbedede 39 kişi hayatını kaybetti.

Olayları öğrenen futbolculardan Liverpool'lu Mark Lawrenson, Alan Hansen ve Kenny Dalglish sahaya çıkmak istemediğini söyleyince, devreye giren UEFA ve kulüp yetkilileri maçın oynanacağını söyleyerek oyuncuların sahaya çıkmalarını sağladı.

Bu çapta olaya rağmen final maçı boş tribünler önünde oynanmış; Juventus Michel Platini'nin penaltıdan attığı golle 1-0 kazanarak kupayı kazanmıştır. 

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Yıllar sonra Heysel faciasını değerlendiren Alan Hansen, "O geceden hafızamda bir şey kalmadı. Olayların şokuyla nasıl mücadele ettiğimizi bile bilmiyorum" yorumunu yaptı.

Olay sonucu, İngiltere'ye ve İngiliz takımlarına uluslararası karşılaşmalardan 5 yıl men cezası verilmiştir. Liverpool'a ise 8 yıl ceza verildi.

Heysel faciası

Olaylar sonrası Brüksel'deki Heysel Stadı'nın ismi, 'King Baudouin' olarak değiştirildi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow