hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 4 şubat

    Tarihte bugün: 4 şubat
    expand

    2 metre 25 santimetrelik boyuyla ün yapan Milli Piyango bayisi Uzun Ömer, 1960 yılında hayatını kaybetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2 metre 25 santimetrelik boyuyla Uzun Ömer, İstanbul'un çok rağbet gören bilet satıcıları arasında yer alıyordu.
     
    Basketbol takımı koçları bugün yaşasaydı, onu kapmak için birbirleriyle yarış ederlerdi ama o uzun boyundan zaman zaman yakınırdı.
     
    Bir keresinde hastaneye yattığı zaman Uzun Ömer'e göre karyola bulmak gerçekten büyük sorun olmuştu.
     
    Uzun Ömer, önceleri Karaköy Postanesi'nin yanındaki küçücük bir dükkanda satış yapıyordu. Daha sonra bu bina yıkılınca köprüaltına taşındı.
     
    Ömrünün son yıllarına kadar yazın sıcağında, kışın ayazında burada umut ve şans satışı yaptı. Uzun boyu ile İstanbullular arasında efsanevi biri olarak bilindiğinden bilet almak için özel olarak karşıdan köprüye gelenler olurdu.
     
    Ya Cüce Simon... Uzun Ömer'in tam tersi, küçücük boyu ve tiz sesiyle yıllarca seyyar bayi olarak çalışmıştı. Her zaman şık giyinir, şapkasını başından, boyuna gelen bastonunu da elinden eksik etmezdi.
     
    Öyle sürekli işe de çıkmazdı. Ama arada ceplerine doldurduğu biletlerle dolaşmaya çıkar, biletleri birkaç saat içinde tüketiverirdi.
     
    Cüce Simon, eski İstanbul'un tanınmış kişileri arasına girmişti. Bu yüzden kazancı hakkında çeşitli söylentiler dolaşırdı. Yakınlarına anlattığına göre, bu söylentiler yüzünden iki hırsız evini soymaya bile kalkışmıştı.
     
    Simon, boyundan ve kendisinden umulmayan bir cesaretle hırsızlara karşı koymuş, bastonuyla üzerlerine yürüyerek, "namussuzlar. Şimdi sizi parçalarım ha" diyerek gözdağı vermişti.
     
    Ve yine kendi ifadesine göre hırsızlar, "biz ettik, sen etme Simon Efendi" diyerek merhametine sığınıp, çareyi kaçmakta bulmuşlardı.
     
    Günün diğer önemli olayları
     
    1902: Paris'te Birinci Jön Türk Kongresi yapıldı.
    1923: Lozan Konferansı, Batılı başdelegelerin uzlaşmaz tutumları nedeniyle kesildi.
    1945: İngiltere, Rusya ve ABD'nin bir araya geldiği Yalta Konferansı'nda 1 marta kadar Almanya ve Japonya'ya savaş ilan eden devletlerin San Francisco'da yapılacak konferansa katılmalarına ve BM'ye kurucu üye olabilmeleri kararlaştırıldı.
    1947: Hatay ilinde yer adlarının Türkçeleştirilmesine karar verildi.
    1964: 20-21 mayıs olayları sanıklarından Talat Aydemir, Fethi Gürcan, Osman Deniz ve Erol Dinçer'in ölüm cezaları, TBMM'de onaylandı.
    1975: Türkiye çapında 1.5 saat süreyle elektrik kesintisi uygulanmaya başlandı.
    1994: İngiltere'de 17'nci yüzyıldan kalma tarihi parlamento binası yandı.
    1997: Sincan Belediyesinin 2 şubatta düzenlediği gecenin ardından, 15 tank ve 20 kariyer, Sincan'dan geçerek Yenikent'teki tatbikat alanına gitti.
    2000: Dışişleri Bakanı İsmail Cem Yunanistan'a gitti. Cem, 40 yıl sonra Yunanistan'ı resmen ziyaret eden ilk Türk Dışişleri Bakanı oldu.
     
    Tarihte bugün arşivi
     
    Ekim ayı arşivi
    Kasım ayı arşivi
    Aralık ayı arşivi
    Ocak ayı arşivi
    1 şubat
    2 şubat
    3 şubat

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow