hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 6 şubat

    Tarihte bugün: 6 şubat
    expand

    TBMM, 8 kasım 1877'de Aziziye Tabyası'nı kahramanca savunan Erzurumlu Nene Hatun'a (Kırkköz) 1953 yılında Vatani Hizmet Tertibi'nden 170 lira maaş bağladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erzurum'da doğdu. 98 yıl Erzurum'da yaşadıktan sonra yine Erzurum'da, zatürree hastalığı nedeniyle hayata veda etti. Ölümünden üç ay önce Türk Kadınlar Birliği tarafından yılın annesi seçilmişti.
     
    Tarihte 93 Harbi olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Erzurum'daki Aziziye Tabyası'nın savunulmasında kahramanca çalıştı. Mücadeleye, küçük yaştaki oğlunu ve kızını evde bırakarak katılmıştı. O sıralarda 20 yaşlarında genç bir gelindi.
     
    7 kasım 1877 gününün geceyarısında, bölge halkından olan Osmanlı vatandaşı Ermeni çeteleri Erzurum'un Aziziye Tabyası'na girmeyi başarmışlardı. Tabyayı koruyan Türk askerlerini öldürdüler.
     
    Arkadan gelen Rus askerleri, hiçbir mukavemetle karşılaşmaksızın tabyayı ele geçirdi. Baskından yaralı olarak kurtulmayı başaran bir er, şehir merkezine ulaşıp kara haberi Erzurumlulara ulaştırdı.
     
    Sabah camilerden halka duyuru yapıldı. Haber, Erzurum halkı tarafından, vatan savunması için emir telakki edildi. Silahı olan silahını, olmayanlar balta, tırpan, kazma, kürek, sopa ve taşları ellerine alarak Tabya'ya doğru koştu.
     
    Tüm Erzurum halkı yollara dökülmüştü. Koşanlar arasında, erkeği cephede çarpışan bir taze gelin de vardı. Ağabeyi bir gün önce cepheden yaralı olarak gelmiş ve kollarında can vermişti.
     
    Erzurumlular ölüme gittiklerini bildikleri halde Aziziye Tabyası'na doğru koşuyordu. Tabyaya yerleşmiş olan Rus askerleri, gelenlere yaylım ateşi açtı. Ön sıradakiler o anda şehit oldu. Arkadakiler, geri çekilmek yerine daha bir kararlı olarak ileri atıldı.
     
    Demir kapılar kırılıp içeri girildi ve savaş başladı. Silahlı Rus ordusu, baltalı-tırpanlı, taşlı-sopalı eğitimsiz halk karşısında ancak yarım saat tutunabildi. 2 bin 300 Moskof öldürülüp, Tabya geri alındı. Türkler, bin kadar şehit vermişlerdi.
     
    Vatan için o gece başlayan mücadelesi, Kurtuluş Savaşı'nın sonuna dek sürdü. Erzurum'un her karış toprağında cephane taşıyarak, yaralılara hemşirelik yaparak, yemek pişirerek, su dağıtarak, hizmetten hizmete koşarak destanlaştı.
     
    Kurtuluş Savaşı'ndan sonra NATO'da görevli bir ABD subayının sorusuna şu cevabı vermişti: "O zaman vazifemi yaptım. Bugün de yaşıma rağmen aynı hizmeti, daha mükemmeliyle yapacak güç ve heyecana sahibim."
     
    Günün diğer önemli olayları
     
    1921: Ankara'da Hakimiyeti Milliye gazetesi günlük olarak çıkmaya başladı.
    1945: Jamaikalı raggae şarkıcısı Bob Marley dünyaya geldi.
    1958: Münih Havaalanı pistinde uçak kazası: İngiltere'nin Manchester United takımından yedi futbolcu ve sekiz gazeteci öldü.
    1959: Elektronik mühendisi Jack Kilby, modern elektronik sektörünün temelini oluşturan mikroçipin patentini aldı.
    1974: Türkiye Yazarlar Sendikası kuruldu.
    1992: İstanbul DGM Başsavcısı Yaşar Günaydın, silahlı saldırı sonucu öldürüldü.
    1998: Afganistan'da meydana gelen 6.1 şiddetindeki depremde, 4 binden fazla kişi öldü.
    2002: Türk siyasetinin duayenlerinden Osman Bölükbaşı, Ankara'da 89 yaşında vefat etti.
     
    Tarihte bugün arşivi

    Ekim ayı arşivi
    Kasım ayı arşivi
    Aralık ayı arşivi
    Ocak ayı arşivi
    1 şubat
    2 şubat
    3 şubat
    4 şubat
    5 şubat

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow