2024 yılında gizlilik ile ilgili yeni standartların önü açılacak

Aynı zamanda iki faktörlü kimlik doğrulama yaygınlaştıkça şifreleri odağına alan veri ihlallerinin önemi azalacak, kullanıcılar asistan botlarla gizliliğini artıracak.”
2023’te sosyal, ekonomik ve politik alanlardaki önemli olayların yanı sıra yeni teknolojik trendler de 2024’te gizlilik ortamını etkileyen ana faktörler arasında yer alacak. Güvenlik uzmanlarının konuya dair tahminleri şöyle:
– Yapay zeka destekli giyilebilir cihazlar
İnsanlar evlerindeki akıllı telefonlar ve akıllı asistanlar gibi teknolojileri benimsemiş olsalar da, giyilebilir cihazlar, özellikle de akıllı gözlükler veya yapay zeka rozetleri gibi kameralı cihazlar, gizlilik konusunda daha fazla şüphe uyandırma eğiliminde. Bu cihazlar aleni doğası ve kazandıkları popülerlik eşliğinde, gizlilik bilincine sahip bireylerin gerçekten endişelenmesine neden olabilir.
– AR ve VR odaklı gelişmeler
Apple’ın ürün lansmanları genellikle kamuoyunun dikkatini çeker ve özellikle henüz düzgün bir şekilde kuralları belirlenmemiş teknolojiler söz konusu olduğunda gizlilikle ilgili tartışmalara yol açıyor. Apple Vision Pro’nun piyasaya sürülmesi ve AR/VR’nin günlük hayata giderek daha fazla entegre olmasıyla birlikte, gizlilik endişelerinin ön plana çıkması muhtemel.
– Asistan botların ortaya çıkışı mahremiyeti geliştirecek
Doğal dil işleme (NLP) kullanan asistanların artan yaygınlığı, çeşitli sektörlerde kullanıcı gizliliğini geliştirmek için cazip bir fırsat sunuyor. Bot asistanların özellikle aramalar sırasında kişisel verilerin korunmasında çok önemli rol oynadığı bir gelecek hayal edin. Sofistike bir bot asistan, kullanıcı aramalarını sorunsuz bir şekilde gerçekleştirerek kullanıcının sesi gibi hassas bilgilerin korunmasını sağlayabilir.
– Şifrelerin öneminin azalması şifre sızmalarını daha az endişelenilecek bir konu haline getirecek
Şifrelerin sızdırılmasına dair endişelerdeki azalmanın başlıca nedeni, girişin onaylamak için ek bir kodun SMS yoluyla gönderildiği veya Password Manager gibi özel bir kimlik doğrulama uygulamasında oluşturulduğu iki faktörlü kimlik doğrulama yöntemlerinin giderek yaygınlaşması.
Ayrıca Google gibi bazı hizmetler halihazırda geçiş anahtarları aracılığıyla “ şifresiz” kimlik doğrulama özelliğine sahipken, diğerlerinin geleneksel şifreler yerine biyometrik kimlik doğrulamayı tercih etmesi bu endişeleri azaltıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Radyoyu Kim İcat Etti? Radyo Nasıl ve Ne Zaman İcat Edilidi?
Uçağı Kim İcat Etti? İlk Uçak Ne Zaman, Nasıl Bulundu? Uçağın Mucitleri Kimdir?
Televizyonu Kim İcat Etti? Geçmişten Günümüze Televizyonun Yolculuğu
Telefonu Kim İcat Etti? 1876’da Başlayan Bir Hikaye!
iPhone'u olanlar dikkat! Apple'dan uyarı geldi: Cihazlar tehdit altında