hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Apple başını ağrıtabilecek bir dava ile karşı karşıya

    Apple başını ağrıtabilecek bir dava ile karşı karşıya
    expand

    Amerikan Adalet Bakanlığı, tekel karşıtı yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle şirkete karşı harekete geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün dünya geneline baktığımızda iPhonelar ile Android telefonlar arasında sıkı bir rekabet görüyoruz. Hatta satılan telefon adetleri göz önüne alındığında zirveyi genellikle Samsung alıyor.

    Ancak bu sadece global pazar için geçerli. Söz konusu ABD pazarı olduğunda ise çok daha farklı bir tabloyla karşılaşıyoruz. Çünkü ABD pazarında iPhone’un ezici bir üstünlüğü var.

    Öyle ki ABD’de yapılan saha araştırmaları, pek çok gencin Android bir telefon kullanmaktan utandığını gösteriyor. Herkes iPhone kullanırken Android kullanmanın kendilerini kötü gösterdiğine inanıyorlar. Aslında sadece bu bile iPhone’un ABD’da ne kadar ezici bir üstünlük kurduğunun göstergesi.

    Ne var ki Apple’ın ABD’de böylesine ezici bir üstünlük kurması, tekelcilik endişelerini de beraberinde getiriyor.

     Nitekim bu endişeler çok yakında mahkeme salonlarına taşınacak gibi görünüyor. Çünkü Amerikan Adalet Bakanlığı, tekel oluşturduğu suçlamasıyla Apple’a karşı dava açtı. Söz konusu bu dava, Amerikalı teknoloji devi için kritik sonuçlar doğurabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan Adalet Bakanlığına göre Apple sadece rakiplerinden daha iyi olmasıyla değil, ABD’de yürürlükte olan tekel karşıtı yasaları da çiğneyerek böylesine ezici bir üstünlük kurdu. Özellikle şirketin kapalı ekosisteminden vazgeçmemesi bu noktada ön plana çıkıyor. Hem yazılım hem de donanım tarafında her şeyi kendisine özel tutan şirket, bu sayede kendi servislerinin rakiplerine karşı haksız bir avantaja sahip olmasını sağlıyor. Çünkü şirketin kendi uygulamaları ve servisleri, iOS ile çok daha uyumlu olurken, üçüncü partiler tarafından geliştirilen yazılımlar optimizasyon sorunu yaşayabiliyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow