hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Apple, OLED paneller için tedarikçileri zorluyor

    Apple, OLED paneller için tedarikçileri zorluyor
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    OLED’li MacBook Pro’lar uzun zamandır konuşulan dedikoduların başında geliyor. Yepyeni bir rapor Apple’ın neler yaptığını ortaya koydu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TrendForce’un raporuna göre Apple, tedarikçilerini büyük boyutlu OLED panellere yatırım yapmaları için zorluyor. Bu durum şirketin MacBook Pro’larda OLED ekran kullanmak istediğini açıkça gösteriyor. Daha önceki farklı birkaç raporda OLED’li MacBook’ların önümüzdeki birkaç sene boyunca piyasaya sürülemeyeceği belirtilmişti. Weibo’da bu modellerin 2028’den önce gelemeyeceğine yönelik iddia ortaya atılmıştı. Fakat TrendForce’un raporu OLED’li modellerin 2026 veya

    2027’de satışa sunabileceğini işaret ediyor.

    LG ve Samsung, iPhone dahil olmak üzere Apple’ın birçok ürünü için ekran üretiyor. Ayrıca Çinli BOE gibi farklı üreticiler de tedarik zincirinde bulunuyor. Muhtemelen MacBook Pro’lar için OLED ekranlar LG ve Samsung tarafından geliştirilecek. İlk aşamada Koreli iki teknoloji devi tedariği sağlayacaktır. Daha ilerde büyük boy OLED’lerin üretimi farklı tedarikçiler tarafından da paylaşılabilir. Satışta olan MacBook Pro’lar mini-LED ekrana sahip ve standart LCD panellere kıyasla gayet iyi performans sunuyor.

    Apple, M4’lü yeni MacBook Pro’ların ekranında da değişiklik yaptı. Cupertino’lu firma Quantum Dot teknolojisini kullanmaya başladı. Normalde Mac’leri ekranında KSF filmi yer alıyordu, fakat Apple değişikliğe gitmiş. Quantum Dot teknolojisi renklerin daha doğru ve daha canlı olmasını sağlıyor. Firmanın önceki MacBook Pro’larda KSF kullanmasının en büyük nedenlerinden biri KSF’de kadmiyum gibi zehirli bir elementin olmamasıydı. 2015’te iMac’te P3 renk desteğinin sunulduğu dönemde, şirket Quantum Dot teknolojisini düşünmüş ancak kadmiyum gereksinimi nedeniyle vazgeçmişti. Şimdi ise rüzgar KSF’den Quantum Dot’a doğru esmeye başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadmiyum içermeyen Quantum Dot seçenekleri mevcut. Apple da bu yüzden seçimini Quantum Dot’tan yana kullandı. Quantum Dot, Samsung ve Sony gibi devlerin üst düzey ürünlerindeki ekranlarda kullanılıyor. Şunu da söyleyelim, teknoloji devi M4’lü MacBook Pro’larda ekranda yaptığı değişiklikleri tam olarak açıklamadı ve belirli renk iyileştirmelerini de söylemedi. Cupertino’lu firmanın detayları açıklamaması klasik huylarından biridir. Yeni MacBook Pro’larda maksimum SDR parlaklığı 1000 nit. Önceki modeller 600 nit parlaklık sunuyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow