Antarktika'nın gizli yeraltı nehirleri

Bilim adamları, Antarktika buzullarının kilometrelerce altında bulunan göllerin, birbirine gizli nehirlerle bağlı olduğunu ortaya çıkardı.
Antarktika'da araştırma yapan İngiliz bilim adamlarına göre, nehirlerin ortaya çıkarılmasıyla, sondaj yapılarak bu göllerden örnek alınması planlarının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.
Çünkü göllerin gizli nehirlerle birbirine bağlı olması, birinde oluşabilecek kirliliğin diğerlerini de etkilemesi riskini ortaya çıkarıyor.
Europa'ya ışık
Bu göller, iklim değişiklikleri ve küresel ısınma gibi konularda milyonlarca yıl öncesinin sırlarını depolayan zaman kapsülleri olarak görülüyor.
Ayrıca göllerde yapılacak araştırmalar, buzul kaplı bir okyanus barındırdığı sanılan Jüpiter'in uydusu Europa ve diğer gezegenlere de ışık tutabilir.
Binlerce göl çıkabilir
Daha önce, dünyanın buz deposu Antarktika'nın aşırı soğuk olması nedeniyle, kıtada donmamış göl ya da su birikintileri olabileceğine ihtimal verilmiyordu.
1960'lardan sonra yapılan radar ve uydu araştırmaları ise kalın buz tabakasının altında göller olduğunu ortaya çıkardı. Şimdiye dek kıtada 150 gölün varlığı kanıtlandı ve binlerce göl daha ortaya çıkarılabilir.
En büyüğü Vostok gölü
Antarktika'da şu ana kadar bulunan en büyük su kütlesi Vostok gölü. Gölün uzunluğu 250, genişliği ise 40 kilometreye kadar ulaşıyor. Derinliği ise yaklaşık 400 metre.
NASA ile Rus Bilimler Akademisi, şimdi bu gölden sondajla su örneği almayı planlıyor. Milyonlarca yıldır buzla kaplı olan göllerde şimdiye dek bilinmeyen canlı türlerinin bulunduğu sanılıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz