Bilim insanları bir ilki başardı: Ay'da yaşam mümkün mü?
Apollo misyonları sırasında Ay'dan getirilen toprak parçalarında ilk kez bitki yetiştirildi. Bu durum bir ilk olarak kayıtlara geçti.
Haberin Devamı
/

CNN International'ın haberine göre, NASA'nın Artemis programı kapsamında yapılan çalışmalar, dünya habitatına nazaran Ay toprağında yetişen bitkilerin daha meşakkatli bir yoldan geçtiğini ortaya koydu.
/

Florida Üniversitesi'nde araştırma profesörü Lisa Paul, "Bitkiler, aydan geri getirilen toprak örneklerinin karasal yaşama zarar verecek patojenler veya diğer bilinmeyen bileşenler içermediğinin belirlenmesine yardımcı oldu, ancak bu bitkiler yalnızca ay regolitiyle tozlandı ve içinde asla yetiştirilmedi." dedi.
Haberin Devamı
/

Araştırmacılar deneyleri bir adım öteye götürerek tohumların ay toprağında büyüyüp büyümeyeceğini görmek istedi. Araştırmacılar çalışmalar sonunda, ""Gelecekteki daha uzun uzay görevleri için Ay'ı bir merkez veya fırlatma rampası olarak kullanabiliriz" ifadelerine yer verdi.
/

Lisa Paul, "Bu, bilime ve ay regolitinin bitkiler üzerindeki etkilerine, aksi takdirde yapabileceğimizden daha derin bir bakış atmamızı sağlamada büyük bir fark yarattı" dedi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Yapılan çalışmalar neticesinde bazı sonuçlara varıldı. Fideler, dünya topraklarında yetişen bitkilere kıyasla daha küçüktü, daha yavaş büyüyordu ve büyüklükleri değişiyordu. Kökleri bodurdu. Bitkilerin genişletilmiş yaprak yetiştirmesi, volkanik külde yetişen Arabidopsis bitkilerinden daha uzun sürdü. Ay toprağı bitkilerinin bazılarının yapraklarında kırmızımsı siyah pigmentler görüldü.
/

Araştırmacılar Ay yüzeyinde bu bitkilerin metalik demir gibi kaynakları topraktan çekebileceğini ve bunları yararlı biçimlerde kullanılabilir hale getirebileceğini ifade etti.