Discovery için geri sayım başladı

Dünya yörüngesinde 350 bin metre yükseltide yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonundaki (UUİ) iki astronot, 4,5 saatlik dış mekan çalışmasında Amerikan Discovery mekiğinin fırlatılmasından önce hazırlık yaptı.
Rus kozmonot Yuri Lonçakov ile Amerikalı UUİ kaptan pilotu astronot Michael Fincke, 4,5 saat süren "uzay yürüyüşlerinde" aralık ayındaki çalışmada yapılamayan düzeltmeleri yerine getirdiler.
ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yetkilileri ile Moskova'daki uzay merkezinin yetkilisi Valeri Lindin'in verdiği bilgiye göre, Lonçakov ile Fincke, önemli bilimsel deney olarak, Avrupa Uzay Kurumu'nun, organik moleküllerin uzayda güneş ışınımlarında (radyasyon) etkileşimine ilişkin veri topladı ve UUİ'nin enerji cihazları güneş panellerinin son kanadını getirecek Discovery'nin kenetlenme hazırlığını yaptı.
Fincke ve Lonçakov, basınçlı astronot giysisini en ufak bir darbeyle patlatabilecek uzun, keskin bıçaklarla Discovery'nin kenetlenmesi için gerekli 6 bandı "budadı".
Lonçakov ve Fincke ayrıca, UUİ'nin 8,5 yıllık Rus yapımı büyük "evi"nin (modülünün) eskiyen aksamını kontrol etti ve fotoğraf çekerken, yenilenmesi gereken bölümlerle ilgili notlar aldı.
Astronot Fincke, UUİ dışında çalışmasını bitirince Rusça olarak, "Hoşçakal açık uzay. Gelecek sefer görüşmek üzere" diye seslendi. UUİ'nin üçüncü astronotu Amerikalı Sandra Magnus ise Lonçakov ile Fincke dışarıda yerçekimsiz ortamda çalışırken içeriden onları izledi. Magnus, 7 kişililik mürettebatı olan Discovery geldiğinde 4 aylık UUİ görevini istasyonun uzun dönem yeni elemanına bırakarak, Yer'e dönecek.
Discovery 03.20'de yola çıkacak
Bu arada, 100 tankerlik (2 bin ton) hidrojen-oksiyen taşıyan yakıt tankları valflarındaki iki aylık sorun giderilen Discovery, Cape Canaveral'dan bu gece yarısından sonra (perşembe) TSİ 03.20'de fırlatılacak. Discovery'nin cuma günü UUİ ile kenetlenmesi bekleniyor.
Meteoroloji yetkilisi Kathy Winters, havanın Discovery'nin fırlatılışı için mükemmel olduğunu, üstelik dolunay bulunduğunu söyledi.
UUİ'nin yapımına başta Rusya ve ABD, Avrupa Uzay Kurumu, Kanada, Brezilya ve Japonya katkıda bulunuyor.
Uzay istasyonunun yapımı bittiğinde gece çıplak gözle gökte görülebilecek Ay'dan sonra en parlak nesne olacak.
UUİ, genelde 320-400 kilometre irtifada saatte 28 bin kilometre hızla seyrediyor. Uzay mekiklerinin Dünya yörüngesinde ortalama hızı da saatte 27 bin kilometre.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz