hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kopya koyun Dolly " merakı ödül getirdi

    Kopya koyun Dolly  merakı ödül getirdi
    expand

    Osmaniye Anadolu Lisesi ikinci sınıfında öğrenim gören İbrahim Kuşçu, İskoçya'da klonlanarak dünyaya getirilen ilk koyun "Dolly" ile ilgili araştırmalarından esinlenerek hazırladığı "DNA Kök Hücre" projesi, TÜBİTAK tarafından "2008 Yılının Genç Biyoloğu" olarak ödüllendirilmesini sağladı.

    Kuşçu (16), AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının 1995 yılında Londra Büyükelçiliğinde polis memuru olarak görev yaptığını, orada doğduğunu ve aldığı İngilizce eğitimin yaşamının tüm alanında yararlı olduğunu söyledi.

    İskoçya'nın Roslin Enstitüsünde klonlanan ilk memeli "Dolly" adlı koyunun dünyaya gelmesiyle genetik mühendisliğinde önemli gelişmelerin yaşandığını, genlerin laboratuvar koşullarında biçimlendirilmesinin ilgisini çektiğini belirten Kuşçu, şöyle devam etti:

    "Geçen yıl Adana'da gerçekleştirilen '15'inci Ulusal Bilim Olimpiyatları Biyoloji Yarışmasında' Akdeniz bölge birincisi, Türkiye sekizincisi oldum.
     
    Bu yılın başlarında TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmaya 'DNA Intron ve Noksonlarının Alel Genler Üzerindeki Rejenesyonları Sonucu Oluşan Kök Hücre Tedavisi' adlı projem ve geçen yılki Biyoloji Olimpiyatları'ndaki başarımdan dolayı '2008 yılının Genç Biyoloğu' seçildim.
     
    Projemde, İskoçya'da klonlanan Dolly ve İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesinde klonlanan 'Oyalı" adlı koyunlardan esinlenerek gen transferi yöntemi, ıslah çalışmaları sonucu elde edilen verimli ürünün niteliği değişmeksizin seri olarak üretileceğini savundum.

    İnsanlarda diyabet, kalp gibi genetik hastalıklara bunun çözüm olacağını belirttim. Ayrıca, her yıl binlerce kişi organ bulamadığı için ölüyor. Bu yöntemle kalp, böbrek, pankreas gibi yeni organlar üretilebileceğini anlattım. Ayrıca halen tedavisi bulunmayan AIDS, Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklara çözüm olacağını öne sürdüm."

    Yurtdışında ABD ve Çin gibi genetik mühendisliği konusunda önemli çalışmaları bulunan ülkelerin üniversitelerinde öğrenimini sürdürmeyi hedeflediğini belirten Kuşçu, iki farklı dershaneye burslu olarak devam ettiğini, Türkiye'nin ünlü üniversiteleri tarafından izlendiğini belirterek, "moleküler biyoloji ve genetik mühendisliğinde dünya çapında bilim adamı olmayı hedefliyorum" dedi.

    Kuşçu, Ankara Üniversitesinde Genel Cerrah olan dayısı Dr. Yusuf Serini örnek aldığınıbelirtirken, kendisini başarısından dolayı ödüllendiren Hatay Emniyet Müdürü Osman Çapalı ile Erzin İlçe Emniyet Müdürü Ali Fuat Bozkurt'a da teşekkür etti.

    "Oğlumla gurur duyuyorum"

    İbrahim Kuşçu'nun Hatay'ın Erzin ilçesinde polis memuru olarak görev yapan babası Fethi Kuşçu ise oğluyla gurur duyduğunu, onun iyi eğitim alması için yaptığı uğraşların karşılığını aldığını söyledi.

    Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer'in de Çankaya Köşkü'nde koruma polisliğini yaptığını belirten Kuşçu, şöyle devam etti:

    "Memuriyetten dolayı oğlum İbrahim ile kızım Büşra (10), Ankara, Adıyaman ve Osmaniye'de değişik okullarda öğrenim gördü. Ben ve annesi, İbrahim'in gelişmesi için birlikte ders çalıştık. Bayram, hafta sonu ve tatil yapmadık. Ayrıca öğretmenleri de İbrahim'deki yeteneği keşfederek onun üzerinde özenle durdu. Kendisi de çok çalışıp, araştırarak TÜBİTAK tarafından herkese nasip olmayan 'Genç Biyolog' ödülünü kazandı. Bu bizleri çok duygulandırdı."

    Veli olarak çocuklara bırakılacak en büyük mirasın eğitim olduğunu vurgulayan Kuşçu, "Köşk'te görev yaparken mesleklerinin zirvesinde olan kişileri gördüğümde çok gururlanır, benim çocuklarımın da bu durumlara gelmesi için dualar ederdim. Çok mutluyuz. Bunun devamının geleceğine inanıyoruz" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow