Çevrimiçi tehditlerden en çok biz etkileniyoruz

Fidye yazılımları, gelişmiş kalıcı tehditler (APT), tedarik zinciri saldırıları, mobil tehditler, yapay zeka ve IoT gelişmeleri gibi siber güvenlik trendleri paylaşıldı.
Kaspersky uzmanları sofistike saldırıları sürekli olarak takip ediyor. Özellikle META bölgesinde şu anda aktif olan ve aralarında SideWinder, Origami Elephant, MuddyWater gibi tanınmış olanların da bulunduğu 25 APT grubu aktif olarak izleniyor. Mobil cihazlar için yaratıcı istismarların artması ve tespitten kaçmayı amaçlayan tekniklerin daha da geliştirilmesi, bu hedefli saldırılarda gördüğü trendler arasında yer alıyor.
2025’in ilk çeyreğinde, daha genel bir düzeyde, web kaynaklı olaylardan (çevrimiçi tehditlerden) etkilenen kullanıcı sayısının en yüksek olduğu ülkeler Türkiye ve Kenya oldu. Bu ülkeleri Katar, Nijerya ve Güney Afrika takip etti. Suudi Arabistan ise META bölgesinde web kaynaklı tehditlerden etkilenen kullanıcıların oranının en düşük olduğu ülke oldu.
Fidye yazılımları, en yıkıcı siber güvenlik tehditlerden biri olmaya devam ediyor. Güvenlik verilerine göre, dünya genelinde fidye yazılımı saldırılarından etkilenen kullanıcıların oranı 2023’ten 2024’e %0,02 puan artarak %0,44’e yükseldi.
Orta Doğu’da bu artış %0,07 puanla %0,72’ye, Afrika’da %0,01 puanla %0,41’e, Türkiye’de ise %0,06 puanla %0,46’ya ulaştı. Saldırganlar bu tür kötü amaçlı yazılımları genellikle kitlesel olarak yaymak yerine, yüksek değere sahip hedefleri önceliklendiriyor. Bu durum, genel olay sayısının düşük kalmasına neden oluyor. Fidye yazılımı saldırılarının sayısı büyük oranda artmıyor olsa da, bu onların daha az tehlikeli olduğu anlamına gelmiyor.
Bilgisayarları kripto fidye yazılımı tarafından saldırıya uğrayan Kaspersky Security Network kullanıcılarının oranı:
Orta Doğu’da fidye yazılımları hızlı dijital dönüşüm, genişleyen saldırı yüzeyleri ve değişen siber güvenlik olgunluk seviyeleri nedeniyle daha yüksek bir kullanıcı oranını etkiliyor. Fidye yazılımları, yüksek değerli hedeflerin sayısını azaltan düşük dijitalleşme seviyeleri ve ekonomik kısıtlamalar nedeniyle Afrika’da daha az yaygın.
Ancak, Güney Afrika ve Nijerya gibi ülkeler dijital ekonomilerini geliştirdikçe, özellikle imalat, finans ve kamu sektörlerinde fidye yazılımı saldırıları artıyor. Sınırlı siber güvenlik bilinci ve kaynakları birçok kuruluşu savunmasız bıraksa da, daha küçük saldırı yüzeyi bölgenin küresel sıcak noktaların gerisinde kaldığı anlamına geliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hesaplarınızı onaylayın hatası çözümü: Instagram ve Facebook hesaplarınızı onaylayın uyarısı nedir?
Çamaşır Makinesini Kim İcat Etti? Çamaşır Makinesi Hangi Yılda, Ne Zaman Bulundu?
Radyoyu Kim İcat Etti? Radyo Nasıl ve Ne Zaman İcat Edilidi?
Uçağı Kim İcat Etti? İlk Uçak Ne Zaman, Nasıl Bulundu? Uçağın Mucitleri Kimdir?
Televizyonu Kim İcat Etti? Televizyon İlk Nerede, Ne Zaman Ortaya Çıktı?