Çin ikinci GPS uydusunu da fırlattı

Çin, ikinci Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) uydusunu fırlattı.
"COMPASS" kodlu uydu, yerel saatle 00.16'da ülkenin güneybatısındaki Şiçang Uydu Fırlatma Merkezinden "Uzun Yürüyüş" serisi roketle uzaya yollandı.
Bu, aynı zamanda Uzun Yürüyüş serisi roketlerle yapılan 116'ıncı fırlatış oldu.
Xinhua haber ajansı, Çin'in GPS sistemini "ülkenin uzay altyapısının önemli bir parçası" olarak niteledi.
Ajansın haberinde, sistemin tamamlanması için 10'u önümüzdeki yılın sonuna kadar olmak üzere 2015 yılına değin 30 uydu daha yollanması gerektiği ifade edildi.
Bu sistem ulaşım, meteoroloji, petrol aramaları, orman yangınlarını izleme, doğal felaket tahmini, telekomünikasyon ve kamu güvenliği gibi konularda hizmet verecek.
Çin, ABD'den bağımsız GPS sistemini oluşturmak için ilk uydusunu 2007'nin nisan ayında fırlatmıştı. Diğer GPS sistemlerine hem rakip, hem de ortak olan Çin, Avrupa Birliği'nin Galileo Konumlandırma Sistemi'ne yatırım yaparken, Rusya'nın GLONASS adlı sistemine katılma olasılığını da gündemde tutuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Radyoyu Kim İcat Etti? Radyo Nasıl ve Ne Zaman İcat Edilidi?
Uçağı Kim İcat Etti? İlk Uçak Ne Zaman, Nasıl Bulundu? Uçağın Mucitleri Kimdir?
Televizyonu Kim İcat Etti? Geçmişten Günümüze Televizyonun Yolculuğu
Telefonu Kim İcat Etti? 1876’da Başlayan Bir Hikaye!
iPhone'u olanlar dikkat! Apple'dan uyarı geldi: Cihazlar tehdit altında